Összesen 10 személygépkocsi 3 hónapon keresztüli használatát ajánlotta fel a Porsche Hungária Zrt. és a Mercarius Kft. a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak (NHKT). Az NHKT döntése alapján öt autót az Országos Mentőszolgálat szűréseit önkéntesen segítő hallgatók használhatnak majd, míg a többi gépjármű öt különböző kórházba kerül. A kulcsokat a Semmelweis Egyetem udvarán adták át az érintetteknek.

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete az autók átadása kapcsán kiemelte: a járvány elleni védekezésben az összefogás adja az erőt, és ehhez minden ember, minden foglalkozási ág hozzá tudja adni a maga részét. A mostani helyzetben nemcsak az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak van tennivalója, hanem mindenki megtalálhatja, mivel tud segíteni – például egy autókereskedő cég autók felajánlásával – mutatott rá. Kitért arra is, hogy az alapvető szabályok betartása, így a maszkviselés, a közösségi összejövetelek bizonyos formáiról való lemondás az a minimum, amivel mindenki hozzájárulhat a járvány elleni védekezéshez.  

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszédében az egyetem hallgatói nevében köszönte meg a felajánlást. Emlékeztetett arra, hogy az egyetem polgárai, szakorvosai, rezidensei, szakdolgozói és hallgatói a pandémia kezdete óta nap mint nap tanúbizonyságot tesznek a példaértékű helytállásukról, szakmai elhivatottságukról. Eddig összesen ezer Semmelweis-hallgató segítette az Országos Mentőszolgálat munkáját, az egyetemi PCR-szűrésekre 100 külföldi és további 200 magyar hallgató jelentkezett önkéntesként, az országos pedagógus-szűrésben pedig mintegy 600-an vettek részt. Mindezek mellett a közvetlen betegellátásban is szerepet vállalnak, az egyetem klinikáin mintegy 200, nem egyetemi intézményekben további 500 fiatal segíti a gyógyító munkát. Büszke vagyok rá, hogy a Semmelweis Egyetem hallgatói tanulmányaik és egyéb elfoglaltságaik mellett végzik ezeket az olykor embert próbáló feladatokat – emelte ki.

Dalnoki Balázs, a Porsche Hungária WV márkaigazgatója bejelentette: a Mercarius Kft. flottakezelővel 10 darab Volkwagen Jetta típusú autót ajánlottak fel három hónapra, teljes körű szerviz-és csereautószolgáltatással annak érdekében, hogy az egészségügyi szakszemélyzet minél biztonságosabban tudja végezni munkáját.  

Koleszár Róbert, a Mercarius Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, magyar vállalkozásként fontos számukra hogy kivegyék a részüket a feladatokból a pandémiás helyzetben. Flottakezelőként biztos hátteret is nyújtanak 0-24-ben az autókat használóknak.

Galéria

7kép

A hallgatók önkéntességből, a felajánlók nagylelkűségből, az orvosi-egészségügyi személyzet áldozatvállalásból mutat példát – emelte ki Soltész Miklós államtitkár, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) elnöke. Elmondta, hogy az NHKT döntése alapján az autók közül ötöt az Országos Mentőszolgálaton (OMSZ) keresztül a szűrésben önkéntesen részt vevő hallgatók használhatnak, míg ötöt különböző kórházak – az ajkai Magyar Imre Kórház, a Tolna Megyei Balassa János Kórház, a Bethesda Gyermekkórház, Zala Megyei Szent Rafael Kórház, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Oktatókórház – kapnak meg.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.