Jótékonysági koncertet adott a Medikus Zenekar a Müpában március 10-én, melynek jegyeladási bevételével a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján gyógyuló gyermekeket támogatják. A kezdeményezés során több mint 3,5 millió forint gyűlt össze, amiből egy korszerű játszótér épül majd a klinikán.

„A gyereket sokszor leintik, hogy ne bohóckodjon, pedig pont arra kellene őket biztatni, hogy csak bohóckodjon, ameddig tud” – idézte köszöntőjében dr. Merkely Béla rektor a nemrégiben elhunyt Csukás Istvánt. Ezt a célt szolgálja a mai koncert is, hiszen a megvásárolt jegyekből egy korszerű játszótér épül majd a klinika kis betegei számára – tette hozzá. A Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján kezelik az ország minden második leukémiás, illetve daganattal küzdő gyermekét. A 135 éves klinikán az elmúlt években elkezdődött egy fejlesztési folyamat, melynek célja az intézményben ápolt gyermekek gondozási körülményeinek javítása – ismertette a rektor. A játszótér korszerű, gyermekbarát és időtálló elemei, ütéscsillapító burkolata, valamint a zöld környezet lehetővé teszi majd, hogy a gyerekek a jelenleginél korszerűbb, színesebb, élménydúsabb környezetben játsszanak.

Dr. Merkely Béla köszönetet mondott a Medikus Zenekar kezdeményezéséért karnagyuknak, Dubóczky Gergelynek, és mindenkinek, aki támogatói jeggyel járult hozzá a jótékonysági est sikeréhez. A jelenlegi járványügyi helyzetre utalva emlékeztetett, hogy a koncert eredetileg a Semmelweis 250 Klinikai Konferencia része lett volna, amit a szervezők elhalasztottak, mivel a program számos kiemelt nemzetközi előadója lemondani kényszerült az utazást. Felhívta a közönség figyelmét arra, hogy vigyázzanak saját maguk és családjuk egészségére a szokásosnál is kiemeltebb figyelemmel. Semmelweis Ignác óta tudjuk, hogy a fertőzések megelőzésének legegyszerűbb eszköze a kézmosás – vélte a rektor, hozzátéve, hogy a különböző járványok terjedése idején a lakosság felelős és fegyelmezett magatartása ugyanolyan fontos, mint az egészségügyi ellátórendszer megfelelő működése.

A Medikus Zenekar tagjai – akik az elmúlt években több nagysikerű jótékonysági koncertet is adtak – egy különleges programmal készültek az estre, kifejezetten a Semmelweis Egyetem 250. jubileuma tiszteletére. Liszt Ferenc Les Préludes szimfonikus költeménye után Gustav Mahler I. D-dúr, „Titán” szimfóniáját hallgathatta meg a közönség a Müpában. A Mahler szimfónia előadásához az egyetem külföldi partnerintézményeinek hallgatói is csatlakoznak: Lengyelországból, Franciaországból, Romániából, Szlovéniából, Németországból, Ausztriából, Svájcból is érkeztek zenészek. Az előadással a Nemzetközi Medikus Zenekar idén ősszel külföldi turnéra indul, amely Szlovákiát, Csehországot és Lengyelországot is érinti majd.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.