„Családi szálak révén kötődöm a Semmelweis Egyetemhez. A nagybátyámat, dr. Bakay Lajost ugyanis 1942-ben nevezték ki rektorrá” – magyarázta dr. Kokovay Ágnes. Felmenőjének portréja a szenátusi teremben található az egyetem életének meghatározó személyiségei, egykori rektorai és orvosdinasztiák tagjainak a képei mellett. „Ami vele kapcsolatban különösen megragadt bennem a családi legendáriumból, az az, hogy miután az 50-es években politikai okokból távoznia kellett az egyetem éléről, ugyan juhászként dolgozott tovább – de ekkor sem feledkezett el Hippokratészi esküjéről. Mindig magával vitte orvosi táskáját, hogy ha szükség van rá, segíteni tudjon” – emlékezett vissza az E-learning és Digitális Tartalomfejlesztő Igazgatóság vezetője.

Dr. Kokovay Ágnes azért választotta legkedvesebb egyetemi helyszínéül a Központi Épület lépcsőjénél található rektori portrékat, mert több, egykori egyetemi vezetőre is szívesen emlékszik vissza; a festmények számára a Semmelweis Egyetem befogadó és támogató közösségét szimbolizálják. „Tanárként végeztem, majd a pedagógia egyik ágával, az oktatásmódszertannal foglalkoztam. Szakterületem a digitális tanulási környezet és az e-learning – ebből írtam a doktorimat is, amelyet itt védtem meg, a Semmelweis Egyetemen. Dr. Szél Ágoston, a Doktori Iskola akkori vezetője maximálisan támogatott ebben, amiért óriási hálával tartozom neki” – magyarázta, hozzátéve: akkoriban az intézménynek még nem volt a területtel foglalkozó külön szervezeti egysége. Dr. Táncos Lászlónak, a Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió vezetőjének kezdeményezésére, dr. Tulassay Tivadar akkori rektor jóváhagyásával jöhetett létre az e-learning munkacsoport, majd 2012-ben az E-Learning és Digitális Tartalomfejlesztő Igazgatóság.

Az igazgató szerint a digitális tanítással és tanulással szemben kezdetben nagy ellenállás mutatkozott az egyetemi oktatók körében, a bemutatóknak és képzéseknek köszönhetően azonban lassan oldódott a feszültség és egyre több szervezeti egység kapcsolódott be a feljesztésbe. Az online oktatási lehetőségek különösen a közelmúltban, a koronavírus miatt bevezetett járványhelyzet idején kerültek középpontba. „Óriási előny volt, hogy több karon is – így például az Általános Orvostudományi Karon, vagy épp a Fogorvostudományi Karon – léteztek már a digitális oktatás bizonyos formái. Ettől függetlenül persze hatalmas munka volt az összes kar teljes félévi tantárgyi rendszerét online felületre ültetni” – magyarázta dr. Kokovay Ágnes, aki felhívta a figyelmet: örül, hogy nagyobb zökkenők nélkül sikerült az átállás. Ebben döntő szerepe volt dr. Kiss Leventének és dr. Tornóci Lászlónak, akik az átalakulóban lévő szervezeti egység munkáját összefogták.

Dr. Kokovay Ágnes az igazgatóság élén töltött 10 év után két hónap múlva vonul nyugdíjba – mint elmondta, a „stafétabotot” a tavaly megalakult Oktatásfejlesztési, – módszertani és -szervezési Központnak adja át, ők fogják folytatni az általuk megkezdett munkát. „Arra vagyok a legbüszkébb, hogy a nagybátyám után úgymond visszatérhettem a Semmelweisre, ahol otthonra is találhattam” – emelte ki dr. Kokovay Ágnes. Mint elmondta, leginkább a tanítás és a kollégái fognak neki hiányozni, ám bízik benne hogy ahogy eddig, úgy ezután is kapcsolatban maradnak majd.

Szabó Ádám
Fotó: Gál Bettina – Semmelweis Egyetem

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított, majd a 250. tanévben is folytatódó sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon. 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.