Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. augusztus 18.
536180 Összes oltás
Az egyetem egykori és jelenlegi gyógyszerészhallgatói is ott vannak Magyarország első online TűTérképének készítői között. Hazánkban naponta több mint százezren használnak intravénás vagy injekcióval beadható gyógyszereket, a projekt célja, hogy a használt tűket minél többen adják le a megfelelő helyeken.

Mindössze a magyarok 28%-a adja le a veszélyes hulladéknak számító használt tűket a jogszabály szerint meghatározott helyeken. Ennek az aránynak a javítására törekszik a Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesület csapata, akik Magyarország első online TűTérképén dolgoznak. A TűTérkép létrehozói között a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán (GYTK) végzett és jelenlegi gyógyszerészhallgatókat is találunk.

A 2019-es, a gyógyszerhulladékokkal kapcsolatos reprezentatív piackutatásunk adataiból kiderült, hogy Magyarországon a használt injekciós tűk leadása komoly kihívás elé állítja a pácienseket és a szakmát egyaránt – hangsúlyozta dr. Kulcsár Nikolett, a TűTérkép projekt vezetője, hozzátéve: mivel számos érdeklődést kaptak a használt tűk leadásának lehetőségeiről, megszületett az interaktív, online TűTérkép ötlete.

A projekt ötletgazdái dr. Kulcsár Nikolett és dr. Kocsis Janka – mindketten a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán végeztek, 2016-ban, illetve 2014-ben. A Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete (HuPSA) önkénteseiként kötelezték el magukat a gyógyszerhulladékokkal kapcsolatos felvilágosító tevékenység mellett. A GYTK hallgatói közül Faragó-Bodor Zsófia, Király Virág, Nagy Noémi és Pavlicsek Marcell is közreműködik abban, hogy minél pontosabb adatokat találjanak az érdeklődők a TűTérképen. Az önkéntesekből álló csapat felkeres minden kórházat és rendelőintézetet, valamint egyeztet a tűgyűjtő dobozok pontos helyét illetően. Az ellenőrzött adatokat felviszik a bővülő TűTérképre, ahol nemcsak cím és telefonszám szerepel, hanem az is, hogy az adott épületen belül pontosan hol található a használt fecskendők tárolására alkalmas speciális gyűjtődoboz. Az online felület használata egyszerű, ingyenes és mindenki számára könnyen elérhető. A felhasználók helyzetüket megadva láthatják a hozzájuk legközelebb eső gyűjtőpontokat, megtervezhetik az útvonalukat majd ingyenesen leadhatják a használt tűiket. A TűTérkép ezen a linken érhető el.

Rengeteg betegcsoport, például a császármetszésen átesett édesanyák, a cukorbetegek, a csonttörés után lábadozók, összességében Magyarországon naponta több mint százezer főnyi intravénás vagy subcutan adagolású gyógyszer felhasználása történik a háztartásokban (zömmel subcutan adagolásúak, kisebb részben otthon ápolt betegeknek orvos által beadott intravénás adagolásúak) a Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesület becslése szerint.

A vérhigító injekció beadása megtekinthető a Semmelweis Egyetem oktatóvideó-sorozatának keretében készített kisfilmben. 

Az injekció beadása után a veszélyes hulladéknak minősülő tűket sokan a kommunális hulladékba dobják, vagy megpróbálják visszavinni a patikába. A lakosság tájékoztatásán túl a TűTérkép a gyógyszerészhallgatók és gyógyszerészek megszólítására is törekszik. Mint dr. Kulcsár Nikolett fogalmaz: a betegedukáció és a gyógyszerészi gondozás nagyon fontos feladat. Tapasztalataink szerint a laikusoknak igénye és szüksége is van arra, hogy megbízható forrásból kapjanak információt patikusuktól, gyógyszerészüktől – teszi hozzá, miért tartják fontosnak, hogy minél több gyógyszerészhallgatóhoz eljusson a kezdeményezésük híre.

Vas Dóra
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.