Az egyetem egykori és jelenlegi gyógyszerészhallgatói is ott vannak Magyarország első online TűTérképének készítői között. Hazánkban naponta több mint százezren használnak intravénás vagy injekcióval beadható gyógyszereket, a projekt célja, hogy a használt tűket minél többen adják le a megfelelő helyeken.

Mindössze a magyarok 28%-a adja le a veszélyes hulladéknak számító használt tűket a jogszabály szerint meghatározott helyeken. Ennek az aránynak a javítására törekszik a Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesület csapata, akik Magyarország első online TűTérképén dolgoznak. A TűTérkép létrehozói között a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán (GYTK) végzett és jelenlegi gyógyszerészhallgatókat is találunk.

A 2019-es, a gyógyszerhulladékokkal kapcsolatos reprezentatív piackutatásunk adataiból kiderült, hogy Magyarországon a használt injekciós tűk leadása komoly kihívás elé állítja a pácienseket és a szakmát egyaránt – hangsúlyozta dr. Kulcsár Nikolett, a TűTérkép projekt vezetője, hozzátéve: mivel számos érdeklődést kaptak a használt tűk leadásának lehetőségeiről, megszületett az interaktív, online TűTérkép ötlete.

A projekt ötletgazdái dr. Kulcsár Nikolett és dr. Kocsis Janka – mindketten a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán végeztek, 2016-ban, illetve 2014-ben. A Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete (HuPSA) önkénteseiként kötelezték el magukat a gyógyszerhulladékokkal kapcsolatos felvilágosító tevékenység mellett. A GYTK hallgatói közül Faragó-Bodor Zsófia, Király Virág, Nagy Noémi és Pavlicsek Marcell is közreműködik abban, hogy minél pontosabb adatokat találjanak az érdeklődők a TűTérképen. Az önkéntesekből álló csapat felkeres minden kórházat és rendelőintézetet, valamint egyeztet a tűgyűjtő dobozok pontos helyét illetően. Az ellenőrzött adatokat felviszik a bővülő TűTérképre, ahol nemcsak cím és telefonszám szerepel, hanem az is, hogy az adott épületen belül pontosan hol található a használt fecskendők tárolására alkalmas speciális gyűjtődoboz. Az online felület használata egyszerű, ingyenes és mindenki számára könnyen elérhető. A felhasználók helyzetüket megadva láthatják a hozzájuk legközelebb eső gyűjtőpontokat, megtervezhetik az útvonalukat majd ingyenesen leadhatják a használt tűiket. A TűTérkép ezen a linken érhető el.

Rengeteg betegcsoport, például a császármetszésen átesett édesanyák, a cukorbetegek, a csonttörés után lábadozók, összességében Magyarországon naponta több mint százezer főnyi intravénás vagy subcutan adagolású gyógyszer felhasználása történik a háztartásokban (zömmel subcutan adagolásúak, kisebb részben otthon ápolt betegeknek orvos által beadott intravénás adagolásúak) a Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesület becslése szerint.

A vérhigító injekció beadása megtekinthető a Semmelweis Egyetem oktatóvideó-sorozatának keretében készített kisfilmben. 

Az injekció beadása után a veszélyes hulladéknak minősülő tűket sokan a kommunális hulladékba dobják, vagy megpróbálják visszavinni a patikába. A lakosság tájékoztatásán túl a TűTérkép a gyógyszerészhallgatók és gyógyszerészek megszólítására is törekszik. Mint dr. Kulcsár Nikolett fogalmaz: a betegedukáció és a gyógyszerészi gondozás nagyon fontos feladat. Tapasztalataink szerint a laikusoknak igénye és szüksége is van arra, hogy megbízható forrásból kapjanak információt patikusuktól, gyógyszerészüktől – teszi hozzá, miért tartják fontosnak, hogy minél több gyógyszerészhallgatóhoz eljusson a kezdeményezésük híre.

Vas Dóra
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.