Az új fejlesztések első lépését jelentő fázis I. vizsgálatok, a COVID-19 alatti kutatások, valamint a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos szabályozási kérdések is az idei, november 16-18. közötti Semmelweis Szimpózium vezetői témái között szerepelnek. A háromnapos program alatt több mint 50 előadás hangzik majd el, és csaknem húsz nemzetközi előadó érkezik a Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű tudományos eseményére. A részvétel ingyenes, de regisztrációköteles, orvosoknak, gyógyszerészeknek továbbképzési pont, Phd- és TDK-hallgatóknak kredit jár érte.

„A klinikai kutatások nélkülözhetetlenek az új terápiák, innovációk fejlesztéséhez, és így ahhoz is, hogy betegeinknek minél hatékonyabb ellátást biztosítsunk. A klinika vizsgálatok számának bővítése – ami fontos célja a Semmelweis Egyetemnek – növeli a tudományos teljesítményünket is, és ezáltal a rangsorokban való további előrelépéshez is hozzájárul – hangsúlyozta az idei szimpózium témaválasztása kapcsán dr. Merkely Béla rektor, aki dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettessel együtt az idei rendezvény főszervezője. A programban kiemelten szerepel a transzlációs medicina is, amelynek feladata, hogy a felfedezések minél előbb a betegágy mellett hasznosuljanak – tette hozzá.

Mint kiemelte: a szimpózium hagyományosan a Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű nemzetközi tudományos rendezvénye. Az eseményen a résztvevők megismerhetik az adott terület legújabb tudományos eredményeit és innovációit, emellett lehetőséget ad a program a nemzetközi együttműködések bővítésére, ipari partnerekkel való kapcsolatépítésre is. 

A Semmelweis Egyetemen már most is számos klinikai vizsgálat folyik, ugyanakkor van még további potenciál ezek mennyiségének és minőségének növelésére

– mondta a témaválasztás kapcsán dr. Ferdinandy Péter. Hozzátette: ezzel a céllal jött létre idén dr. Filakovszky János vezetésével a Klinikai Kutatásokat Koordináló Központ (4K), amely szintén bemutatkozik az eseményen. Az előadók között vannak egyetemi munkatársak éppúgy, mint az adott terület nemzetközi szaktekintélyei. A több mint 50 előadás 6 nagy témacsoport köré rendezve hangzik el – ismertette.

Korábbi felvétel. Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Az első napon bemutatkozik egyebek mellett a Semmelweis Egyetem három akkreditált fázis I. központja, amelyek a Belgyógyászati és Onkológiai Klinikán, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikák találhatóak. Egy adott vizsgálati készítményt a fázis I. vizsgálatok során használják először betegek bevonásával, ezek a vizsgálatok nagyon szigorú hatósági szabályok szerint történnek, és rendkívül magas szakmai felkészültséget, tárgyi és személyi feltételeket igényelnek. Az egyetemi tapasztalatok ismertetése mellett nemzetközi előadók is beszélnek erről a szűkebb területről.

Több szekcióban is megjelenik a COVID-19 pandémia. A járványhelyzet számos olyan változást, új eljárásrendet hozott a gyógyszerfejlesztésben és a klinikai vizsgálatokban (pl. adminisztráció terén digitalizáció, valamint a telemedicina megjelenése), amelyek hatékonyabbá tehetik a folyamatot. Az egyetem jelentős szerepet vállalt a COVID-al kapcsolatos kutatásokban is, amiről szintén több előadás szól. 

A vezető nemzetközi előadók között van többek mellett dr. Oren Cohen, aki amellett, hogy az Egyesült Államok-beli Duke Egyetem professzora a Labcorp klinikai kutatások szervezésére szakosodott cég Fázis I. vizsgálatokért felelős vezetője. Előadásában a tudomány szerepéről beszél az új gyógyszerfejlesztésekben, valamint az akadémiai kutatás és iparági gyógyszerfejlesztés kapcsolatáról. Dr. András Maifeld Németországból érkezik, a Charité Egyetem Fázis I. vizsgálatok szervezésére szakosodott cége képviseletében.

Dr. Axel Stang, a németországi Asklepios kórházhálózathoz tartozó Asklepios Klinik Barmbek professzoraként a náluk folyó nagyszámú klinikai vizsgálattal kapcsolatos tapasztalatokról tart előadást. Agneska Gackowska, a Parexel kutatásszervezési cég kiemelt vizsgálóhelyek hálózatának globális vezetője, amellyel a Semmelweis Egyetemnek fontos partnerségi együttműködése van, az akadémia kutatóhelyek jövőbeni szerepéről és feladatairól, az iparági szereplők elvárásairól szól majd.

A Semmelweis Szimpóziumon való részvételért 1 kreditpont jár a PhD- és TDK-hallgatóknak, míg a poszterszekcióban indulók két, a nyertesek 3 kreditpontot kapnak. A szimpózium, mint továbbképzés 50 pontot jelent a hazai orvosok és gyógyszerészek számára. Dr. Ferdinandy Péter rektorhelyettes mindenkinek ajánlja a részvételt, aki klinikai kutatásokban részt vesz, vagy érdeklődik eziránt, különösen rezidenseknek, PhD, TDK hallgatóknak, belgyógyászoknak, kardiológusoknak, gyermekgyógyász és klinikai farmakológusoknak.

A klinikai vizsgálatok hazai és nemzetközi hatósági szabályozásáról a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társasággal közösen szervezett kerekasztal-beszélgetésben lesz szó, amit különösen aktuálissá tesz a jövő évtől módosuló európai keretrendszer. Itt jelen lesz többek mellett dr. Szentiványi Mátyás OGYEI főigazgató, valamint Martina Schuessler Lenz  és Ilona G. Reisch az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) részéről.

Külön szekció foglalkozik az akadémiai központok klinikai vizsgálatokban játszott jövőbeli szerepével, valamint a transzlációs medicinával, vagyis azzal, hogy miként tudjuk a laborban tett felfedezést minél hamarabb átültetni a klinikai gyakorlatba. Külön blokkokban képviselteti magát a kardiológia, a sebészet és a gyermekgyógyászat – vagyis azok a területek, amelyeken a Semmelweis Egyetemen belül különösen hangsúlyosak a klinikai és transzlációs kutatások, valamint az innováció.

A szimpózium operatív szervezőbizottságának tagjai dr. Filakovszky János (4K), dr. Hegyi Péter (Transzlációs Medicina Központ), dr. Kovács Attila, dr. Radovits Tamás (Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika), dr. Szijártó Attila (Sebészeti, Transzplantációs és Gasztoenterológiai Klinika), dr. Szabó Attila (I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika).

Az angol nyelvű, 3 napos esemény helyszíne az Elméleti Orvostudományi Központ lesz, a részvétel ingyenes, de regisztrációköteles. Jelentkezni a program honlapfelületén keresztül lehet.

A részletes program ide kattintva olvasható.

Dobozi Pálma

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.