A Semmelweis Egyetem a Széchenyi 2020 program keretében 299,65 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el korszerű műszeregyüttes beszerzésére, melyek lehetővé teszik a sejtek által kibocsátott membránnal körülvett hólyagocskák izolálását és jellemzését. Mindezek a jövőben diagnosztikus és terápiás célú fejlesztések alapját képezhetik különböző megbetegedések esetében (pl. daganatos vagy szív és érrendszeri megbetegedésekben).

A projekt célja központi kutató, szolgáltató és referencia laboratórium létrehozása volt a Semmelweis Egyetemen a sejtek által kibocsátott nanoméretű hólyagocskák tisztítására és jellemzésére. A projekt részeként beszerzett korszerű laboratóriumi műszeregyüttes része egy laboratóriumi álló ultracentrifuga, egy nanorészecske számláló berendezés, egy nagy érzékenységű áramlási citométer és egy lézer konfokális mikroszkóp. Ezzel hiánypótló, a nemzetközi elvárásoknak megfelelő, sejtek által kibocsátott nanoméretű hólyagocska izolálási/detektálási infrastruktúra épült ki a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai intézetében, illetve a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetében.

A nemzetközi elvárásoknak megfelelő infrastruktúra segíti az egyetem fejlesztési és szolgáltatási tevékenységét, illetve az együttműködést belső és külső partnerekkel. A projekt keretében beszerzett műszerek hatékonyan támogatják más kutatási pályázatok megvalósítását is.

A Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program „VEKOP-2.3.3-15 Kutatási infrastruktúra megerősítése –- nemzetköziesedés, hálózatosodás” pályázati felhívás keretében támogatott VEKOP-2.3.3-15-2017-00016 „Magyar Központi Extracelluláris Vezikula Kutató, Szolgáltató és Referencia Laboratórium létrehozása a Semmelweis Egyetemen” projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg 2017. április 1. és 2021. június 30. között.

A projektről bővebb információt a http://gsi.semmelweis.hu és a http://semmelweispharma.com/netcorefacility/ oldalakon olvashatnak, illetőleg hamarosan a Semmelweis Egyetem egészére kiterjedő megújult online core facilitás adatbázisban is elérhetők lesznek belső kollaborátorok és külső partnerek felé egyaránt.

Forrás: Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai intézet

Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.