A Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetnek egyfajta népegészségügyi fogászati centrumként fontos feladata a minőségi ellátás biztosítása, ennek egyik feltétele pedig a minőségi kontroll bevezetése – emelte ki dr. Németh Orsolya. Az intézet idén április 3-án megválasztott új igazgatója a hatékonyabb működés érdekében strukturális átalakításokat vezetett be, három divízióba egyesítette az intézetben működő 13 osztályt, lefedve ezzel a teljes profilt a konzerváló fogászattól, a parodontológián át a gyermekfogászatig. Hosszú távú céljai között említette a kutatás-innováció további erősítését, az intézet digitális átállását, valamint különböző prevenciós modellek kidolgozását.

„Alapvetőn egy jól szervezett és karbantartott intézetet vettem át dr. Kivovics Pétertől” – emelte ki dr. Németh Orsolya, aki már a Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet 2013-as megalapítása óta igazgatóhelyettesként tevékenykedett. Mint mondta, új vezetőként fontosnak tartotta az intézet strukturális átalakítását. A nyugat-európai egyetemeken működő modell mintájára három, szakmai egységet alkotó divízióban egyesítette az intézet 13 osztályát. Létrejött a konzerváló fogászattal, valamint a fogpótlástannal foglalkozó operatív fogászat. A második divíziós egység magában foglalja a parodontológiát, középpontban a fogágybetegségekkel, valamint az implantológiát és a szájsebészetet. A harmadik divízió pedig a gyermekfogászatot és fogszabályozást öleli fel. A három divízió metszéspontjában a prevenció, illetve az intézmény fő profilja, a sürgősségi betegellátás foglal helyet.

Az intézet vezető tevékenysége a betegellátás, a fogorvoslás teljes spektrumát lefedő fogászati problémákkal és nyálkahártya elváltozásokkal foglalkozunk; mi vagyunk a Fogorvostudományi Kar azon intézete, amely az év minden napján, napi 24 órában  fogad betegeket, napközben közel 500, éjszaka pedig 40 és 60 közötti esetet látunk el –  osztotta meg dr. Németh Orsolya. A betegellátás mellett a fogorvostanhallgatók és orvosok oktatásában is jelentős szerepet tölt be az intézet: részt vesz a graduális-, a posztgraduális oktatásban és a szakorvos képzési feladatokban is. Az intézetben két kötelező tárgyat  (Sürgősségi fogászat és Gerosztomatológia) és egy szabadon választhatót (Szájüregi rákok megelőzése) oktatnak, ezen kívül részt vesznek az általános orvostanhallgatók oktatásában is – részletezte dr. Németh Orsolya. Az igazgató úgy véli, a sürgősségi fogászatot igazán csak élesben, vagyis az ügyeletek során lehet megtanulni. Éppen ezért náluk nem oktató helyiségek vannak, hanem a hallgatók az ambulancián,  orvos felügyelete mellett beszélik át, hogy mi a teendő az adott sürgősségi ellátásban, így látják az egész folyamatot és élesben tudnak tanulni – emelte ki az intézet sajátosságát. Egyik fontos feladatunk, hogy a nálunk végzett szakorvosok értsenek a fogorvostudomány minden szakirányához, ezen felül pedig legyen egy olyan speciális terület, amelyben kiemelkednek – mutatott rá.  

Az intézetben nagy hangsúlyt fordítanak a prevencióra, a frissen végzett orvosokat, szakorvosokat is arra tanítják, hogy az egyes kezelési tervek elkészítésénél mindig a teljes rehabilitációt tartsák szem előtt. Fontos, hogy ne csak az adott fogat kezeljük, a cél annak elérése, hogy a teljes száj egészséges legyen, és az ehhez szükséges szájhigiéné fenntartására a betegeket is meg kell tanítani – vélte dr. Németh Orsolya.

Ahhoz, hogy minőségi ellátást tudjunk biztosítani, elengedhetetlennek tartom a minőségi kontrollt – fogalmazott. Ennek részeként például minden reggel ellenőrizzük a  különböző fogpótlástani munkákat, hogy megfelelnek-e a kritériumoknak. Tervei között szerepel, hogy a  divízióvezetők, illetve a nagy tapasztalattal rendelkező kollégák egyfajta mentorként is segítsék a fiatalokat. Kiemelte a kutatás és innováció jelentőségét, mint tovább fejlesztendő területet. Mint mondta, sokat léptek előre e téren, hiszen míg kezdetben a kollégák leginkább betegellátással foglalkoztak, és elenyésző volt a kutatói státusz, mára már hat kolléga és két  kutatócsoport működik az intézetben, akik az epidemiológiai kutatások mellett implantációs csontpótlással kapcsolatos témában is kutatnak. Dr. Németh Orsolya szólt az intézetben folyó Tudományos Diákköri munkáról is, mint fogalmazott kiemelkedő eredményeket érnek el mind a hazai, mind pedig nemzetközi megmérettetéseken. Kiemelte az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel és a Pető András Karral kialakított munkakapcsolatot, mely nem csupán betegellátási együttműködésre szorítkozik, hanem jelentős tudományos potenciált jelent. Számos publikáció született az együttműködésből és remélhetőleg hamarosan PhD fokozat is várható a kollaborációtól – vélte az igazgató.

Hangsúlyozta a digitalizáció fontosságát: szeretnék közelebb hozni a digitális egészségügyet az emberekhez, ezt a célt szolgálja a nemrég bevezetett telefogászat is, mely keretében online viziteket tartanak – emelte ki, hozzátéve, hogy ez a mostani  járványhelyzetben különösen hasznos szolgáltatás. Ezek során jól felmérhető, hogy valóban szükséges-e a személyes betegellátás vagy e-recept felírásával orvosolható a probléma. Hosszú távú céljai között említette, hogy a betegekről tárolt különböző fogászati anyagokat, mintákat digitálisan tudják archiválni, amik aztán később hasznosak lehetnek a különböző prevenciós modellek kidolgozásánál. Az epidemiológiai kutatások során nyert adatok is ezt segítik elő: minél több információval rendelkezünk, annál jobban tudunk segíteni az embereknek a fogászati egészségmegőrzésben, hiszen ennek megóvása általános egészségünk védelme szempontjából is fontos – hangsúlyozta az epidemiológiai kutatások és a prevenció jelentőségét. Az épület karbantartása is szerepel az új igazgató tervei között, hiszen fontos, hogy a munkatársak méltó körülmények között végezhessék feladataikat.

Dr. Németh Orsolya vezetői feladatai mellett részt vesz az oktatásban és a betegellátásban is, illetve ő fogja össze az epidemiológiai kutatásokat. Úgy véli, egy jó vezetőnek nem beosztottjai vannak, hanem egy sikeres csapata, amiért ő a felelős, hiszen csak így együtt, egy csapatként tudjuk elérni a kitűzött céljainkat „jót és jól”– fogalmazott.

Az intézet leköszönt vezetőjével, dr. Kivovics Péterrel készült interjú ide kattintva olvasható. 

Bódi Bernadett
Fotó: Gál Bettina – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.