November 18-án a Semmelweis Szimpózium harmadik napján is nagy érdeklődés övezte az egyetem legmagasabb presztízsű nemzetközi tudományos rendezvényét. A szakmai esemény zárónapján négy szekcióban több mint húsz angol nyelvű – köztük két keynote – előadás hangzott el hazai, brit, német és olasz előadóktól. Dr. Hegyi Péter, a Transzlációs Medicina Központ igazgatója beszámolója.

A dr. Erőss Bálint (Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Központ) által vezetett szekció a kutató által kezdeményezett klinikai vizsgálatok kérdéskörét vette górcső alá. Mint elhangzott, a vizsgálati protokolloknak minden esetben szükséges megmagyarázni a vizsgálat célját és a használt módszereket. Szó esett arról is, hogy a meta-analízis és a szisztematikus áttekintések gyorsan elvégezhetőek, továbbá ezek szigorú módszertannal rendelkeznek többek között a klinikai kérdés és a beavatkozás kidolgozására.

A gyermekgyógyászati szekció dr. Szabó Attila (Semmelweis Egyetem) elnökségével zajlott. A résztvevők megtudhatták, hogy a precíziós orvoslás a gyermekonkológiában gyorsan fejlődött az elmúlt évtizedben, valamint, hogy a globális együttműködési kezdeményezéseknek köszönhetően a genomikai és a preklinikai adatok integrációja a jövőben hatékonyabban irányítható új célzott szerek fejlesztésére.

A klinikai fejlesztésekkel összefüggő változó környezettel kapcsolatos információkat a dr. Filakovszky János (Semmelweis Egyetem Klinikai Kutatásokat Koordináló Központ) vezette szekció résztvevői ismerhették meg. A COVID-kezelésben alkalmazott adatvezérelt megoldások kapcsán szó esett az oltástervezés támogatásáról, a szociális távolságtartás monitorizálásáról, miként a jelenleg még kihasználatlan potenciálokról, a mintákhoz történő adatnyeréssel vagy az új egészségbiztonsági doktrínákkal összefüggésben.

A dr. Hegyi Péter (Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Központ) elnökségével folytatott szekció a tudományos eredmények páciensek javára történő átültését tárgyalta különös fókusszal az akut hasnyálmirigy-gyulladásra. A témával kapcsolatban cél az alap- és klinikai kutatások közötti utat minél átjárhatóbbá tenni.  A jelenlévők elmélyíthették ismereteiket a transzlációs körforgással kapcsolatban, vagyis arról, hogy milyen kapcsolatban áll egymással az egészségügy, a tudomány, a tudás és a kommunikáció.

A szakmai prezentációkat követően a nagy múltú rendezvény zárónapjának keynote előadásai következtek, amelyek előtt dr. Merkely Béla rektor szólt a hallgatósághoz.

Orbán Gábor (Richter Gedeon Nyrt., Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány) egyetem és ipar partnerségéről beszélt a modern innovációs ökoszisztémában. Mint mondta, a verseny immár nem a vállalatok, hanem az üzleti ökoszisztémák között zajlik. Hozzáfűzte, a gyógyszeripar hagyományosan sokat fektet az innovációba, ennek sikeres és hatékony megvalósítását elengedhetetlennek tartja. A vezérigazgató kiemelte, hogy az egyetemek kulcsfontosságú, sokrétű funkciójú szereplők az ökoszisztéma kutatás-fejlesztési részében.

A második keynote előadást Stefan D. Anker (Charité Egyetem Virchow Klinika) „Előrehaladott rák, mint szívelégtelenség-szindróma – Bevezetés egy új típusú kardio-onkológiai kutatásba” címmel tartotta. A Németországból érkezett előadó, aki, mint mondta, nem először látogatja meg a Semmelweis Egyetemet, többek között arra a kérdésre is kereste a választ, hová vezethet egy nyílt gondolkodású és valóban transzlációs megközelítés a prezentáció témájához kapcsolódóan, hiszen – mint idézte – „nem az égbolt a határ, az elméd az.”

Valamennyi előadó aktuális, hangsúlyos témával emelte az 1992 óta rendszeresen megrendezett konferencia színvonalát. Az első két naphoz hasonlóan, a szimpózium harmadik napján elhangzott előadásokat is jelentős érdeklődés kísérte, ezt mutatta az is, hogy a prezentációk után számos szakmai kérdés érkezett az előadókhoz a hallgatóság soraiból.

Az előadásokat követően dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes adta át a legjobb poszter díjakat, amelyeket idén a következő jelentkezők nyertek el tudományos munkájukkal, illetve ismertették azokat: Jurányi Eszter Petra, Lesinszki Lukács, Komlósi Ferenc, Pajtók Csenge, Bartha Áron, Minh Tran, Simon Orsolya Anna, Varga Tamás, Kasek Roland és Kotmayer Lili. A háromnapos esemény ideje alatt a szimpóziumra készült poszterek folyamatosan megtekinthetőek voltak. A rektorhelyettes a rendezvény zárásaként sok sikert kívánt a jövő évi, harmincéves jubileumi Semmelweis Szimpózium szervezéséhez.

Dr. Hegyi Péter, Transzlációs Medicina Központ
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.