Országhatáron innen és túl, több mint 2100 középiskolás diák vett részt a VII. Semmelweis Egészségversenyen. A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) szervezésében 2015-ben alapított viadal célja fejleszteni a fiatalok egészségtudatosságát és egészségértését, felhívni a figyelmet a prevenció fontosságára, valamint teret adni az egészségügyi pálya iránt elkötelezett diákoknak rátermettségük bizonyítására. A hagyományosan az Elméleti Orvostudományi Központban megrendezett döntőt dr. Merkely Béla nyitotta meg. A díjazott csapatokat az eredményhirdetésen dr. Ács Nándor általános dékánhelyettes köszöntötte. A versenysorozat, minden eddiginél szorosabb vetélkedés után a keszthelyi Kapillárisok csapat győzelmével zárult.

A VII. Semmelweis Egészségverseny képzeletbeli mérlege: négyszázhuszonöt csapat, 2125 tudása legjavát nyújtó középiskolás diák, akik három fordulón keresztül, majd közülük száznyolcvanan a döntőben, bizonyították rátermettségüket, ahogy nyitó beszédében dr. Merkely Béla rektor fogalmazott, hónapokon keresztül “versenyszerűen” foglalkoztak az egészségüggyel. A versenyt a BOE szervezésében azért hívták életre, hogy ráirányítsák a középiskolás fiatalok figyelmét a prevenció fontosságára, például a dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás káros hatásaira.

A március 19-20. között az EOK-ban megrendezett, 36 csapat, 180 diák részvételével lezajlott döntő megnyitóján dr. Merkely Béla kiemelte: a viadalon induló korosztály kulcsszerepet játszik abban, hogy minél többekhez eljusson az egészség megőrzésének, a betegség megelőzésének elve és gyakorlata.

„Fontos látni ugyanakkor, hogy önök most nem egyszerű versenyzők. Önök hírnökök. Az egészség hírnökei. Partnerek a Semmelweis Egyetem egyik legfontosabb küldetésében: hogy minél többeknek, minél közérthetőbben mondjuk el, hogy az egészség érték, és azt nap, mint nap meg is kell védeni. Hogy az egészséges életnek az egészségtudatos élet az előfeltétele” – mutatott rá köszöntőjében a rektor, aki aláhúzta: nagyon komoly és nehéz megmérettetésről van szó, mely nagy felkészülést igényel.

„Jó néhányan ezen a pályán is kötelezik el magukat egy életre. Számos korábbi döntősünk, nyertesünk az orvos-egészségtudományi területen tanult tovább” – fűzte hozzá.

 

A döntő mindkét napján 12 interaktív állomáson kellett bizonyítaniuk a csapatoknak: sokszor a valós életből vett szituációkkal találkoztak többek között az egészségtudatos táplálkozás, az alkohol prevenció, a járványtudományok vagy a reproduktív egészségügy témakörében, de volt olyan baleseti kárhely állomás, ahol például a helyes újraélesztést kellett szimulálniuk.

„Ezek a feladatok nem csak remek szemléletmódot adnak, de a csapatmunkára és gondolkodásra is sarkallják a résztvevőket, előkészítve a leendő egészségügyi tanulmányaikat” – mutatott rá Pleck András főszervező, a BOE általános elnökhelyettese.

Galéria

8kép

A verseny rendkívül magas színvonalát jellemezve elmondta: a döntőn szerezhető 200 pontból a legjobb 10 csapat pontszáma 167-179 pont között mozgott, és az első két helyezett között 0,15 pontnyi különbség döntött, tehát a legkiemelkedőbb csapatok minden állomáson kiváló pontokat szereztek és méltán büszkék lehetnek a tudásukra.

Több szervező, magamat is beleértve, és sok segítő is korábbi résztvevő vagy döntős volt a versenyen, amely annak idején megerősítette saját döntésünket is, hogy a Semmelweis Egyetemre jöttünk és hogy BOE tagok lettünk. Reméljük, hogy az idei verseny résztvevői szívesen folytatják majd egyetemünkön a tanulmányaikat

– tette hozzá Pleck András.

Az eredményhirdetésen dr. Ács Nándor, az Általános Orvostudományi Kar általános dékánhelyettese, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója köszöntötte a döntősöket, gratulációjában kiemelve a legjobb tíz közé jutott csapatok, valamint a győztes Kapillárosok teljesítményét, akik a rengeteg élmény és tapasztalat mellett értékes nyereményekben is részesültek.

Mindannyian embereken akarunk segíteni

A tavalyi online platformon megrendezett döntő harmadik helyezése után idén sikerült elvinni a Semmelweis Egészségverseny trófeáját a keszthelyi Vajda János Gimnázium 11. évfolyamos tanulóiból álló  Kapillárisok csapatnak. Csapatvezetőjük, Kurusta Sára osztotta meg a viadalon szerzett élményeit:

„Elképesztően szoros versenyben sikerült győznünk, nem sokon múlt az elsőség, de megvan! Mivel a versenyben a tavalyi részvétel és harmadik helyezés kapcsán már volt rutinunk, a felkészülés alatt a tanulásra már könnyebben ráálltunk. Ami idén nehezebb volt, az az idő kiszakítása: novembertől folyamatosan dolgoztunk a versenyfeladatokkal. Az állomás, amelyiktől a leginkább tartottunk, az elsősegélynyújtás volt, de a csapatmunkának köszönhetően sikeresen vettük ezt az akadályt is. Mindannyian az egészségügyi pálya iránt köteleződünk el: négyen orvosi pályára készülnek én pedig gyógypedagógus szeretnék lenni; mindannyian embereken akarunk segíteni. A versenyen nem csak a tudást, a tavalyi harmadik után az idei első helyet nyertük meg, hanem egymást is, hiszen mi a verseny miatt lettünk barátok. Nagy tapasztalás volt, hogy ez, az összetartás, a csapatmunka segített a legnehezebb feladatok megoldásában is!”

Kapillárisok (fotónkon balról): Kurusta Sára, Harangozó Réka, Hintalan Cseperke, Sonkoly Petra, Grebenár Luca

Fekete-Obreczány Éva

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem, Mázsár Botond, Tigharghar Leila  

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.