„Nem dolgoztam itt olyan régóta, amikor bejött egy hallgató azzal a kéréssel, hogy egy híres görög szállóige eredeti szövegét keresi. Akkoriban még csak kezdők voltunk az internet használatában, ezért a nyomtatott forrásokhoz fordultam segítségért. Szerencsére több más alapművel együtt megvolt a könyvtárban az Ókori lexikon is. A kollégák meglepődve látták, hogy rövid keresés után megtaláltam az idézetet” – meséli nevetve Sóki Edit, az Egészségtudományi Kar (ETK) könyvtárosa, aki 22 éve dolgozik a Kari Könyvtárban. Mint mondja, bár a korábbi, Erkel utcai helyszín hangulatára, a régi, kedves kollégákra, a könyvtár vezetőjére szívesen emlékszik vissza, az új Vas utcai, modern bútorokkal berendezett, számos képzőművészeti alkotást tartalmazó könyvtárat is kedveli. Számára mégis inkább az oktatók, tanárok, hallgatók kérdései, a nekik nyújtott segítség a legfontosabb, mindez jelzi, hogy szükség van a könyvtárosokra a kar életében. Ő és a többi könyvtáros számos dologgal foglalkozik, az intézménybe látogatók elkalauzolásától kezdve egészen a kutatástámogatásig; többek között segítik a hallgatókat a szakdolgozat készítés, az oktatókat pedig a publikálás folyamatában.

Mint mondja, igyekeznek egyedi szolgáltatást is nyújtani, figyelnek a felmerülő igényekre. Sokan keresik fel őket vidékről is, vagy épp egy éjszakai műszak után fáradtan, ők pedig minden esetben próbálják megtalálni a megoldást a hallgatói és oktatói megkeresésekre. Ha valamit nem tudok, akkor utánajárok; nem haszontalan egy kérdés sem, mindenből lehet profitálni – folytatta.

Galéria

3kép

Sóki Edit 1999-ben kezdett el könyvtárosként itt dolgozni, akkor még Újpesten – a 2000-es integráció előtt – a Haynal Imre Egyetem Főiskolai Karának könyvtárában. 2004 óta már a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának jelenlegi helyszínén, a Vas utcában tevékenykedik. Az intézmény látogatóinak segítése és a könyvtár folyóirat-gyűjteményének gondozása mellett feladatai közé tartozik a kari publikációk gyűjtése és feltöltése a Magyar Tudományos Művek Tárába, valamint gyakorlatokat is tart harmadéves hallgatóknak a szakdolgozat módszertan tantárgy keretében. 2002 óta oktatnak könyvtárhasználati, irodalomkutatási ismereteket a diákoknak.

Az elmúlt időszak a pandémia miatt rendhagyónak számított. Az országos és egyetemi rendelkezések értelmében a könyvtár az idő nagy részében jelenleg is zárva tart. A dolgozók a közelmúltban egyrészt a könyvtári állományellenőrzés utómunkálatait végezték, másrészt ügyeleti rendszer működik. „Az előre leegyeztettet kölcsönzéseket összekészítjük és a főbejárathoz visszük az olvasóknak a könyveket. A beiratkozások esetében is hasonló megoldáshoz folyamodunk, az olvasók a könyvtár oldaláról letöltött beiratkozási adatlapot előre kitöltik és a szükséges okmányok másolatának kíséretében továbbítják részünkre” – mutatott rá Sóki Edit, hozzátéve: az órákat Zoomon tartják meg, és online segítenek a hallgatóknak szakdolgozatuk hivatkozásjegyzékének összeállításában. (Jelenleg az online szolgáltatások érhetők el, az erről szóló tájékoztató a könyvtár honlapján megtekinthető.)

Ez az év sok újat hozott számomra is, a járvány kapcsán megtapasztalhattam, hogy milyen gazdag háttértudással rendelkezünk, mennyit gyarapodtunk az online források ismeretében, és a segítségadás minden formában tud működni, ha akarat is párosul hozzá – mutatott rá Sóki Edit.

Sturbán László
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (a képek a járványhelyzet előtt készültek)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.