Az egészséges időkorról és a leggyakoribb betegségek elkerüléséről, terápiájáról esett szó a Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ február 25-i, „Az időskor nem betegség” című programján, melyre több mint 2500-an regisztráltak előzetesen. Az Egészségfejlesztési Központ személyre szabott táplálkozási tanácsadással és online szenior tornával járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

Mi tart fiatalon? Hogyan működik az immunrendszer időskorban? Hogyan legyünk szupernagyik? Miként lassítható az öregedés? Életmódtanácsok időseknek, szeniortorna, online táplálkozási tanácsadás – ezek voltak a legnépszerűbb programelemek a február 25-i egészségnapon, amiből a szervezők szerint az is látszik, hogy a legtöbb idős ember valóban szeretné minél tovább megőrizni életerejét és aktivitását, amiért képesek is tenni.

Tizenegy érdekes, izgalmas és tanulságos előadással vártuk az érdeklődőket – nemcsak az időseket, hanem a fiatalabb korosztály képviselőit is, hiszen az egészséges időskort korábban kell megalapozni – emelte ki dr. Gadó Klára klinikaigazgató. A Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ igazgatója hozzátette: az idősek gyógyítása során a geriáterek nemcsak a beteg szervre, hanem a holisztikus szemlélet jegyében az egész emberre koncentrálnak, így a meglévő betegségeket, a szedett gyógyszereket, azok mellékhatásait is figyelembe véve tudnak személyre szóló terápiát javasolni.

Az online rendezvénysorozat során azonban azt is szem előtt tartották, hogy az időskort ne pusztán a leggyakoribb betegségek szemszögéből közelítsék meg, így számos hasznos tanáccsal látták el az érdeklődőket a prevenció érdekében, ugyanakkor szóltak a leggyakoribb időskori problémákról, köztük a daganatos megbetegedésekről vagy éppen a trombózisról.  

Egyéni táplálkozási tanácsadás és szenior torna

A Semmelweis Egészségfejlesztési Központ munkatársainak – Jób Viktória, Czibere Erika és Koltai Cintia – jóvoltából az érdeklődők egyéni táplálkozási tanácsadásra jelentkezhettek be előzetesen, majd a Zoom program segítségével vehettek részt a személyes konzultáción, melyen az életmódjukkal és mindennapi étkezési szokásaikkal kapcsolatos kérdésekre kaphattak választ.

Az ezt követő online szenior tornán Rácz Enikő Fanni okleveles rehabilitációs szakember olyan  mozgásprogramot mutatott be élőben, amelyet a résztvevők otthon is könnyedén végezhetnek a környezetükben fellelhető eszközök segítségével.

A speciálisan az időskorú emberek mozgásigényeihez illeszkedő órát több mint 150 ember végezte egy időben az online térben, a mozgásprogram végén pedig felmerülő kérdéseiket is feltehették.

Az óra után az is kiderült, hogy az érintettek szívesen vennének részt más alkalommal is szenior tornán, így a központ tervei szerint a következő hetekben erre is lesz lehetőség, illetve a február 25-i alkalomról készült videofelvételt a Youtube csatornájukon is közzétették, hogy azt később is bárki megtekintesse.  

A Semmelweis Egészség Napokon szó esett arról, hogy a lakosságon belül folyamatosan nő az idős emberek aránya, ezért felértékelődik a geriátria és az idősügyi stratégiák szerepe, ez hívta életre a Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központot is. Mint arra az egyik előadás rámutatott, az idősödés már tulajdonképpen az anyaméhben elkezdődik, és mivel az átlagos élettartam szinte lineárisan növekszik, az élettartam növekedésével együtt nőnek az állami és a saját forrású egészségügyi és szociális kiadások. Az egyetlen hatékony megoldás az egészséges és aktív idősödés időtartamának lényeges meghosszabbítása. Több prezentációban is elhangzott az a fontos gondolat, hogy az aktív, munkával töltött éveket követően is kell, hogy legyen az idősebbeknek életcélja: ne vereségként tekintsenek az időskorra, készüljenek már tudatosan az aktív nyugdíjas évekre, tartsák meg pozitív életszemléletüket, emberi kapcsolataikat.

Mi tart fiatalon?

Dr. Baji Ildikó, az Egészségtudományi Kar Alkalmazott Pszichológia Tanszék vezetője arra kereste a választ prezentációjában, mi tartja fiatalon az embert. Egyes kutatások szerint a genetikai adottságokon túl az életmód és a gondolkodásmód akár 30 évet is hozzátehet az életéveink számához. A szakember felsorolta azt az öt tényezőt is, ami a fiatal öregséghez szükséges. Így ha örömünket leljük a napi tevékenységeinkben, vannak céljaink, optimisták vagyunk, értelmesnek találjuk az életünket és értékesnek saját magunkat, segíthet fiatalon tartani bennünket.

Rosszindulatú daganatos betegség idős korban

Dr. Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika egyetemi tanára előadásában arra mutatott rá, hogy az időskorban jelentkező rosszindulatú daganatos betegségek esetében joggal merül fel a kérdés, az operációt vagy a gyógyszeres kezelést válasszák-e terápiaként. Ilyenkor mindig azt érdemes mérlegelni, hogy a hosszabb túlélés jobb életminőséggel társul-e. 85 éves kor felett átlagosan 5-7 betegsége van egy idős embernek. A kezelés optimális tervezéséhez a páciens valamennyi betegségét és várható élettartamát is figyelembe kell venni. Fontos, hogy a gyógyulás az orvos és a beteg közös munkájának eredménye, ezért ez csak akkor lehet sikeres, ha az orvos maga mellé állítja a beteget, az érintett elfogadja a szakember javaslatait, az orvos pedig a beteg preferenciáit is figyelembe veszi, hiszen a beteg beleegyezése nélkül nincs gyógyulás – tette hozzá a professzor.

Kórházban vagy otthon?

Dr. Balogh Zoltán, az Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszék vezetője ugyancsak fontos kérdést tett fel előadásában: kórházban vagy inkább otthon ápolják az idős, beteg családtagot? Bemutatta az idős emberek számára otthoni környezetben elérhető ellátási rendszer sajátosságait, formáit, és arra is kitért, hogyan lehet a családtagok bevonásával vagy anélkül, ám otthoni környezetben az ellátást megszervezni, hogyan lehet a beteg életminőségét javítani. Számos eszközről szólt a kádlifttől a speciális matracokon át a betegemelő szerkezetekig, amelyek az ágyhoz kötött idős ember saját otthonában történő ápolását segítik, mindezek előnye, hogy az érintett a megszokott környezetében maradhat. Az önálló életvitel fenntartására helyváltoztatást segítő és konyhai eszközöket is ajánlott, és lehetőségként bemutatta a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást is.

A modern biogeronológia évszázada

A program záróelőadásában dr. Ungvári Zoltán, a Népegészségtani Intézet – jelenleg az Egyesült Államokban kutató – igazgatója az öregedés lassíthatóságáról beszélt, és bemutatta azokat a legújabb kísérletes vizsgálatokat, amelyek forradalmian új lehetőségeket tárnak fel az öregedéssel kapcsolatos betegségek leküzdésére. Kiemelte: az elmúlt két évtized nagy fejlődést hozott az egészséges élettartam meghosszabbításával kapcsolatos kutatásokban. Jelenlegi tudásunk szerint az öregedés biológiájába bele lehet avatkozni, az öregedés folyamata lelassítható, illetve visszafordítható kísérleti állatokban. Ez pedig nem a távoli jövő, hanem a jelen – tett hozzá a kutatóprofesszor. Példaként említette, hogy állatkísérletekben bebizonyították, a kalóriabevitel csökkentése jelentősen növeli az élettartamot, ezeket a mechanizmusokat pedig rövidtávon az emberre is adaptálni lehet.

Dr. Ungvári Zoltán kitért arra, hogy az USA-ban létrehozták az Országos Öregedéstudományi Intézetet évi 3,5 milliárd dolláros költségvetéssel, ahol azon dolgoznak, hogy megértsék az öregedés mechanizmusát, és olyan eljárásokat fejlesszenek, amelyek a betegségek megelőzésére szolgálnak. Ezek célja, hogy az egészségben leélt élettartam meghosszabbítható legyen.

A professzor említést tett a Semmelweis Egyetemen tervezett Egészséges Öregedésért Programról, aminek célja az egészséges időskor megvalósulásának elősegítése és az öregedési folyamat lelassítása.

Dávid Orsolya
Borítókép (illusztráció): Pixabay, fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem   

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.