A The Wall Street Journal című amerikai lap összeállítást készített arról, hogyan hat a koronavírus a nemzetközi sportversenyekre. A cikkben pozitív példaként hivatkoznak a jelenleg Budapesten zajló Nemzetközi Úszó Ligára (ISL), melynek orvosszakmai biztosításáért a Semmelweis Egyetem felel. Dr. Merkely Bélát, az egyetem rektorát, az ISL orvosi csapatának vezetőjét is idézik.

A The Wall Street Journal tudósítása bemutatja, hogy több sportág is, mint például az úszás, a gimnasztika és a korcsolyázás, a versenyek elkülönített lebonyolításával, az ún. „buborékok”, különböző formájával kísérletezik. Ennek lényege, hogy az eseményen részt vevőket, szállásukat, valamint magát a verseny helyszínét is elkerítik és szeparálják a lakosságtól, a „buborékon” belül pedig szigorú biztonsági intézkedésekkel és állandó szűrésekkel biztosítják a fertőzésmentességet. A cikkben a budapesti Nemzetközi Úszó Liga rendezvényről is szólnak, és egy Japánban zajló gimnasztikai versenyhez hasonlítva megemlítik, hogy „Budapesten jóval simábban mennek a dolgok.” Mint írják, a hathetes eseményen 437 sportoló és edző vesz részt, akiket a Margitszigeten szállásolnak el, gyalogtávolságra a Duna Arénától. Az úszók naponta 90 percnyi egészségügyi sétát tehetnek a szigeten, mely során azonban nem érinthetnek nyilvános helyeket. „Ez nem egy börtön, a Margitsziget egy gyönyörű hely és mindenki örül, hogy versenyezhet” – mondta dr. Merkely Béla rektor, az ISL orvosi csapatának vezetője az amerikai lap cikkében.

Az írás felidézi, hogy a résztvevőket szigorú PCR-protokollnak vetették alá, mivel két, öt napon belül elvégzett negatív PCR-teszttel kellett rendelkezniük megérkezésük előtt, és a sportesemény-sorozat ideje alatt is folyamatosan tesztelik őket. Minden csapatnak van egy kijelölt „covid-marsallja”, aki a szabályok betartásáért és a kontaktusok minimalizálásáért felel. Pozitív eredmény esetén az érintettek 14 napos járványügyi megfigyelés alá kerülnek helyben a hotelben. A lap megemlíti, hogy két sportoló az eseményre utazva produkált pozitív tesztet, őket érkezésükkor azonnal karanténba helyezték. Az október 7-én kezdődött ISL ideje alatt eddig egy úszó sem fertőződött meg, azonban a magyar támogató személyzetből 23 főnek pozitív lett a tesztje a verseny félidejében; ők azonnal karanténba vonultak – ennek és a biztonsági és higiéniás szabályoknak köszönhetően senkit nem fertőztek meg.

A Semmelweis Egyetem versenysorozat alatt végzett munkájáról ebben a cikkünkben írtunk.

Deme Tamás
Fotó: Szepesi Dóra – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.