Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a vezetője annak az orvosi csapatnak, amely a Nemzetközi Úszó Liga (ISL) budapesti sportesemény-sorozata versenyzőinek, edzőinek, bíróinak és szolgáltatóinak az egészségéért felel. A 2020. október 16. és november 22. közötti esemény teljes orvosszakmai biztosítását az egyetem tulajdonában lévő Semmelweis Egészségügyi Szolgáltató és Tanácsadó Kft. végzi. A feladatai közé tartozik többek között a résztvevők PCR-szűrése is – november 1-jéig 1345 főnél 6494 mintavétel történt, amiből 32 hozott pozitív eredményt.  

A verseny több mint ezer résztvevőjének hetente több PCR-vizsgálaton kell átesnie, emellett gondoskodni kell a „Megelőzési és beavatkozási protokoll” előírásainak betartásáról is. Amint dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta, egy néhány négyzetkilométeres, szigorúan ellenőrzött „buborékot” hoztak létre a versenysorozat résztvevői számára, amibe a Duna Aréna, a Dagály Strand 50 méteres, sátorral fedett nagymedencéje, az elsősorban Margitszigeten található szálláshelyek, és a csapatszállító autóbuszok is beletartoznak. A rektor szerint az esemény kezdete előtt a magyar és külföldi versenyzőknek és stábjuk tagjainak is két, öt napon belül elvégzett negatív PCR-teszttel kellett rendelkezniük. A résztvevőket az sportesemény-sorozat ideje alatt folyamatosan tesztelik, pozitív eredmény esetén az érintetteknek 14 napos járványügyi megfigyelés alá kerülnek helyben a hotelben.

A versenyzők október 7-től érkeztek Budapestre. Azóta 2020. november 1-jéig 1345 főnél 6494 mintavétel történt.  Eddig összesen 32 esetben igazolódott az új típusú koronavírus-fertőzés, melyből 2 fő volt úszó, 30 fő pedig a magyar stábhoz tartozott. A versenyzők fertőzését a megérkezésükkor sikerült azonosítani és 14 napos járványügyi megfigyelés alá kerültek. Mindkét úszónál enyhe lefolyású fertőzés zajlott és a napokban sikerül felszabadítani őket a karantén alól, így visszatérhettek az edzésekre.

Amint a rektor elmondta, a „buborékot” a résztvevők az esemény ideje alatt nem hagyhatják el; kivételt egyedül a 90 percnél nem hosszabb margitszigeti egészségügyi séták jelenthetnek, melyek során viszont nem érinthetnek nyilvános helyet. A biztonsági előírások miatt a versenyzők még kedvenc kabaláikat sem vihetik be a Duna Arénába, tilos lesz a csoportképek készítése, a kézfogás, ölelkezés. A medencén kívül kötelezővé teszik a maszkviselést, valamint a 2 méteres távolságtartást, azon belül pedig azt is szabályozzák, egy sávban hány úszó gyakorolhat, és miként kell egymást elkerülve a fordulóhoz érkezniük.

Az egyetem tulajdonában lévő Semmelweis Egészségügyi Szolgáltató és Tanácsadó Kft. a Nemzetközi Úszó Liga (ISL) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium között kötött szerződés értelmében felel az sportesemény orvosszakmai biztosításáért. A feladatot az Országos Mentőszolgálattal, a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztályával és a Péterfy Kórház-rendelőintézet – Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézettel együttműködésben látja el.

A dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora által vezetett orvosszakmai csapat feladata nemcsak a verseny résztvevőinek, edzőinek, szervezőinek, versenybíróinak és szolgáltatóinak PCR-szűrése, de a szigorú előírások szerint végzett be- és kiléptetés, és az esemény helyszíni orvosi felügyeletének folyamatos ellátása is, nem ritkán napi 15 órában. A feladatellátásban a Semmelweis Egyetem 50-60 orvosa, ápolója, valamint a Kórházhigiénés Osztály járványügyi felügyelői vesznek részt. Egy összeszokott csapatról van szó, akik már a 2017-es FINA verseny orvosszakmai feladatellátásban, és azóta számos nemzetközi sportversenyen is részt vettek.

Az ISL második szezonjának eseménye október közepétől november 22-ig tart. Budapesten eredetileg csak az alapszakasz tíz fordulóját rendezték volna meg összesen tíz csapat részvételével – a november 19. és 22. között rendezett elődöntőbe közülük nyolcan kerülnek be. A négycsapatos finálét a tervek szerint Tokióban tartották volna meg, de a nemzetközi epidemiológiai helyzet miatt a döntő is Budapesten lesz.

Szabó Ádám
Fotó: Szepesi Dóra

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.