Olescher Tamás az Útjelzők, a Harmónia-képek és Szeretet-képek ciklusokból válogatott festményeiből nyílt tárlat a Semmelweis Egyetemen. A járványügyi biztonsági szabályok betartása mellett megtartott megnyitón dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket, majd a Munkácsy-díjas művésszel Feledy Tamás művészeti író beszélgetett.

A Semmelweis Szalon az a hely, ahol felülkerekedünk a külső körülményeken – ha csak rövid időre is –, és az ide érkezők számára boldogságot és harmóniát teremtünk – mondta köszöntőjében dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes. Hozzátette: Olescher Tamás ars poeticája, hogy Istentől kapott ajándékát a művészetén keresztül átadja. Képei nem öncélúak, hanem harmóniát, esztétikai és transzcendens értékeket közvetítő alkotások. A Semmelweis Szalon kiváló hely, hogy meghallgassuk az alkotót és a most kiállított festmények különleges színvilága, a feliratok, a biblikus idézetek hosszú időre megállítanak, elgondolkodtatnak minket – emelte ki dr. Szabó Attila.

A Munkácsy-díjas festőművész 78. egyéni kiállítása valósult meg a Semmelweis Szalonban, ahol 25, az Útjelzők, a Harmónia-képek és a Szeretet-képek ciklusokból válogatott alkotás látható. A pályája korábbi szakaszában művészetszervezéssel, díszlettervezéssel és performance-okkal foglalkozó Olescher Tamás 2000-től kezdett ciklusokban gondolkodni. A Harmónia, vagy az Örömhír táblák a pillanatnyi szépséget megmutató festmények. Mint honlapunknak elmondta: a sorozatok nem lezárt egységek, a rózsaszín és a világoskék színkompozíciójú Útjelzők ciklus például életet átívelő sorozat, így a mai napig kerülnek bele új képek.

Galéria

12kép

Olescher Tamás rendszeresen állít ki itthon és Németországban. 2014-ben a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata művészetszervezői munkássága elismeréseként díjazta, majd 2019-ben kapta meg a Munkácsy-díjat. Jelenleg a Szépség, Jóság, Igazság sorozat képein dolgozik.

A kiállítás megnyitóján Feledy Balázs művészeti író kiemelte: Olescher Tamás művészetében fontos a harmónia, az összhang a földi és égi között. „Szeretném az orvostársadalmat megörvendeztetni a munkáimmal. Nem is tudok másról beszélni, mint az örömről, mert ebben a felzaklatott világban a művészet feladata, hogy megmutassa a világ szépségeit, a harmóniát” – fogalmazta meg Olescher Tamás a kiállítással kapcsolatos gondolatait. A kiállítóterem mindig nyugalmat ad, a nagy zajból, a zsibongásból kiszakadva merülhetünk el a szépségben – tette hozzá.

A tárlat megnyitóján Faragó Béla Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének tanára zongorajátékával szórakoztatta a vendégeket. A zongoraművész saját szerzeményei mellett Dukai Barnabás „Rondino, mely a szívnek szól” című darabját adta elő.

Vas Dóra
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.