Együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Novartis Hungária Kft. azzal a céllal, hogy az állami és privát szektoron átívelő egyedülálló partnerségük révén előmozdítsák az innováció térnyerését a magyar közegészségügyben. Az együttműködés három pillére a klinikai kutatásokhoz való hozzáférés növelése és digitalizációja, hazánk vezető szerepének biztosítása a sejt- és génterápiák területén, valamint egy országos szív-és érrendszeri népegészségügyi program elindítása, amely az elkövetkező három évben 50 ezer beteg elérését teszi lehetővé, mesterséges intelligencia- és gépitanulás-alapú megoldások alkalmazásával érdemi eredményeket hozva a kardiovaszkuláris betegségek magyarországi kezelésében.

Együttműködést indít a Semmelweis Egyetem, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Novartis Hungária annak érdekében, hogy az egészségügyi és technikai-digitális innováció nagyobb szerepet kapjon a közegészségügyben. Az erről szóló együttműködési megállapodást az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, György László, a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Merkely Béla és a Novartis Hungária ügyvezető igazgatója, Matt Zeller ma írta alá a Semmelweis Egyetemen. A dokumentum három területen irányoz elő együttműködést a jövőben.

„A most aláírt megállapodás olyan tudományos kutatási lehetőséget teremt számunkra a kardiológia és a szemészet területein, melynek eredményei belátható időn belül a betegellátásban hasznosulnak majd. Fontos tényező az is, hogy ez a lehetőség még szorosabb együttműködést biztosít számunkra a tudományos együttműködés és innováció terén” – fogalmazott az együttműködés kapcsán dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Első pillér: együttműködés a klinikai kutatások területén

Az együttműködés első pilléreként az aláírók a Semmelweis Egyetemen zajló klinikai kutatásokhoz kapcsolódóan tettek vállalásokat: cél, hogy növeljék a klinikai kutatásokhoz való hozzáférést, továbbá hogy a technológiai-digitális innovációk nagyobb szerepet kapjanak a klinikai kutatásokban.

Második pillér: vezető szerep a sejt- és génterápiák területén
Az aláírók célul tűzték ki továbbá, hogy biztosítják Magyarország vezető szerepét a sejt- és génterápiák területén; ennek jegyében a Semmelweis Egyetem a világ azon kevés egészségügyi intézményeinek egyikévé válik, ahol a legmodernebb és legkülönbözőbb sejt- és génterápiás megoldások lesznek elérhetőek a betegek számára. Az együttműködés két terápiás területen veszi kezdetét. Egyrészt a Semmelweis már ma is Európa egyik vezető génterápiás  központja a gerincvelői izomsorvadás (SMA) kezelésében szerzett tapasztalatával. Ezt a szerepet erősíti tovább azzal, hogy segíti a gerincvelői izomsorvadás (SMA) újszülöttkori szűréséről szóló országos mintaprogram beindítását. Másrészt a szemészet területén kiterjesztik az örökletes retinabetegségek szűrését az örökletes retinabetegségben szenvedő páciensek azonosítására. Ezen túl a Semmelweis Egyetem létrehoz egy kezelőcentrumot a retinális disztrófia kezelésére, ahol lehetővé válik a legújabb génterápiás eljárásokhoz való hozzáférés is.

Harmadik pillér: egy 50 ezer főt érintő mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra építő szív- és érrendszeri népegészségügyi program

A kardiovaszkuláris megbetegedések minden ötödik embert érintenek Magyarországon, és évente mintegy 60 ezer ember halálát okozzák – ezért mindhárom fél egyetért abban, hogy az innovációnak helye van ezen a területen. A háromoldalú együttműködés harmadik eleme egészen újszerű módon közelít a szív- és érrendszeri betegségekhez: a legújabb kutatásokkal összhangban, innovatív adatelemzési, mesterséges intelligencia- és gépitanulás-alapú megoldások segítségével, valamint a betegek és az egészségügyi dolgozók edukációjával igyekeznek áttörést elérni Magyarországon a betegséggel való küzdelemben. A program célja, hogy az első három évben 50 ezer beteget érjenek el, és új módszereket találjanak a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére és kezelésére országos szinten.

 Kardiovaszkuláris kutatás területén a világ 55, az Európai Unió első 15 legjobb egyeteme között van a Semmelweis Egyetem, mindez azért olyan fontos, mert hazánkban ezek a népbetegségnek számító kórképek a vezető halálokok Magyarországon. Ezért kiemelt jelentőségű a kardiovaszkuláris terület folyamatos és innovatív fejlesztése és az, hogy európai szinten is a legerősebbek közé tartozzunk ebben a diszciplínában

– mondta a népegészségügyi program kapcsán dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

„Ez az együttműködés bizonyítéka annak, hogy az egyetemi modellváltás gyorsabb, kreatívabb, modernebb együttműködési lehetőségeket teremt a felsőoktatás, az ipar és a kormányzati szektor között. A központ példaértékű lesz a génterápiák, a digitális klinikai fejlesztések, a mesterséges intelligencia használatában, és ezeket rövid időn belül a betegek és a társadalom javára tudjuk majd felhasználni” – tette hozzá György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

„Büszkék vagyunk rá, hogy részei lehetünk ennek az állami és piaci szereplőket átfogó, úttörő együttműködésnek. A magyar egészségügyi rendszer előtt álló kihívások, különösen az olyan sürgető betegségek esetében, mint a kardiovaszkuláris és a ritka betegségek, formabontó, innovatív megközelítéseket és megoldásokat igényelnek; hiszünk abban, hogy ez a partnerség új utakat jelöl ki az egészségügyi és innovációs ökoszisztéma számára, ami végső soron minden magyar beteg érdekét szolgálja majd” – jegyezte meg Matt Zeller, a Novartis ügyvezető igazgatója.

Galéria

6kép

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem