Tehetséges fiatal nemzetközi sportolók tanulhatnak a jövőben a Semmelweis Egyetemen annak az ösztöndíj-programnak a keretében, melyről szándéknyilatkozatot írt alá dr. Merkely Béla rektor és Husain Al-Musallam, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) első alelnöke, valamint a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) és a magyar kormány képviselője.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) egy új ösztöndíj-programot tervez indítani tehetséges, fiatal, a vízi sportokban aktív sportolók számára, melynek köszönhetően különböző nemzetközi egyetemekre nyerhetnek tanulmányi ösztöndíjat. A Semmelweis Egyetem kifejezte részvételi szándékát a FINA tervezett programjában, erről írtak alá szándéknyilatkozatot a felek az egyetem szenátusi termében. Dr. Merkely Béla rektor és Husain Al-Musallam, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) első alelnöke mellett aláírók voltak még dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, valamint dr. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Büszke vagyok arra, hogy a Semmelweis Egyetem részt vehet ebben az ígéretes ösztöndíj-programban, és biztos vagyok benne, hogy a csatlakozó sportolók is jól fognak teljesíteni mind a tanulmányaikban, mind a sportkarrierjükben

– mondta dr. Merkely Béla az ünnepélyes aláírás alkalmából. Hozzátette, hogy orvosként és vízilabdázóként is támogatja, hogy a fiatal sportolóknak legyen lehetőségük fejlődni és nemzetközi tapasztalatot szerezni mindkét területen.

Husain Al-Musallam, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) első alelnöke a nyilatkozat aláírásakor rámutatott, hogy ez egy fontos nap a jövőbeli tehetséges sportolók és a programban részt vevő leendő Semmelweis hallgatók szempontjából.

Úgy vélem, hogy a sportnak és az oktatásnak együtt kell működnie, hogy közösen tegyenek a társadalomért, az emberek segítéséért

– hangsúlyozta Husain Al-Musallam, hozzátéve, hogy nagy várakozással tekint a jövőbeli együttműködésre a Semmelweis Egyetemmel.

Dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke rámutatott, hogy a FINA tervezett ösztöndíj-programja tökéletes példája annak, hogy miként lehet pénzügyi, sportolói és szakmai támogatást nyújtani a fiatal generációnak. A MÚSZ büszkén vesz részt és ad támogatást a programnak a maga részéről – tette hozzá.

Dr. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára elmondta, hogy a vízi sportok és különösen az úszás kiemelt fontosságú a magyaroknak és a magyar kormánynak is, emlékeztetve, hogy az ország első olimpiai aranyérmét egy úszó, Hajós Alfréd szerezte. Ezenkívül Budapest egy rendkívül jó helyszín Európa közepén, nagy vízi sport hagyománnyal, ahol színvonalas, angol nyelvű képzési programokat nyújtó egyetemek találhatóak – mutatott rá.

A magyar állam Stipendicum Hungaricum ösztöndíjprogramján keresztül évek óta biztosít külföldi fiatalok számára lehetőséget, hogy tanulmányaikat Magyarországon végezhessék, ez pedig megfelelő alapot biztosít a FINA és a Semmelweis, valamint más magyar egyetemek közötti partnerségre, hogy ezen a programon keresztül tudjuk közösen finanszírozni fiatal vízi sportolók magyarországi tanulmányait – mondta dr. Fürjes Balázs.

A FINA által tervezett ösztöndíj-program keretében nemzetközi sportolók végezhetnék tanulmányaikat a világ különböző egyetemein, miközben sportkarrierjüket is tovább tudják fejleszteni, helyben tudnak tréningezni. Az aláírt szándéknyilatkozat értelmében a felek a következő hónapokban meghatározzák a projekt konkrét részleteit, így a finanszírozási keretrendszert, valamint az elvárt sportolói és tanulmányai eredményeket, amelyeket a fiatal úszóknak, vízilabdázóknak, műugróknak és más vízi sportolóknak nyújtaniuk kell a részvételhez.

A Semmelweis Egyetem és a FINA között évek óta szoros az együttműködés, dr. Merkely Béla a FINA sportegészségügyi bizottságának is tagja, valamint a 2017-es hazai vizes világbajnokság orvosi csapatának is vezetője volt, és az idei budapesti LEN vizes Európa-bajnokság eseményének orvosszakmai biztosításáért is a Semmelweis Egyetem felel.

Deme Tamás
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.