A sebkezelés legújabb lehetőségeit, a szakmai eredményeket és tapasztalatokat mutatták be a IV. NPWT (negatív nyomás terápia) Tudományos Szakmai Napon, melyet a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika rendezett meg. Az online eseményen négy szekcióban (sebészet, különleges indikációk, ortopédia és traumatológia, krónikus sebek) 44 előadó tartott előadást közel 300 résztvevőnek. A klinika távlati célja, hogy referenciaközpontként a sebkezelés lehetőségeit megújító, innovatív negatív nyomás terápiát minél szélesebb körben tegye ismertté hazánkban.

Az NPWT kongresszusát immár negyedszer, idén pedig rendhagyó, online formában rendeztük meg, dr. Merkely Béla rektor úr fővédnökletével – mondta dr. Szijártó Attila, az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika igazgatója, a kongresszus házigazdája. Hozzátette: az élő közvetítésbe a Semmelweis Egyetem orvosai mellett több budapesti sebészeti centrumból, és országosan, többek mellett Tatabányáról, Szombathelyről, Szegedről, Pécsről, Debrecenből kapcsolódtak be résztvevők. Összesen 25 előadást hirdettek meg, illetve 22 poszter került benyújtásra a Negatívnyomás-terápiával a Sebgyógyulásért Egyesülettel közösen megtartott szakmai eseményre.

Dr. Szijártó Attila kiemelte: bár a sebészi technikák viszonylag gyorsan változtak a XIX. század óta, a sebkezelési elvek és gyakorlat ezt sokkal lassabban követte. Az elmúlt bő két évtizedben jelent meg a negatív nyomású sebkezelés (negative pressure wound therapy – NPWT) módszere, mely – mint dr. Szijártó Attila fogalmazott – teljesen újfajta eszközparkkal és gondolkodással robbant be a sebészetbe. A sebkezelés konzervatív rutinján átlépve a kezelés elve, hogy a sebet folyamatosan, vagy időszakosan negatív nyomás alá helyezzük – magyarázta. Alkalmazásával a sebalap oxigénellátásának javítása, baktérium-terhelésének csökkentése, a váladékpangás megszüntetése, a kóros szöveti nyomást fenntartó ödéma mérséklése érhető el, így gyorsítja fel a sebgyógyulást.

A klinikaigazgató emlékeztetett: a szakmai nap célja minden évben az, hogy az eddigi sikeres kezelési eredményekkel, az indikációs körök bővítésével és a lehetséges fejlesztési irányokkal is megismerkedjenek a hazai szakemberek. Dr. Szijártó Attila szerint áttörő jelentőségű a terápia terjedésében, hogy egyre több diszciplína kapcsolódik be az alkalmazásába. A negatív nyomás terápiával, mint sebkezelési technikával kiváló eredményeket lehet elérni a sebészet mellett a mellkassebészet, az urológia, érsebészet, plasztikai és hasi sebészet területén is – említett néhány példát.

A másik áttörő jelentőségű változás, hogy ma már nem csak krónikus, nehezen gyógyuló sebek, hanem akár belszervi „sebek” kezelésére is van lehetőség, ami eddig elképzelhetetlen volt. Ezen technikával az eddig olykor reménytelen, vagy nehezen gyógyítható posztoperatív sebállapotok kezelése, gyógyítása is elérhetővé vált – emelte ki az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika igazgatója.

A Semmelweis Egyetemnek kiemelkedő szerepe van a negatív nyomás terápia hazai megismertetésében és elterjesztésében, hiszen az innováció iránti elkötelezettség mellett rendelkezésre áll a széles körű, nagyszámú betegen történő alkalmazás lehetősége is – mutatott rá dr. Szijártó Attila. „Távlati célunk, hogy a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikája a sebkezelés, sebellátás referenciaközpontjaként képzéseket tarthasson, a tudásmegosztás hazai centrumává váljon” – hangsúlyozta.

Vas Dóra
Kiemelt fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Dr. Szijártó Attila (saját fotó) a IV. NPWT Tudományos Szakmai Napon

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.