Csaknem 200 középiskolás diák versenyzett a hétvégén a III. Semmelweis Egészségverseny döntőjében az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK). A csapatokat dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) dékánja köszöntötte. A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) által szervezett esemény célja az volt, hogy megismertessék a diákokkal, hogyan tehetnek minél többet egészségük megóvása érdekében, és hogy elősegítsék a felelősségteljes és egészségtudatos gondolkodásmód kialakítását. A 15 év körüli diákokból álló csapatok interaktív feladatok megoldásával mérték össze tudásukat, a szervezésben 150 orvostanhallgató vett részt. A versenyt a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium csapata nyerte meg.

Dr. Hunyady László dékán megnyitó beszédében hangsúlyozta, mind a döntőbe került csapatok és felkészítő tanáraik, mind pedig az egyetem győztesnek érezheti magát. Utóbbi azért, mert részt vehet ebben a kezdeményezésben. A dékán megköszönte a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének (BOE) munkáját, akik három év alatt sikeres rendezvénnyé formálták ezt a versenyt. Mint mondta, ez a megmérettetés az egészségnevelésről szól, ami az orvostudománynak egy nagyon fontos része, hiszen nemcsak a beteget kell gyógyítani, hanem az egészséges életmódra is meg kell tanítani az embereket. A dékán köszöntőjében megemlékezett arról is, hogy idén ünnepeljük Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulóját. Kiemelte, hogy az egyetem névadója is egyfajta egészségnevelő volt a maga idejében, az orvosok figyelmét próbálta felhívni a megfelelő kézmosás fontosságára. Dr. Hunyady László kitért rá, hogy a szervezők között többen vannak olyanok, akik korábban maguk is  versenyzőként vettek részt ezen a rendezvényen. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a mostani versenyzők közül többen is az egyetem hallgatóiként segítik majd a jövőben a megmérettetés szervezését.

Hegedűs Judit, az EOK Tömbigazgatóságának vezetője azt kérte a versenyzőktől, hogy őrizzék meg, fejlesszék és lehetőség szerint másoknak is adják tovább az egészségtudatos gondolkodást. Példaként említette, hogy számára is kiemelten fontos, hogy minél több ember figyelmét felhívja a dohányzás káros hatásaira. 

Veréb Fanni, a verseny egyik főszervezője elmondta, az egészségversenyen megszerzett tudás hozzájárul ahhoz, hogy a diákok könnyebben eligazodjanak az egészségügyi rendszerben, valamint rendelkezzenek az egészségükkel kapcsolatos  legalapvetőbb információkkal. Kitért rá, a verseny négy fordulóból állt, az első két körben a résztvevőknek hét témában kellett feladatokat megoldaniuk egy online teszten. Az első két forduló együttes eredménye alapján a legjobb 100 csapat jutott tovább a III. fordulóba, ahol egy prevenciós kampány megtervezése, előkészítése és megvalósítása volt a feladat, melyet a verseny során szerzett tudás és a rendelkezésre álló segédanyagok felhasználásával kellett elkészíteniük a versenyzőknek.

A versenyre 353 csapat, mintegy 1800 diák jelentkezett, közülük 180-an jutottak be a döntőbe, ahol életszerű feladatokban mutathatták meg tudásukat. A reproduktív egészségügyi állomáson például a diákok orvosnak öltözve kaptak különböző eseteket, laborleleteket, leírásokat, és a velük szemben ülő „beteget” kikérdezve kellett megoldani az esetet. A kardiovaszkuláris prevenciós állomáson pedig két beteg kórtörténetét összehasonlítva kellett eldönteniük, hogy kinek nagyobb a rizikója például egy infarktusra. A szabadulós szoba állomáson az emberi jogok terén szerzett jártasságukat tesztelhették egy internetes zaklatási ügy kapcsán. Volt még elsősegélynyújtó, diabétesz, alkohol és dohányzás prevenciós állomás, emellett a többi között a véradással, a transzplantációval, a védőoltásokkal és a szájhigiéniával kapcsolatos ismereteiket is bővíthették a résztvevők; továbbá Semmelweis Ignác életével és munkásságával kapcsolatban is voltak kérdések.

A díjakat dr. Hunyady László dékán és Hegedűs Judit tömbigazgató adta át. Idén előszőr nyolc csapatot is díjaztak. Az első helyen a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium diákjai végeztek.

A szervezők szerint a verseny legfőbb érdeme, hogy hozzájárul a fiatalok egészségtudatosságának növeléséhez, sőt kortársaik edukációjával ahhoz is, hogy a középiskolások saját közösségükben terjesszék a jó példát.

A legjobban végzett csapatok:

I. helyezett: Not Found – Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium (Győr)
II. helyezett: Spoon – Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium
III. helyezett: Kelttétta – Verseghy Ferenc Gimnázium (Szolnok)
IV. helyezett: GMV – Vörösmarty Mihály Gimnázium (Budapest)
V. helyezett: Covalent Bond – Kazinczy Ferenc Gimnázium (Győr)
VI. helyezett: Eükarióták – Tóparti Gimnázium Művészeti és Szakgimnázium (Székesfehérvár)
VII. helyezett: Defibrilláltak – Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium
VIII. helyezett: Halak – Eötvös József Gimnázium (Budapest)

 

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Dimény András

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.