Együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Novartis Hungária Kft., hogy elősegítse az innováció térnyerését a magyar közegészségügyben. Az együttműködés három pillére a klinikai kutatásokhoz való hozzáférés növelése, hazánk vezető szerepének biztosítása a sejt- és génterápiák területén, valamint egy mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra építő, szív- és érrendszeri megbetegedésekre fókuszáló népegészségügyi program.

Dr. Merkely Béla, az egyetem rektora az ünnepélyes aláírási ceremónián elmondta: ahhoz, hogy nemzetközi szinten versenyképes legyen az intézmény, ma már nélkülözhetetlen a különböző szektorokon átívelő kooperáció, illetve a multidiszciplináris megközelítés.

A megállapodás keretében elinduló, 50 ezer fő bevonásával zajló intervenciós program a magas LDL-koleszterinszint szív- és érrendszeri kockázataira összpontosít majd. „A kezdeményezés célja, hogy megtalálja a leghatásosabb beavatkozási pontokat a kardiovaszkuláris betegségek kezelésében a legújabb technológiákat, így a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás alapú módszereket bevetve” – fogalmazott a rektor.

Mint elmondta, az együttműködés hozzájárul ahhoz is, hogy a Semmelweis Egyetemen elérhetőek legyenek a betegek számára a legmodernebb sejt- és génterápiás megoldások. Első körben a gerincvelői izomsorvadás (SMA), valamint az örökletes retinabetegség kerül fókuszba, amelyhez mindkét területen szűrőprogram is kapcsolódik – jegyezte meg.

„Mindezek mellett a közös munka során növeljük a klinikai kutatásokhoz való hozzáférést, illetve az itt megvalósuló technikai és digitális innovációkat. Az egyetem stratégiai célkitűzései között szerepel a klinikai kutatási tevékenység növelése, a hatékonyság fokozása ezen a területen

– hangsúlyozta dr. Merkely Béla.

Dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára köszönetét fejezte ki a Semmelweis Egyetemnek és a Novartisnak az együttműködés elindításáért. „Ez a lépés, amely a tudományos intézmények, illetve vállalatok sikeres kooperációjának ékes példája lehet” – fogalmazott.

„A közös munka egyik fontos célja, hogy a Semmelweis Egyetemen a jelenlegi legmodernebb génterápiás központ jöjjön létre. Emellett új módszerek kiépítésével segítjük az orvosi adatok elemzését, hogy fény derüljön arra, milyen beavatkozásokkal kezelhetők a legeredményesebben a szív- és érrendszeri betegségek” – hangsúlyozta.

Az államtitkár az együttműködés kapcsán a magyar versenyképességről is szót ejtett. Mint elmondta, Magyarországon a kutatás-fejlesztésre, innovációra fordított összegek dinamikusan növekednek, 2010 óta pedig az unión belül hazánkban nőtt a legnagyobb mértékben a KFI-ben foglalkoztatottak száma. A globális innovációs indexet tekintve Magyarország 132 ország közül a 34. helyen áll, és ezt az előnyt szeretnénk tovább növelni a jövőben – tette hozzá az államtitkár.

Matt Zeller, a Novartis Hungary Kft. ügyvezető igazgatója egyedülálló kezdeményezésnek nevezte a megállapodást, amely megfogalmazása szerint nemcsak a kardiovaszkuláris megbetegedések eddigi megközelítését fogja jó eséllyel átírni, hanem azt is, miként lehet az innovációt hazánkban előmozdítani. „Sajnos Magyarországon minden 8. percben meghal valaki valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés miatt. Ez egy csendes és egyre növekvő járvány, amely újszerű megközelítést követel” – hangsúlyozta. Az ügyvezető szerint a partnerség belátható időn belül kézzelfogható eredményeket hoz majd, a „rossz” koleszterinszint csökkentése ugyanis érdemi hatással lehet a betegek, valamint az őket szolgáló ellátórendszer életére is.

„Ez a megállapodás is alátámasztja, hogy Magyarország képes valódi változást elindítani, s globális szinten az egészségügy illetve innováció élvonalába törni. Az együttműködési megállapodás létréjöttével a Semmelweis Egyetem egy olyan, a maga nemében egyedülálló kezdeményezés élére állt, amellyel megmutatja, hogy méltó helye van a világ vezető egyetemei között” – hangsúlyozta Matt Zeller.

Sajtóközleményünk az eseményről ide kattintva olvasható.

Kiss Viktória
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.