Megállapodott a Semmelweis Egyetem vezetése és az érdekképviseletek a modellváltás során a munkavállalók felé nyújtott garanciákról. Az erről szóló dokumentumot dr. Merkely Béla rektor, dr. Pavlik Lívia kancellár, dr. Szabó Attila Klinikai Központ elnök, Tódorné Bognár Krisztina, a Közalkalmazotti Tanács elnöke, dr. Berki Zoltán, a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség elnöke és Heim Sándorné, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének szakszervezeti titkára írta alá ünnepélyes keretek között a szenátusi teremben.

„A megállapodás jól demonstrálja a Semmelweis Egyetem vezetése által képviselt célt, miszerint a legfőbb szempont a humánerőforrásunk megőrzése, fejlesztése, világos érdekeltségi viszonyok kialakítása” – jelentette ki a dokumentum aláírása előtt dr. Merkely Béla rektor, aki fontos mérföldkőnek nevezte a megállapodást. Mint kiemelte, közös cél az egyetem hosszú távú stabilitása és folyamatos fejlesztése, melynek a mostani megállapodás nélkülözhetetlen eleme, ahogy a munkáltató és a munkavállalók között meglévő kölcsönös bizalom még további erősítése is. „Hiszem és vallom, hogy a dokumentum jól mutatja a vezetés és a munkavállalók közötti stabil viszonyt, és jelzés minden Semmelweis Polgár számára, hogy milyen irányba haladunk” – fogalmazott a rektor.

Dr. Pavlik Lívia kancellár kiemelte, nagy öröm számára, hogy egy konstruktív tárgyalási folyamat eredményeként jött létre a megállapodás, amelynek rövid-, közép- és hosszú távú elemei is vannak. Példaként említette, hogy a cafeteria éves keretösszege nettó 120 ezer forintról nettó 240 ezer forintra emelkedik 2021. augusztus 1-jétől. Érinti a dokumentum a szabadságok témakörét; ennek kapcsán sikerült olyan megállapodást kötni, ami a munkavállalók számára megtartja a korábbi előnyöket, de rögzíti azt is, hogy a pótszabadságok szakmai célú felhasználása miként tudja szolgálni az egyetem stratégiai célkitűzéseit – fogalmazott. Szerepel a megállapodásban, hogy fennmarad a munkavállalói hűség elismerése, így az ötéves átmeneti időszak után a jubileumi jutalmat felváltja a „Semmelweis Hűségjutalom”.

A dokumentum érinti még egyebek mellett a béren kívüli juttatások fenntartását és bővítését, valamint egy szociális alap létrehozását is. További részletek korábbi, aktualizált cikkünkben, valamint a modellváltás honlapfelületen létrehozott GYIK-ban olvashatók. 

Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke úgy fogalmazott, hogy a Semmelweis-család életében egy fontos ponthoz jutottak, előtte ugyanakkor olyan időszakot élt át az egyetem, amihez széleskörű összefogásra és egységre volt szükség. Ezúton is köszönetét fejezte ki ezért a munkatársak felé. „Nagyon fontos a biztonság, a bizalom, a kiszámíthatóság és a fejlődés. A mai megállapodás bizalmon alapul, benne van a fejlődés lehetősége és az, hogy a Semmelweis Polgárok egy közös célért dolgoznak együtt” – mondta.

Tódorné Bognár Krisztina, a Közalkalmazotti Tanács elnöke kiemelte: a megállapodás az egyetem vezetése és az érdekképviseletek közös, konstruktív együttgondolkodása eredményeként jött létre, és mutatja, hogy az intézmény elkötelezett a humánerőforrás itt tartása, valamint a területet érintő további fejlesztések terén.

Dr. Berki Zoltán, a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség (SÉSZ) elnöke elmondta: a modellváltás lehetőséget ad az egyetem számára egy olyan fejlődésre, amely elősegítheti, hogy a Semmelweis Egyetem a világ legjobb egyetemei közé kerüljön. A változás ugyanakkor felelősség, az egyetem nemzeti kincs, amelynek megóvása, fejlesztése, gondozása közös feladat az egyetem vezetése, a munkavállalók és a hallgatók számára; ezért is fontos a kölcsönös együttműködés és bizalom – mutatott rá. A SÉSZ elsődleges feladata annak képviselete, hogy a biztonság, a jövedelem emelkedése és egyfajta szociális gondoskodás jellemezze a munkaviszonyt, amiben az egyetemi polgárok dolgoznak. Ilyen szempontból egy jó keretmegállapodást sikerült kialakítani, amely számos fontos, és stabilitást erősítő kérdést tartalmaz – jelentette ki.

Heim Sándorné, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (Semmelweis Egyetem Pető András Intézményi Szervezete) titkára jelentős lépésnek tarja a garanciális megállapodást, amelynek kialakítása során minden dolgozói kérdés az asztalra került, és örül, hogy sikerült a konduktorok speciális helyzetét eredményesen képviselni. Mint mondta, bízik abban, hogy sikerült olyan sarokköveket letenni, amelyek biztonságot jelentenek a munkavállalóknak, erősítik a bizalmat és a jövőre nézve is jó alapot jelentenek.

Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes, az esemény házigazdája köszönetet mondott Kormos Andrea rektori kabinetvezetőnek és dr. Reichert Péter emberierőforrás-gazdálkodási főigazgatónak a tárgyalások során nyújtott segítségért. Mint kiemelte, három fő területen várhatók komoly változások az egyetem életében: az infrastruktúra terén vagyonkezelőkből a vagyon tulajdonosai leszünk, módosul a finanszírozási és szabályozási környezet, és a munkavállalók jogviszonya is. Az első két területtel úgy kell gazdálkodnunk, hogy az egyetemi eredmények, a Semmelweis-brand gerincét adó munkavállalóinknak előremutató lehetőségeket tudjunk kínálni – mutatott rá.

A beszédeket követően dr. Merkely Béla rektor, dr. Pavlik Lívia kancellár, dr. Szabó Attila Klinikai Központ elnök, Tódorné Bognár Krisztinát, a Közalkalmazotti Tanács elnöke, dr. Berki Zoltán, a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség elnöke és Heim Sándorné, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének titkára ellátták kézjegyükkel a megállapodást.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.