A Semmelweis Egyetem rektora a „COVID-19 hatásai az egyetemekre – fenntarthatóság, identitás és misszió” című online szimpóziumon tartott előadást. Az írországi SKELLIG non-profit szervezet virtuális eseményének célja az volt, hogy reflektáljon azokra az új helyzetekre, amelyekkel a felsőoktatás szembesül a COVID-19 járvány hatására.

”Egyetemünk törekszik a normálishoz közeli működés megtartása mellett a folyamatosság fenntartására az oktatás és betegellátás területén. Ezen felül komoly vezető szerepet vállal a COVID-19-cel fertőzött betegek ellátásában és a szűrésben, továbbá egyetemünk kutatói több fronton harcolnak a vírussal és következményeivel: diagnosztikai és terápiás eljárások és eszközök kifejlesztésével – hangsúlyozta dr. Merkely Béla.

A rektor az egyetemek misszióját vizsgáló, harmadik blokk kezdő előadását tartotta az írországi SKELLIG non-profit szervezet virtuális eseményén. A Semmelweis Egyetemnek az új típusú koronavírus-járvány ellen vívott harcban betöltött szerepéről szólva dr. Merkely Béla kiemelte az intézmény hármas misszióját (oktatás, kutatás-innováció, betegellátás), és ennek mentén részletezte a járvány egyetemre gyakorolt hatásait. „A Semmelweis Egyetem polgárai történelmünk során mindig fontos szerepet játszottak az össztársadalomra komoly kihívásokat jelentő kataklizmák leküzdésében” – szögezte le, hozzátéve: a mostani járványügyi helyzetben is a gyors reagálás és a megfelelő intézkedések szükségesek ahhoz, hogy hatékonyan vegyük fel a harcot.

A konferencián a szervező országból érkező ír előadók mellett számos más európai ország szakértői, egyetemi oktatói és kutatói vettek részt. A három blokkra bontott esemény első szekciójában dr. John O’Halloran, a University College Cork elnöke beszélt az egyetemek alkalmazkodásáról a COVID-19 járvány által előidézett helyzethez, majd dr. John Crown, a Dublin City University professzora tartott előadást a COVID-19 klinikai rákkutatásra tett hatásairól.

A konferencia második részében az egyetemi identitást, az egyetemeknek a társadalmi szerkezetben betöltött szerepét és helyét járták körül. A filozófiai és teológiai területről érkező előadók vezérfonala az volt, hogy a történelem során két értékteremtő és értékmegőrző intézményt tartunk számon: az egyházat és az oktatási intézményeket. A felsőoktatási intézményekre gyakorolt hatást is ebből az aspektusból elemezték. 

A 2018-ban, Dublinban alakult SKELLIG non-profit szervezet rendszeresen szervez oktatási, kutatási, kulturális, valamint vallási témájú beszélgetéseket, szimpóziumokat. Alapító tagjai között közpolitikai, kommunikációs, egészségügyi és jogi szakemberek szerepelnek. Dr. Merkely Béla rektort Magyarország dublini nagykövetségén keresztül az írországi SKELLIG kérte fel. A tavalyi évben Dublinban, hagyományos keretek között megrendezett konferencián Novák Katalin, családokért felelős miniszter képviselte Magyarországot.

Módos Diána, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Czétényi Tünde

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.