Speciális, ún. kenguruágyakat kapott a Semmelweis Egyetem három koraszülött osztálya. A 20 darab összehajtható ágy abban segít a szülőknek és az orvosoknak, hogy a koraszülött a lehető legtöbb időt tölthesse az édesanya vagy édesapa mellkasán közvetlen bőrkontaktussal. A Hungarikum Szövetség (HUSZ) és a Semmelweis Egyetem közös sajtótájékoztatóját a járványügyi biztonsági szabályok betartása mellett rendezték meg a Semmelweis Szalonban.
A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának két részlegén és az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán található az egyetem három koraszülött osztálya, amelyeken évente kétezer, idő előtt vagy kis súllyal született, speciális ellátást igénylő újszülöttet ápolnak. Ezekre az osztályokra kerül az a 20 darab kenguruágy, amelyet a Hungarikum Szövetség adományozott az egyetemnek. Az eszközöknek köszönhetően a koraszülöttek a lehető legtöbb időt tölthetik az édesanya vagy édesapa mellkasán, közvetlen bőrkontaktussal. Ez a folyamat tartós pozitív hatást fejt ki az újszülött agyi és idegrendszeri fejlődésére.
 
Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora köszöntőjében rámutatott: a legsérülékenyebb, legkisebb koraszülöttek sokszor felnőtthöz méltó küzdelmet folytatnak az életért, a szerető, támogató környezet pedig segítő erejű. Hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem elkötelezte magát a Családbarát Egyetem program mellett és ezt a szemléletet a betegellátás területén is igyekszik megjeleníteni. Ehhez járul hozzá a Hungarikum Szövetség adománya – fogalmazott. Mint mondta, a Semmelweis Egyetem 2014 óta tagja a szövetségnek, a névadó Semmelweis Ignác élútját is képviselve. Figyelmeztetett: ma, amikor a koronavírusjárvány második hulláma adta kihívásokkal nézünk szembe, Semmelweis neve mindennél fontosabb és aktuálisabb üzenetet hordoz számunkra. Felfedezése, a kézmosás jelentősége szerte a világon kiemelkedő figyelmet kapott a koronavírus megjelenése óta. A maszkviselés és az udvarias távolságtartás mellett ugyanis a mai napig is az alapos kézmosás az egyik leghatékonyabb fegyver a fertőzések, betegségek megelőzésében. Mint fogalmazott, Semmelweis Ignác felfedezése maga is hungarikum.
 

Galéria

6kép

Mathiász Gábor, a Hungarikum Szövetség alelnöke elmondta, az „Érték a mérték” jelmondat kiteljesítése vezeti a szövetség munkálkodását. Az igazi hungarikum maga a jövő ifjúsága, amely továbbviszi a magyar értékeket – vélekedett. A Semmelweis Egyetemen folyó újszülött és koraszülött ellátás hagyományaiban és eredményeiben is kimagasló – tette hozzá. A „Jót s jól” jótékonysági akciósorozata keretében a szövetség kiemelkedően közhasznú, társadalmilag érzékeny területek támogatásában vesz részt, így a Családok Évében a koraszülöttek túlélési esélyeit, egészséges fejlődését segíti a most adományozott kenguruágyakkal – fogalmazott.

Dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetemen évente mintegy 7000 újszülött látja meg a napvilágot. Ez a szám már önmagában mutatja az egyetemi klinika fontosságát, amelynek kiemelt profilja a legsúlyosabb szülészeti betegségek ellátása. A Magyarországon született koraszülött babák negyedét a Semmelweis Egyetemen kezelik. Ők a legelesettebb betegeink, de a legnagyobb küzdők is – fogalmazott az igazgató. Hozzátette: az utóbbi évtizedek szakmai előrelépést hoztak a koraszülött ellátásban, emellett a családbarát szemlélet is megjelent, így az édesanyák és édesapák már az első napoktól bekapcsolódhatnak az újszülött ellátásába. A kenguruágyaknak köszönhetően több időt tölthetnek a szabad bőrfelületen a koraszülöttek. Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a szülőkkel fennálló folyamatos kapcsolatnak, a bőrkontaktusnak hatalmas szerepe lehet az egészséges túlélésben – mutatott rá.

Püski Sándor festő egy-egy művét a Semmelweis Egyetemnek, illetve a Dél-Pesti Centrumkórháznak adományozta a Hungarikum Szövetség szervezésében, az alkotó az egészségügyi dolgozók áldozatvállalására hívja fel a figyelmet. A festményeket dr. Merkely Béla rektor és Baross Pálné dr., a Dél-Pesti Centrumkórház főigazgatójának stratégiai tanácsadója vette át.

Vas Dóra
Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Videó: Hungarikum Szövetség

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.