Elsődleges célunk a Semmelweis Egyetem Alumni Hálózatának folyamatos fejlesztése annak érdekében, hogy erősítsük a jelenlegi és volt hallgatók kötődését az egyetemhez – mondta dr. Hegedüs Tamás. Kiemelt feladatunk, hogy minél több öregdiákot kutassunk fel, ennek érdekében az eddig csak papíralapú adatbázisunkat digitalizáltuk és közel 30 ezer főre bővítettük, továbbá szeptemberben újra elindítottuk az alumnusoknak összeállított hírlevelet, amiben havi rendszerességgel tájékoztatjuk őket az egyetem életével kapcsolatos legfontosabb hírekről, eseményekről – összegezte az eddigi eredményeket az augusztus 1-jével kinevezett igazgató. Dr. Hegedüs Tamással a célokról és tervekről beszélgettünk.

Az „alumni” latin eredetű szó, jelentése szerint öregdiák, véndiák, ám mint azt az Alumni Igazgatóság vezetője, dr. Hegedüs Tamás kiemelte, ennél egy jelentősen szélesebb kört takar – az egyetemhez szakmailag kapcsolódók körét. A Semmelweis Alumni tagjai lehetnek a jelenlegi hallgatók mellett az itt végzett magyar és idegen nyelvű öregdiákok, továbbá mindazok, akik legalább 2 évig az intézményben tanultak, vagy valamilyen csereprogram keretében eltöltöttek legalább egy szemesztert az egyetemen. „Igazgatóságunk elsődleges feladata az alumnusok közötti kapcsolat ápolása, a jelenlegi és volt hallgatók egyetemhez való kötődésének erősítése – ismertette dr. Hegedüs Tamás, hozzátéve, hogy szolgáltatásaikkal, rendezvényeikkel, kommunikációs felületeikkel is ezt a célt szeretnék szolgálni.

Foglalkozunk a végzettek életpályájának követésével, diplomás pályakövető rendszer működtetésével, tanácsadással, évfolyamtalálkozókat szervezünk, kapcsolatot tartunk a munkaerőpiac szereplőivel, tájékoztatást nyújtunk ösztöndíjakról, pályázati és továbbképzési lehetőségekről, továbbá adománygyűjtést is szervezünk a Semmelweis Egyetem számára – sorolta a szerteágazó feladatokat. Az alumni tagság betekintést enged az egykori hallgatók, egyetemi polgárok számára az intézmény mai életébe, az ott folyó oktató- és tudományos munkába – mutatott rá.

Dr. Hegedüs Tamás kiemelte, a végzett hallgatókkal történő kapcsolattartás egyre jelentősebb teret kap minden modern felsőoktatási intézmény tevékenységében. Magyarországon is elkezdődött az a folyamat, melyben az egyetemek törekednek társadalmi kapcsolataik bővítése érdekében a végzett hallgatóik alma materhez kötődését fenntartani.

„Igazgatóként kiemelt feladatomnak tartom, hogy minél több öregdiákot kutassunk fel, ennek érdekében az eddig csak papíralapú adatbázisunkat digitalizáltuk és közel 30 ezer főre bővítettük” – ismertette. Az angol adatbázis jelenleg 4500 fős, a német 2000, ezek további fejlesztése is szerepel az új igazgató tervei között. Fontos cél, hogy minél több öregdiákot érjenek el és tudjanak megszólítani; ehhez különböző célkampányokat dolgoznak ki, illetve a nemzetközi hallgatói szervezetekkel való szorosabb együttműködés is ezt szolgálja.

Fontosnak tartom az öregdiákokkal való aktív kapcsolattartást, ennek egyik eszközeként szeptemberben újra elindítottuk az alumnusoknak összeállított hírlevelet, amiben havi rendszerességgel tájékoztatjuk őket az egyetem életével kapcsolatos legfontosabb hírekről, eseményekről – részletezte. Emellett számos rendezvényt is szervezünk számukra, legutóbb például egy jótékonysági borkóstolót, amelyen a 250 éves Semmelweis Egyetem Bora Országos Borverseny győztes borait kóstolhatták meg. A rendezvény egyúttal adományozási lehetőség is volt a Semmelweis Egyetem Alapítvány javára, amely a befolyt összeget az egyetemi hallgatói terek fejlesztésére fordítja – idézte fel. Kiemelte, a modellváltással feladat lett az olyan alternatív forrásteremtő tevékenységek ösztönzése, melyekből a Semmelweis Polgárok és a nagyközönség számára is fontos célok megvalósíthatóvá válnak, erre jó lehetőség a fundraising, vagyis az adománygyűjtés. Ezért a jövőben szeretnénk rendszeres lehetőséget teremteni hasonló jótékonysági rendezvények formájában az egyetemi polgároknak, valamint az öregdiákoknak, hogy az éppen aktuális, kiemelt projekteket, fejlesztéseket ők maguk is támogathassák – emelte ki. Tervei között említette egy átlátható, egyszerű és letisztult adományozási rendszert is lehetővé tevő honlap elindítását az alumni közösség számára, ahol különböző célkampányokat is lehetne majd támogatni. Ehhez kapcsolódóan pedig egy közösségi média felületként működő, telefonos applikáció segítségével letölthető platformot is kialakítanának – ismertette.

Hozzátette: tervezik a Rezidens Szalon újraindítását is, a végzett orvostan-, fogorvostan- és gyógyszerészhallgatókat megcélzó rendezvényt havi rendszerességgel szerveznék meg, emellett tavaszra terveznek egy alumni sportnapot is.

„Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, azt látjuk, hogy van igény az aktív tájékoztatásra és kapcsolattartásra”

– fogalmazott. Az igazgató hangsúlyozta, az alumni hálózatnak fontos szerepe van az egyetemek működésében, nemcsak reputációs szempontból, hanem, a forrásteremtés, a humán erőforrás, valamint a kutatási együttműködések szempontjából is. „Azt szeretnénk, hogy az alumni közösség tagjai érezzék, fontosak az egyetem számára, bármikor segítségre van szükségük, az Alumni Igazgatósághoz bátran fordulhatnak” – fogalmazott.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

 

 

 

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.