A Semmelweis Egyetem Alumni Igazgatósága hagyományteremtő céllal szervezete meg első Jótékonysági Borkóstolóját, amelyen a 250 éves Semmelweis Egyetem Bora Országos Borverseny győztes borait kóstolhatták meg a résztvevők. Az érdeklődők a belépő mellett támogatói jegyek megvásárlásával is hozzájárulhattak az adománygyűjtő akcióhoz, melyet a hallgatói terek fejlesztésére fordítanak.

A jótékonysági rendezvényt dr. Merkely Béla nevében Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy az Alumni Igazgatóság által szervezett borkóstoló az első rendezvény az egyetem forrásteremtési céllal megrendezett eseményei közt, mely reményei szerint hagyománnyá nőheti ki magát. Rámutatott, hogy a modellváltással feladat lett az olyan alternatív forrásteremtő tevékenységek ösztönzése, melyekből a Semmelweis Polgárok és a nagyközönség számára is fontos célok megvalósíthatóvá válnak. Feketéné dr. Szabó Éva megköszönte mindazok támogatását, akik jelen voltak az eseményen és köszönetét fejezte ki azok számára is, akik támogató jeggyel járultak hozzá a hallgatói terek további fejlesztéséhez.

Dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja ismertette az elmúlt évek legfontosabb hallgatói terekkel kapcsolatos fejlesztéseit. Elmondta, a korszerűsítések a rektori program részeként kezdőtek meg az egyetemen azzal a céllal, hogy az itt tanulók két elméleti óra között nyugodt, inspiráló környezetben készülhessenek, tanulhassanak, építhessék közösségi kapcsolataikat. Kiemelte a Balassa János, valamint a Markusovszky Lajos Kollégiumban történt fejlesztéseket, mely keretében nemcsak a homlokzatot újították fel, hanem az épület nyílászáróit és szigetelését is korszerűsítették, felújították az edzőtermet, valamint számos belső átalakítás is történt tovább javítva a hallgatói tereken folyó közösségi életet. Felidézte, hogy 2021 márciusában a Nagyvárad téri Elméleti Tömb első emeletén is új hallgatói teret alakítottak ki, mely szintén azt a célt szolgája, hogy a hallgatók otthon érezzék magukat az egyetemen. Kitért az EKK Ferenc téri épületének kampusz fejlesztésére, továbbá az Egészségtudományi Karon jelenleg is zajló újításokra.

Galéria

13kép

Kiemelte az Elméleti Orvostudományi Központ (EOK) épületét, mely igazi multikulturális találkozási pont, egy állandóan pezsgő, lüktető komplexum, egyben az egyetem egyik legvonzóbb épülete is – mutatott rá. Jövőbeli tervek között említette az EOK 2 fejlesztést, mely keretében az EOK jelenlegi épülete mellé egy stílusában, funkciójába, méretében legalább olyan küldetésű létesítményt hoznának létre. „Egy olyan hallgatóorientált centrumot képzeltünk el, ahol a hallgatókat segítő szervezetek mind egy helyen összpontosulhatnak” – fogalmazott dr. Kellermayer Miklós. A tervek szerint itt kapna helyet a tanulmányi osztály, a dékáni hivatal hallgatókra vonatkozó, releváns egységei, az Oktatásfejlesztési, -módszertani és -szervezési Központ, a Szaknyelvi Intézet, valamint a hallgatói érdekképviseletek is – részletezte.

Az egyetem vezetése fontosnak tartja, hogy egy összefüggő kampusz jöjjön létre, ezt a célt szolgálja a XXI. századi körülményeket biztosító gyógyszerészeti kampusz kialakítása is a Hőgyes-Schöpf Merei Gyógyszerkutatási Centrum létrehozásával – ismertette.

Fontos, hogy az embernek legyenek álmai, és hite abban, hogy az álmait meg tudja valósítani – zárta gondolatait a dékán.

Ezt követően Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem budai kampuszának főigazgatója tartott előadást a borászatról.

A borkóstoló házigazdái dr. Hegedüs Tamás, az Alumni Igazgatóság vezetője és dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának igazgatója honlapunknak elmondták, a jótékonysági eseményt hagyományteremtő céllal szervezték meg, ahol lehetőség nyílt kötetlen formában megismerni a Semmelweis Egyetem hallgatói tereire vonatkozó fejlesztési terveket. A rendezvény egyúttal adományozási lehetőség a Semmelweis Egyetem Alapítvány javára, amely a befolyt összeget az egyetemi hallgatói terek fejlesztésére fordítja – hangsúlyozták.

A modellváltás arra késztetett minket, hogy átalakítsuk a gondolkodásunkat is, olyan forrásteremtési lehetőségeket is találjunk, melyek túlmutatnak a korábbi finanszírozási struktúrán”

– vélekedett dr. Pop Marcel, hozzátéve, hogy erre jó lehetőség a fundraising, vagyis az adománygyűjtés. A jótékonysági borkóstoló volt az első olyan rendezvény, amely ezt az újfajta forrásteremtést kívánta elősegíteni – emelték ki. A jövőben szeretnénk rendszeres lehetőséget teremteni hasonló jótékonysági rendezvények formájában az egyetemi polgároknak, valamint az öregdiákoknak, hogy az éppen aktuális, kiemelt projekteket, fejlesztéseket ők maguk is támogathassák. Ez a rendezvény tulajdonképpen egyfajta üzenet volt az egyetemi jelenlegi és alumni polgárai számára is, hogy elindultunk egy új úton – fogalmazott dr. Pop Marcel.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.