Októberben vehette át ünnepélyes keretek között a Karolinska Egyetem vendégprofesszori címét dr. Matolcsy András, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatója. A címre az ottani patológiai intézet vezetője, dr. Mikael Björnstedt terjesztette fel, miután a két intézmény immár több mint 10 éve működik együtt számos területen.

A svéd Karolinska Egyetem Európa egyik legrangosabb orvosi egyeteme; a világ 34. legjobb felsőoktatási intézménye a Times Higher Education 2021-es összesített rangsorában, míg a szakegyetemek versenyében orvos- és egészségtudományi területen a 10. helyen áll. Éppen ezért hatalmas megtiszteltetés a vendégprofesszori cím, amelyet személyesen vehettem át Stockholmban a közelmúltban, a helyi járványügyi szabályok betartásával – hangsúlyozta dr. Matolcsy András, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatója.

A címre a svéd egyetem Klinikai Patológiai és Citológiai Centrumának vezetője, dr. Mikael Björnstedt, a Semmelweis Egyetem díszdoktora terjesztette fel. A két intézmény immár tíz éve működik együtt számos területen. A kölcsönös képzési csereprogram keretében a Semmelweis Egyetem rezidensei bepillantást nyerhetnek a svéd intézet működésébe, míg a Karolinskáról szakirányú továbbképzésre érkeznek rezidensek és szakorvosok. Számos közös publikáció is született, a két intézmény munkacsoportjai kiemelkedő eredményeket értek el például mielodiszpláziás szindrómák diagnosztikája, vagy éppen a szelén terápiás onkológiai hatása terén. Mindezek mellett a hazai intézet dolgozói rotációs rendszerben havonta egy hetet a svéd egyetemen töltenek.

A már eddig is meglévő oktatási, kutatási együttműködést tovább bővítette a múlt évben kötött együttműködési megállapodás, amelynek ünnepélyes aláírása az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet által hagyományteremtő céllal szervezett első Semmelweis-Karolinska patológiai szimpózium keretében történt meg.

Dr. Matolcsy András kiemelte, a szakmai tapasztalatokon túl a svéd szemléletből is sok mindent „hazahozott” az elmúlt időszakban. Mint fogalmazott, ez megnyilvánul az intézet által kétszer elnyert családbarát pályázatban is, de svéd mintára alakítottak ki az intézet épületében közösségi helyiséget, ahol a munkától izolált, szép és megnyugtató környezetben tudnak megpihenni a munkatársak. 

Dobozi Pálma
Fotó forrása: Karolinska Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.