Egyes népbetegségek, így a cukorbetegség, az idült vesebetegség (CKD) és a szívelégtelenség összefüggéseinek további vizsgálata, a közös kutatás-fejlesztési tevékenység megerősítése és kiterjesztése, valamint a betegek kezelését, edukációját és diagnosztizálását segítő közös programok megvalósítása érdekében stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem és az AstraZeneca hazai leányvállalata. Az eseményen aláírtak egy klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos keretszerződést is, amely lehetővé teszi, hogy gyorsabb és hatékonyabb legyen a vizsgálatok elindítása.

„A mai napon a világ egyik vezető biotechnológiai gyógyszervállalata, a hazánkban is meghatározó piaci szereppel bíró AstraZeneca, és a közép-európai régió vezető orvos- és egészségtudományi felsőoktatási intézménye, a Semmelweis Egyetem köt egymással megállapodást. Ami biztos, hogy közös bennünk az elkötelezettség a kutatás-fejlesztés iránt, az elhivatottság, hogy a betegek egyre jobb és innovatívabb terápiához jussanak” – hangsúlyozta dr. Merkely Béla rektor a stratégiai partnerségi együttműködési megállapodás aláírása kapcsán. A kooperáció lehetővé teszi a közös kutatás-fejlesztési tevékenység fokozását többek között az onkológia, a kardiológia, a diabetológia, a nefrológia területén, első lépésként pedig az idült vesebetegséggel (CKD) kapcsolatban valósulhat meg komplex program az egyetem Családorvosi Tanszékével együttműködésben – részletezte a rektor. Hozzátette: a CKD egy jellemzően aluldiagnosztizált kórkép, amely sokszorosára növelheti a szív-érrendszeri károsodás kockázatát. 

A Semmelweis Egyetem és az AstraZeneca egy klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos keretszerződést is aláírt, amely lehetővé teszi, hogy az egyes klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos szerződéskötés, és így a vizsgálatok elindítása, a betegek bevonása is gyorsabb, hatékonyabb legyen. Jelenleg a Semmelweis Egyetem az AstraZeneca hazai vizsgálatainak kétharmadában részt vesz, de célunk, hogy 80 százalék fölé emeljük ezt az arányt – hangsúlyozta dr. Merkely Béla. A rektor kitért arra is: az egyetem stratégiai célkitűzései között szerepel a klinikai kutatási tevékenység növelése, és ehhez fontos a gyógyszeripari stratégiai partnerkapcsolatok kiépítése. Ez segíti, hogy a betegek minél előbb hozzájussanak a leginnovatívabb terápiás lehetőségekhez, emellett a tudományos teljesítményt is növeli, így hozzájárul a rangsorokban való előrelépéshez is.

Kuuno Vaher, az AstraZeneca közép-európai klaszter igazgatója elmondta: a vállalat fő terápiás területei az onkológia, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a vese- és anyagcsere betegségek, valamint a légzőszervi betegségek és immunológia. „Ma már sokkal többet tudunk ezekről a kórképekről, az új ismeretek alkalmazása azonban egyre nagyobb kihívást jelent – egyre több szempontot kell figyelembe venni a gyógyítás során” – emelte ki Kuuno Vaher. A vállalat különböző országokban, köztük most már Magyarországon is kialakított partnerségi megállapodásainak éppen ezért fontos része annak vizsgálata, hogy miként lehet az egészségügyi ellátás szervezettségén javítani, hogyan érdemes a digitalizációt alkalmazni annak érdekében, hogy az orvosok valamennyi rendelkezésre álló adat ismeretében mérlegelhessenek, és így jobb egészségügyi döntéseket hozzanak. „Az együttműködésnek alapvetően négy pillére van: a diagnosztika, a szűrések, az oktatás és a rendelkezésre álló adatok elemzése alapján annak feltárása, hogy tevékenységünk valóban javít-e a betegek állapotán. Nem elég például tudni, hogy egy bizonyos gyógyszert mennyien használnak; azt is látnunk kell, hogy egy újítás milyen valódi hatást gyakorol a betegek életére” – mutatott rá Kuuno Vaher.

Dr. Faluvégi Mátyás, az AstraZeneca kutatási részlegének ügyvezetője elmondta: a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos keretmegállapodás azért születhetett meg, mert a Semmelweis Egyetem optimális háttérrel rendelkezik az ilyen vizsgálatok lefolytatásához. Az elmúlt 3 évben Magyarországon összesen 855 ilyen jellegű vizsgálat zajlott; ebből 49 projektet az AstraZeneca bonyolított le, amelyből 31 vizsgálatban az egyetem is részt vett. Kardiovaszkuláris és pulmonológiai vizsgálatok nagy számban történnek már ma is az egyetemen, ezért a fő célunk az, hogy az elkövetkezendőkben sokkal több onkológiai vizsgálatot is indítsunk – hangsúlyozta az ügyvezető. A megállapodás aláírásával rövid távon fel kívánjuk gyorsítani a vizsgálatok beindítását, hosszú távú célunk pedig, hogy erősítsük az AstraZeneca jelenlétét nemcsak az egyetemen, hanem egész Magyarországon – mondta.

Dr. Ferdinandy Péter, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese zárszavában köszönetet mondott a dr. Filakovszky János vezette Klinikai Kutatási Koordinációs Központnak a szerződés előkészítésében végzett munkáért. Ezt követően reményét fejezte ki, hogy az együttműködési megállapodásnak köszönhetően tovább nő a klinikai vizsgálatok száma, amely első lépése lehet új terápiák közös kifejlesztésének, valamint közös szellemi tulajdon kialakításának és a tudományos együttműködés szélesebb körű fellendítésének is.

A stratégiai együttműködési megállapodást és a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos keretszerződést a Semmelweis Egyetem vezetése részéről dr. Merkely Béla rektor és dr. Pavlik Lívia kancellár írták alá, míg az előbbi dokumentumot az AstraZeneca részéről Kuuno Vaher klaszter igazgató, míg utóbbit dr. Faluvégi Mátyás ügyvezető igazgató látta el kézjegyével.

Az eseményről kiadott sajtóközlemény Médiasarok oldalunkon olvasható.

Dobozi Pálma, Kiss Viktória
Fotó: Kovács Attila Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.