Hét éven keresztül vezette a Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetet (FSZOI) dr. Kivovics Péter, aki ezt megelőzően az FSZOI jogelődjének számító Központi Stomatológiai Intézet főigazgatójaként a Semmelweis Egyetemmel való integráció felelőse is volt. 2013-as alapítása óta az FSZOI a gyakorlati oktatás központja lett, népegészségügyi fogászati centrumként pedig a betegek széles rétegének ad segítséget – mondja a leköszönt igazgató, aki örül, hogy dr. Németh Orsolya személyében egykori tanítványának adhatja át a stafétabotot

Nem vagyok egy vándormadár – mondja dr. Kivovics Péter, a Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet leköszönt igazgatója, utalva arra, hogy szinte egész eddigi pályája során a Semmelweis Egyetemen dolgozott. 1978-ban szerzett fogorvosdoktori diplomát az egyetemen, majd az ezt követő évben a Fogpótlástani Klinikán helyezkedett el. Már 33 éve itt dolgozott, valamint szakfelügyelő főorvosként is tevékenykedett, mikor 2012-ben felkérték, hogy pályázza meg a Központi Stomatológiai Intézet főigazgatói posztját. Ezt követően koordinálásával 9 hónap alatt megvalósult az országos intézet Semmelweis Egyetembe való integrálása.

A Fogorvostudományi Kar nagy szellemi potenciállal bír, de annak idején nem volt elegendő beteg az oktatáshoz, amellyel viszont a Stomatológiai Intézet rendelkezett – emlékszik vissza, hangsúlyozva, hogy éppen ezért lett sikertörténet a két intézmény ötvözése és szolgálta a gyakorlatközpontú oktatást az integráció. A mai FSZOI-ban a hallgatók valódi gyakorlati oktatásban részesülnek, maximálisan megvalósítható a jelenlegi kurrikulum szellemisége, miszerint betegágy mellett válhat valaki jó orvossá. „Itt a hallgatóknak saját betegük van, akiért felelősséggel tartoznak, és éppen ezért tudnak fejlődni, természetesen felügyelet mellett” – fogalmaz.

Dr. Kivovics Péter kiemelte, hogy az intézetnek vállaltan a medicinához közelebb eső népegészségügyi fogászat az igazi profilja, vagyis a lakosság széles rétegeinek ellátása; foghiányok, szuvasodások, gyulladások, ínyproblémák, daganatos megbetegedések kezelése. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ez a tevékenység adja a biztos alapot azok számára is, akik később például az esztétikai fogászat irányába specializálódnának. „A specializációhoz az általánoson, vagyis például sok-sok tömés behelyezésén keresztül vezet az út, meggyőződésem, hogy nem tud tűzdelt lazacot készíteni spenótágyon az, aki még sosem csinált egy jó rántott csirkét” – vallja.

A leköszönt igazgató az elért eredményekről szólva kiemelte azt is, hogy két, számára kiemelten fontos tárgy bevezetése fűződik a nevéhez. Az FSZOI-ban sürgősségi fogászati ellátás működik a nap 24 órájában, és ehhez kapcsolódón létrejött a sürgősségi fogászat tantárgy, emellett immár a kurrikulum része a gerosztomatológia tantárgy, vagyis az idősek fogászati ellátása, ami szintén különösen aktuális napjainkban.

Dr. Kivovics Péter elmondta, egészen fiatal korától fogorvos szeretett volna lenni, és családi indíttatásból választotta ezt a pályát. A fogorvoslás gyakran familiáris foglalkozás, véli, és ezt megerősíti, hogy két gyermeke közül immár fia is ezt a hivatást űzi. Mesterei közül ugyanakkor egy másik terület képviselőjét is kiemeli. Az egyetemi évek alatt a mai Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben volt TDK-hallgató dr. Palkovits Miklós mellett, és a diploma átvétele után is itt maradt egy ideig önkéntes segítőként.  „Palkovits professzor kezei alatt TDK-munkát végezni egy egész életre kiható inspiráció, olyan igényességet mutat példaként a tudománnyal és az élettel szemben, ami fantasztikus indítást ad az embernek” –  fogalmaz. Bizonyos értelemben ennek az élménynek szerepe volt abban is, hogy utódja az intézetben egykori tanítványa lett. Mikor dr. Németh Orsolya klinikai TDK-munkára jelentkezett hozzám és kiderült, hogy ő is a Palkovits-laborból érkezett, nem volt kérdés, hogy felveszem – idézi fel. Később nála szakvizsgázott és volt rezidens, majd igazgatóhelyettesként segítette munkáját. „Nagyon jó érzés, hogy olyan vezető kezébe adhattam át az intézetet, akiről tudom, hogy az alapértékei az oktatás, kutatás és gyógyítás terén megegyeznek az enyémekkel, és akinek köszönhetően tovább fejlődik az, amit létrehoztunk” – fogalmazott. Dr. Kivovics Péter a számára meghatározó személyiségekről szólva kiemelte még dr. Fábián Tibor és dr. Fejérdy Pál professzorokat, akik vezetői és tanárai voltak a Fogpótlástani Klinikán, és emberségükkel, valamint kiemelkedő vezetői képességükkel nagy hatást tettek rá.

Dr. Kivovics Péter az intézet átadása után továbbra is oktat, valamint vezeti a Gerosztomatológiai – Helyreállító Protetikai Osztályt, továbbá a következő három évben az országos szakfelügyelő főorvosi tisztséget is ellátja a fog- és szájbetegségek szakirány tekintetében. „Mindig az a szemlélet vitt előre, hogy válasszuk el a jót a rossztól, álljunk a jó, a helyes, az etikai és erkölcsi szabályokat követő szemlélet és gyakorlat mellé, akkor is, ha a rövid távú érdekeket esetleg nem az szolgálja – osztotta meg hitvallását. Ez kísérte végig eddigi pályáján, amely során – mint fogalmaz – mind szakmai, mind magánéleti szempontból a tenyerén hordozta az Örökkévaló.  

Az intézet új vezetőjével, dr. Németh Orsolyával készült interjú ide kattintva olvasható.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

(Az interjúhoz a fotók korábban készültek.)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.