„Nyugalom és izgalom” – talán ez a látszólag egymásnak ellentmondó, de mégis egymást erősítő két érzés az, ami szinte mágnesként vonzott engem ide 45 évvel ezelőtt” – emlékezett vissza dr. Karlinger Kinga, az Orvosi Képalkotó Klinika Radiológiai Tanszékének tudományos főmunkatársa, egyetemi magántanár azokra az időkre, amikor még a Szalon központi kutatókönyvtárként működött. A hely nyújtotta csend, rendezettség, halk suttogások, az olvasólámpák lefelé irányuló fény-körei által nyújtott nyugalom, a régi könyvek míves gerinceinek látványa, a „tudásszag”, az új folyóiratok lapjainak selymes tapintása elbűvölt engem, valahányszor beléptem ide – mesélte. Egy adott téma felkutatásával, a megfelelő szakirodalom megtalálásával, az új ismeretek megszerzésével járó „intellektuális falánkság” által keltett izgalom érzését csak itt a könyvtárban élhettem át– idézte fel.

Galéria

5kép

Mint mondta, nagyon kíváncsi természetnek tartja magát, mindent igyekszik megérteni, éppen ezért szeret más tudományokba, témakörökbe is beleolvasni, keresi az összefüggéseket, ez rendkívül inspirálja őt. A könyvtár már akkoriban is lehetővé tette ezt számára, a több mint negyed millió kötetével és majdnem 8000 elektronikus folyóiratával. Mindig is szeretett könyvtárban tanulni, annak megvolt a maga hangulata, itt készült a szakvizsgára is.

Ide kötődik az ifjúságom, rengeteg időt töltöttem ebben a könyvtárban, nagyon bele lehetett feledkezni az olvasásba

–emlékezett vissza. Rendkívül inspiráló volt látni azt a sok nagy nevű professzort a könyvtárban, akiket mindig itt talált az ember, valahányszor ide jött. Tőlük, illetve a mindig nagyon segítőkész könyvtárosoktól tanulta meg hogyan kell a megfelelő cikket kikeresni, de az elektronikus keresés rejtelmeibe is bevezették.

Rendezvény az egykori könyvtárban – 2003. Fotó: D. Kiss Balázs

A könyvtár 1994-ben átköltözött a Mikszáth térre; a régi központi könyvtár helyszíne azonban méltó örökösre lelt, ez a helyiség ugyanis Semmelweis Szalonként az egyik legfontosabb tere az intézménynek. Berendezésével, hangulatával őrzi és mutatja az egyetem méltóságát, rangját, fontos események helyszíne. „ A Semmelweis Szalon rendezvényeivel tovább ápolja azt a méltóságteljes, intellektussal telített légkört, ami jellemző volt a könyvtárra, sőt beeresztve a zenei-képzőművészeti-irodalmi kultúra frissességét, megújítja annak atmoszféráját” – fogalmazott dr. Karlinger Kinga.  Hozzátette: a Szalon továbbra is fontos hely maradt számára, „békeidőben” gyakran jár ide vissza különböző rendezvényekre.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (korábban készült képek)

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.