A Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ igazgatói irodájába belépve egy, a kórházi közegtől merőben eltérő, üde színfolt ragadja meg a tekintetünket: Joan Miró szürrealista alkotó egyik művének replikája öltözteti vidám hangulatba a helyiséget. A festmény, valamint a stílusban hozzáillő, egyedileg készített képkeret Derján Zoltán mb. gazdálkodási vezető manager kezeinek munkája, aki korábban húsz évig aranyozó-restaurátorként dolgozott. Az ő általa megtervezett és elkészített keretek tesznek teljessé ma is számos nagy értékű, magángyűjtők tulajdonában lévő Csontváry, Rippl-Rónay és Klimt alkotást.

Galéria

6kép

Jelenleg két képem van kifüggesztve az irodában, egy Miró és egy Scheiber másolat. A többit odaajándékoztam a kollégáknak – mondta mosolyogva Derján Zoltán. Meglátása szerint életének két szegmense – azaz a kötött keretek között mozgó hivatali munka, valamint a mára már hobbiként űzött alkotás – remekül megfér egymás mellett, olyannyira, hogy jelenleg is egy új projekt megvalósítását tervezi. Elárulta, a klinika vezetője, dr. Gadó Klára örömmel fogadta a festményeket az igazgatóságon, hiszen ő maga is fogékony a művészetek iránt, különleges és egyedi fotográfiákat készít.

Derján Zoltán aranyozó-restaurátori hivatását a gazdasági válság árnyékában maga mögött hagyta, és más területen helyezkedett el. Az viszont, hogy végül 2016-ban a korábbi Szent Rókus Kórházban kezdett el dolgozni, nem a véletlennek köszönhető, tudatos döntés volt a részéről.

Mint fogalmazott, a Szent Rókus Kórház – amely múlt év óta a Semmelweis Egyetem Szent Rókus Klinikai Tömbjeként működik – nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik legrégebbi, nagy múltú egészségügyi intézménye, amely kétszáz év viharait megélve ma is az ápolás és gyógyítás szolgálatában áll.

Ez az intézmény maga az élő történelem. Wesselényiék is ugyanezt a követ taposták, itt működött anno Semmelweis Ignác szülészeti osztálya is

– idézte fel.

Meglátása szerint, azzal, hogy a Szent Rókus Kórház 2020. június 1-jével a Semmelweis Egyetemhez került, végre a múltjához méltó fejlesztések indulhattak el. „Jó ehhez a közösséghez tartozni, és az egyik legjobb döntés volt a két intézmény integrációja” – fogalmazott Derján Zoltán.

Horváth Dóra
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.