Rubin-, vas-, gyémánt- és aranydiplomát adományozott a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar tanácsa a karon 70, 65, 60 és 50 éve diplomát szerzett orvosainak.  A Nagyvárad téri Elméleti Tömb Dísztermében 237 jubileumi díszoklevelet nyújtott át dr. Merkely Béla rektor és dr. Kellermayer Miklós dékán.

„A bölcsességet nem kapjuk, magunknak kell felfedeznünk, miután véget ért utazásunk a vadonban, ahova senki nem mehet el helyettünk, amit senki nem tehet meg helyettünk, mert a bölcsességünk éppen abban rejlik, hogy mi magunk milyennek látjuk a világot” – köszöntötte dr. Merkely Béla az ünneplő közönséget Marcel Proust francia író gondolataival.

Hozzátette: akik most veszik át jubileumi díszokleveleiket, pontosan tudják ezt, hiszen ötven, hatvan, sőt, hetven éves tapasztalatokkal rendelkeznek nemcsak az egészségügy, a betegek gyógyítása, de az élet számtalan más területén is.

A rektor ünnepi beszédében felvillantotta a Semmelweis Egyetem sikereit, a fontosabb változásokat, nehézségeket, így többek között szólt a kurrikulumreformról, a koronavírus elleni küzdelem kihívásairól és a közelmúltban megvalósult fenntartói modellváltásról, amely még rugalmasabb struktúrát tesz lehetővé. Említést tett arról is, hogy a Times Higher Education most megjelent, legfrissebb világrangsorában az intézmény bekerült a világ 300 legjobb felsőoktatási intézménye közé.

Van azonban, ami nem változott – folytatta a rektor.

Nemcsak magas színvonalon gyógyító, a legújabb technológiákat ismerő szakembereket képzünk, de munkájuk iránt igényes, felelősségteljes orvosokat, akik elkötelezettek a betegeik iránt. Olyan Semmelweis Polgárokat, akik ötven, hatvan, hatvanöt, vagy épp hetven év múlva ugyanolyan büszkeséggel vehetik majd át arany, gyémánt, vas és rubin diplomájukat, mint most Önök.

Úgy véli, az, hogy a Semmelweis Egyetem ilyen jól teljesített a rendhagyó helyzetben, hogy a nemzetközi rangsorokban évről évre kiválóan szerepel, vagy hogy minden évben első helyen áll az orvosi és egészségtudományi területre felvételizők számát tekintve, az ünnepségen megjelent orvosoknak is köszönhető, hiszen ők azok, akik a jelenlegi tradíciókat és az intézmény hírnevét megalapozták. A jövőt ugyanis csak biztos alapokra lehet építeni – köszönte meg a jubilálók munkáját a rektor, gratulálva díszoklevelükhöz.

Az ünnepség részeként összesen 237 jubileumi oklevelet nyújtott át dr. Merkely Béla és dr. Kellermayer Miklós, a kar dékánja. Öt, 70 éve végzett orvos vehetett át rubindiplomát, a végzés 65 évfordulójára emlékezve pedig 11-en kaptak vasdiplomát. 51 egykori hallgatónak adományoztak gyémántdiplomát a 60 éves jubileum tiszteletére, a fél évszázada végzett 170 orvosnak pedig az aranyoklevélhez gratulált a rektor és a dékán. 

Az arany díszokleveles orvosok nevében dr. Bucsky Péter Pál professzor idézte fel az intézményhez kötődő szép emlékeiket, köztük azt, hogy 56 éve várakozással és szorongással telve léptek be az akkori Semmelweis Orvostudományi Egyetem kapuján, hogy megvalósítsák az álmukat, és orvosok lehessenek. Örömteli pillanatként gondolt vissza arra is, amikor hallgatótársaival ötven éve az Erkel Színházban vették át diplomájukat vágyuk beteljesüléseként.

Szívesen emlékezett az egyetemen töltött hat évre – életük talán legmaradandóbb, legszabadabb, legvidámabb és szellemileg a legtermékenyebb időszakára –, ahol az évek során szép szerelmek és igaz barátságok köttettek. Szólt professzoraikról, oktatóikról, akiktől nemcsak az adott tantárgyat tanulták meg, hanem emberséget, humánumot, empátiát, tartást is kaptak az orvoslás mestersége és művészete mellett.

„Büszkék vagyunk Alma Materünkre, de ez a mai ünnepség azt mutatja, hogy egyetemünk sem felejtette el régi diákjait, mi több, büszke is rájuk” – mondta. Kitért arra is, hogy az elmúlt ötven év a diplomájukat aranyra, hajukat fehérre festette, és őszinte szeretettel emlékezett meg azokról a társakról, akik már nincsenek közöttük.  

A jubilálók nevében a professzor azt kívánta, hogy a Semmelweis Egyetem tovább fejlődjön, épüljön és tartsa meg azt a kimagasló oktatási színvonalat, amelyet véleménye szerint kevés más európai egyetem mondhat magáénak.

Az ünnepségen a Magyar Örökség díjjal kitüntetett Misztrál zenei együttes megzenésített versekkel, Takács Bence Ervin előadóművész Reményik Sándor: Az orvos és Kosztolányi Dezső: Üllői úti fák című versével működött közre.

Dávid Orsolya
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.