Az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal összefüggő február 19-i kormányrendelet szerint a PhD-képzésben eltöltött éveket is beszámítják az új jogviszonyhoz kapcsolódó fizetési besorolás megállapításánál. A Semmelweis Egyetem fontosnak tartja a módosítást, mivel így nem kerülnek hátrányba a doktori képzést választók. Az egyetem stratégiai érdeke a PhD-képzés népszerűségének megőrzése és további növelése, éppen ezért munkacsoport állt fel az ezt támogató szabályozási környezet kialakítása érdekében.

A 2021. március 1-jétől egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozó orvos, fogorvos, gyógyszerész, valamint más egyetemi diplomával rendelkezők az egészségügyi szolgálati jogviszonyban töltött idejük alapján kerülnek besorolásra, és mindig eggyel magasabb fizetési fokozatba lépnek a várakozási idő (adott időtartam, amíg a dolgozó a besorolási fokozatának megfelelő időt tölti) elteltét követő hónap első napjától. Ezért van kiemelt jelentősége annak, hogy mi számolható bele az ebben a jogviszonyban töltött időbe. Ezt az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény (Eszjtv.), valamint az annak végrehajtását részletező 528/2020. (XI. 28.) kormányrendelet határozta meg.

Kormányrendelet a PhD jogviszonyba való beszámításáról

A fenti jogszabályokban meghatározott kört bővíti a PhD-képzésben töltött idővel a 2021. február 19-én kihirdetett 69/2021. (II. 19.) kormányrendelet, amely így szintén beszámításra kerül az egészségügyi szolgálati jogviszonyban töltött időbe. Mivel a munkaszerződések tervezetét a Semmelweis Egyetem már a február 19-i rendelet kihirdetése előtt elkészítette, és az előírásoknak megfelelően feltöltötte a munkatársak elektronikus tárhelyére, ezekben még nem szerepel a doktori képzésben töltött idő beszámítása. Ugyanakkor az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság az új szabályozással összhangban minden érintett esetében felülvizsgálja, hogy szükséges-e változtatni a fizetési besoroláson.

Ez a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában (DI) végzettek számára automatikusan, a DI igazolása alapján megtörténik, míg azoknak, akik máshol szereztek fokozatot, igazolást kell bemutatniuk 2021. március 19-ig a vonatkozó körlevélben leírtaknak megfelelően.

A jogszabály szerint a munkáltató a magasabb fizetési fokozatba történő besorolás tekintetében egyoldalúan módosítja az egészségügyi szolgálati munkaszerződést.

A Semmelweis Egyetem fontosnak tartja, hogy a doktori képzés is beszámít a bérezés alapjául szolgáló szolgálati időbe, hiszen ennek hiányában várhatóan csökkent volna azok száma, akik orvos, fogorvos, gyógyszerész végzettséggel a PhD-fokozatszerzést választják

– mutatott rá dr. Benyó Zoltán, a Doktori Tanács elnöke.

Szabályozási javaslatok a képzés népszerűségének növelésére

Az egyetem emellett további szabályozást módosító javaslatokkal törekszik a doktori képzés népszerűségének növelésére, ennek érdekében egy külön munkacsoport állt fel a tudományos és innovációs rektorhelyettes koordinálásával. A képzés vonzóbbá tételét segítené, ha a hallgatói jogviszonnyal járó előnyök megtartása mellett a PhD képzési idő a vállalt hazai  munkavégzés időtartamába beszámítana. Az egyetem támogatja a szakképzéssel párhuzamosan végzett doktori képzést azok számára, akik vállalni tudják, hogy mindkettőben teljesíteni tudják az elvárt követelményeket. A törekvések között szerepel annak módosítása is, hogy a PhD-fokozat önmagában (szakvizsga nélkül is) elegendő lehessen a tanársegédi kinevezéshez a Semmelweis Egyetem klinikáin.

A Semmelweis Egyetem stratégiai érdeke a doktori képzés mennyiségi és minőségi mutatóinak folyamatos javítása, ami döntően befolyásolja az intézmény tudományos teljesítményét, valamint ezen keresztül a K+F+I forrásokhoz jutását, nemzetközi rangsorokban elfoglalt helyét. Ezen kívül a doktori képzés biztosítja az egyetem oktatói és kutatói utánpótlását, így kiemelt cél olyan szabályozási és finanszírozási környezet kialakítása, ami vonzóvá teszi a fokozatszerzést.

Dobozi Pálma
Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem