A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) immáron negyedik alkalommal rendezte meg a Semmelweis Egészségversenyt csaknem 200 középiskolás részvételével az ország minden tájáról. A kétnapos eseményt – melynek az Elméleti Orvostudományi Központ adott otthont – Hegedűs Judit, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) gazdasági igazgatója, a BOE tiszteletbeli tagja nyitotta meg. A díjátadó eseményen pedig dr. Hunyady László az ÁOK dékánja köszöntötte a versenyzőket.

A versenyre idén 470 csapat, 2350 középiskolás diák jelentkezett, közülük 180-an jutottak be a döntőbe, ahol életszerű feladatokban mutathatták meg tudásukat. A verseny négy fordulóból állt, az első két körben a résztvevőknek hét témában kellett feladatokat megoldaniuk egy online teszten. Az első két forduló együttes eredménye alapján a legjobb 100 csapat jutott tovább a harmadik fordulóba, ahol az online teszt mellett egy prevenciós kampány megtervezése, előkészítése és megvalósítása volt a feladat. A döntőbe kerülés feltételeként a résztvevőknek egy egészségnapot is meg kellett szervezniük valamely választott témában. A döntőbe jutott csapatoknak játékos, elgondolkodtató feladatokat kellett megoldaniuk 12 állomáson keresztül, ahol a prevenciós témákon kívül idén először környezetvédelmi és sport témaköröket is érintettek. A verseny témái között szerepelt például az egészségtudatos táplálkozás, az evészavarok, drog-, alkohol- és dohányzásprevenció, a reproduktív egészségügy, a tumorok, illetve a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzősével kapcsolatos tudnivalók.

A rendezvény célja, hogy megismertessék a diákokkal, hogyan tehetnek minél többet egészségük megóvása érdekében, és hogy elősegítsék a felelősségteljes és egészségtudatos gondolkodásmód kialakítását. A szervezésben 30 orvostanhallgató és 110 önkéntes vett részt. A verseny legfőbb érdeme, hogy hozzájárul a fiatalok egészségtudatosságának növeléséhez, sőt kortársaik edukációjával ahhoz is, hogy a középiskolások saját közösségükben terjesszék a jó példát – hangsúlyozták a szervezők.

A legjobban végzett csapatok: 

I. helyezett: Spoon– Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium
II. helyezett: Defibrilláltak – Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium
III. helyezett: Eükarióták – Tóparti Gimnázium Művészeti és Szakgimnázium (Székesfehérvár)
IV. helyezett: Atomcsibék – Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium
V. helyezett: Buzgó enzimek – Gödöllői Török Ignác Gimnázium
VI. helyezett: Amnézia – Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium
VII. helyezett: Micellák – Verseghy Ferenc Gimnázium (Szolnok)
VIII. helyezett: Kraki Makik – Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája
IX. helyezett: Mogyoróbokor – Németh László gimnázium
X. helyezett: Kiszkélme mén révilO – Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Bódi Bernadett
Fotó: BOE

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.