Hogyan őrizhetnénk meg mindnyájan sokáig a fogainkat? címmel tartott előadást dr. Bartha Károly, a Fogorvostudományi Kar dékánhelyettese, a Konzerváló Fogászati Klinika egyetemi docense a Szenior Akadémia 2021-es tavaszi szemeszterének ötödik alkalmán. A szakember egyebek mellett szólt arról is, hogy milyen szoros kapcsolat van a száj megfelelő állapota és az általános egészség között.

Az egészséges száj több szempontból fontos, éppúgy kell a rágáshoz, hangképzéshez, mint a jó megjelenéshez, önbecsüléshez, és a fogak megléte az arcmagasság megtartásához is nélkülözhetetlen. A fogak épségének megőrzése érdekében mindenkinek magának is törődnie kell a szája egészségével, és természetesen nem árt egy jó fogorvos sem – jegyezte meg dr. Bartha Károly, hozzátéve, a jó szakembert az a cél vezeti, hogy minimális fogvesztéssel járjon az évek múlása. „A mi feladatunk a prevencióval, hogy egy jobb életminőséget biztosítsunk páciensünk számára, hiszen nem mindegy mennyit szenvedünk a fogainkkal. A jól működő prevencióhoz arra lenne szükség, hogy a lakosság egészségtudatos legyen, meglegyenek az ehhez szükséges ismeretek, másrészt alapvető fontosságú a fogászati ellátás minősége, az, hogy minden egyes kezelés a prevenció megfelelő szintjét szolgálja” – részletezte.

„Manapság az ún. életmód- vagy viselkedésbetegségek azok, amelyek a legtöbb problémát okozzák” – magyarázta dr. Bartha Károly. Ezek állnak a fő, halálozást okozó betegségek (pl. rákbetegség, diabétesz, keringési betegségek) mellett az olyan fogászati problémák hátterében is, mint a fogszuvasodás, a fogágybetegség vagy a szájüregi traumák. Az ún. életmódbetegségeket okozó tényezők közé tartozik:

  • az egészségtelen táplálkozás
  • a stressz
  • a kontroll hiánya
  • a rossz higiéné
  • a dohányzás
  • az alkohol
  • a mozgáshiány
  • és a sérülések is.

A világon előforduló betegségek közül a felnőtteknél a leggyakoribb a kezeletlen szuvas fog, míg a súlyos fogágybetegség a hatodik helyen áll; szintén beszédes, hogy a szájüregi rák ott van a 10 leggyakoribb daganatos megbetegedés között – mutatott rá a dékánhelyettes, hozzátéve: ha a fogászati prevenció vagy a jobb szájegészség terén előrelépünk, az az általános egészségügyet tekintve is komoly javulást eredményezne. A világ népességének ugyanis 90 százalékánál fordulnak elő fogászati problémák.

A World Health Organization (WHO) szerint az általános egészség nem képzelhető el a szájüregi egészség nélkül. Dr. Bartha Károly szerint fogágybetegség esetén számos egyéb egészségügyi probléma, így a keringési betegségek, a koraszülés vagy kis születési súly és a tüdőgyulladás gyakorisága is növekszik.

Ezt követően a dékánhelyettes beszélt a fogászati prevencióról: bemutatta a terület „atyját”, W. D. Millert – az ő nevéhez fűződik a Miller-teóriának nevezett, ma is helytálló gondolat, amely szerint a száj baktériumai elbontják a cukrot, abból savat képeznek, és ez okozza a fogszuvasodást. Ezt követően „A tiszta fog sosem lyukad ki” lett a jelszó, amely megalapozta a prevenciót és elvezetett a fogkrémek, fogkefék kifejlesztéséig. Az elmúlt 100 év legfontosabb üzenetei fogászati szempontból a jó szájhigiénia, a helyes táplálkozás fontossága és a rendszeres fogorvosi vizitek voltak – foglalta össze dr. Bartha Károly. Mint elmondta, manapság a tudományos eredményekre támaszkodva a fő cél a cukorfogyasztás gyakoriságának és mennyiségének csökkentése az általános táplálkozási elvekkel összhangban (azaz cukor helyett ne magas só- vagy zsírtartalmú ételeket együnk); de szintén fontos, hogy a manapság egészségesnek tartott sok gyümölcs és gyümölcslé fogyasztása a fogak károsodását, dentális eróziót okozhat.

Dr. Bartha Károly 1980-ban végzett az egyetem Fogorvostudományi Karán. 1980 szeptemberétől az állami fogászati ellátás keretében Budapesten dolgozott fogorvosként, majd 1989 júliusában tanársegédnek nevezték ki az egyetem Konzerváló Fogászati Klinikájára. Jelenleg is itt dolgozik, egyetemi docensi beosztásban. Az 1996-ban újonnan bevezetett Preventív fogászat c. tárgy oktatásában a kezdetektől fogva aktívan részt vesz, 2014-óta már mint a tárgy tantárgyi előadója. A fogászati prevenció oktatásán, fejlesztésén, a megelőzéssel kapcsolatos ismeretek terjesztésén kívül a klinikán folyó oktatással általában is mindig szívesen és sokat foglalkozott, 2015-óta pedig a kar oktatási dékánhelyetteseként tevékenykedik.

A dékánhelyettes beszámolt a skandináv modellről, amely szerint a rendszeres fogászati ellenőrzés mellett az ott élőknek ajánlott professzionális tisztításon is részt venniük, amelyet nem csak a fogorvosok, hanem a szájhigiénikusok elvégezhetnek. Ezzel szemben itthon jelenleg sajnos nincsen széles tömegeket érintő fogászati prevenciós program – mutatott rá. Ezután beszélt a fogelvesztésről is, amelynek okai közé tartozik többek között a rossz szájhigiéné és a dohányzás. Kitért a fogszuvasodás kialakulásában szerepet játszó tényezőkre, a szocioökonómiai jellemzőkre és a biológiai meghatározottságra is. „A szociális helyzet alapvetően befolyásolja milyen a szánk állapota, egészsége” – emelte ki.

Előadása végén dr. Bartha Károly a fluoridok prevencióban betöltött szerepéről beszélt. A fluoridok alkalmazását, a fogszuvasodás megelőzésében játszott hatásának módját ma már teljesen másképpen látjuk, mint akár tíz évvel ezelőtt. Lényegesen megváltozott a fluoridtabletták alkalmazási módja is, míg korábban úgy gondoltuk, hogy minden gyereknek meg kell kapnia, manapság már csak kizárólag a cariesszel, vagyis fogszuvasodással kapcsolatos rizikóval rendelkező pácienseknek szabad felírni, és az adagolás is lényegesen változott a nemzetközi irodalom szerint, amit azonban a hazai előírások nem követtek. Nagyon fontos leszögezni, hogy a fogszuvasodás nem fluorid hiánybetegség, a fluorid ugyanis nem egy vitamin, amelyre feltétlenül szüksége van a szervezetünknek, hanem egy olyan anyag, amely nagyon hatékonyan alkalmazható a fogszuvasodás megelőzésében. A dékánhelyettes így foglalta össze előadásának legfőbb üzeneteit:

  • Fontos a jó szájhigiénia! (legalább naponta kétszeri fogmosás, legalább 2 percig fluoridos fogkrémmel)
  • Fontos a helyes táplálkozás! (cukor és nassolás nélkül)
  • Szükségesek a rendszeres fogorvosi vizitek, professzionális szájhigiénés kezelésekkel egybekötve.

Az előadás diasora ide kattintva nézhető meg. 

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Az egyetem – alapításának 250 éves jubileumára emlékezve – 2019-ben indította el a lakosságnak, főként az idősebb korosztálynak és hozzátartozóinak szóló ingyenes szabadelőadás-sorozatát dr. Nagy Zoltán professor emeritus szakmai vezetésével, amely a járványhelyzetben online folytatódik. A Szenior Akadémián az érdeklődők az egyetem vezető professzorainak tolmácsolásában nyerhetnek bepillantást az orvostudomány legújabb eredményeibe, és kaphatnak hasznos ismereteket a leggyakoribb betegségekről, azok megelőzésétől a felismerésen át a terápiáig. 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.