Negyven tablón mutatja be a 250 éves Semmelweis Egyetem történetét és jövőbe mutató oktató, gyógyító és tudományos tevékenységét a következő két hónapban a 2-es, 3-as és 4-es metró szerelvényein látható MetróArt kiállítás. A tárlat az egyetem 250. tanévének alkalmából nyílik meg.

Miként szerezték meg oklevelüket az első orvosnők, honnan erednek az egyetemi ünnepségeken ma is használt méltóságjelvények, mi az a kénégénybódítás és milyen műtéti eljárásokat vezettek be hazánkban először a Semmelweis Egyetemen? – számos más mellett ezekre a kérdésekre is választ ad az egyetem 250. tanéve alkalmából megnyíló MetróArt kiállítás.

A Semmelweis Egyetem Magyarország legrégebbi, ma is működő orvosképző intézménye, amely az elmúlt évben ünnepelte alapításának 250 éves jubileumát, 2020 szeptemberében pedig az intézmény 250. tanéve kezdődött meg. Az ebből az alkalomból készített kiállítás fotókkal illusztrált tablókon ismerteti meg a metrón utazókkal a Semmelweis Egyetemet, amely több mint 11 ezer hallgatójával Magyarország egyedülálló orvos- és egészségtudományi szakegyeteme, egyben az egyik legnagyobb egészségügyi intézmény, ahol jelentős kutatás-fejlesztési tevékenység is folyik.

A tablók bemutatják a kezdeteket, így azt, hogy miként rendelkezett Mária Terézia 1769. november 7-én az orvoskar elindításáról. Megismerhetik az érdeklődők a különleges, ma is használt egyetemi méltóságjelvényeket, melyek a története a középkorig nyúlik vissza. A plakátok érintik azokat a műtéti módszereket, orvos-egészségtudományi eljárásokat is, amelyek Magyarországon a Semmelweis Egyetemről indultak el – az elsőként végrehajtott altatásos műtéttől az oltási rendszeren át szervátültetésig.

A kiállítás a történelmi érdekességek és az egyetemhez köthető korszakalkotó tudósok mellett kitér az egyetem jelenére is, külön tábla szól az egyes karokról, a megújult orvosképzésről, a jövőt jelentő kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységről, a gyógyításban használt korszerű technológiákról, az ikonikus épületekről, a rangsorokban elfoglalt előkelő helyezésekről, amelyek hazai és regionális szinten is a szakterület vezető intézményévé teszik a Semmelweis Egyetemet.

Négy tabló a 40-ből – ízelítő a kiállításból:

Magyar orvosegyetem születik
Az 1635-ben alapított nagyszombati egyetemen Mária Terézia rendelkezése nyomán 1770-ben indult meg az orvosképzés öt tanszéken. Az orvoskar hét évvel később Budára, majd 1784-ben Pestre költözött.

 Semmelweis Ignác
A világ egyik leghíresebb orvosa, Semmelweis Ignác tíz éven keresztül volt a Semmelweis Egyetem szülészeti tanszékének vezetője, az intézmény 1969-ben vette fel egykori tanárának nevét.

A legkorszerűbb módszerek hazai bevezetése
A Semmelweis Egyetem mint a magyar orvosképzés és betegellátás vezető intézménye különösen fontosnak tartja a legújabb műtéti módszerek bevezetését a mindennapi gyakorlatba. Számos, ma legkorszerűbbnek számító gyógyító beavatkozást a Semmelweis Egyetemen végeztek el először hazai szinten.

A világ legjobb egyetemei között
A Semmelweis Egyetem nemcsak Magyarországon számít egyedülállónak: közép-európai szinten is vezető orvos- és egészségtudományi egyetem, amely a világ legjobb felsőoktatási intézményeit felsoroló listákon is rendszerint előkelő helyen szerepel.

 

A 250 éves Semmelweis Egyetemet bemutató MetróArt kiállítás létrehozásában közreműködtek:
Szöveg: Semmelweis Egyetem
Fotók: Semmelweis Egyetem és Fortepan
Szerkesztésben közreműködött: Kirschner Péter
Grafika: Magyar László

A kivitelezés a MassMedia Solutions Kft. és a HTSART Nyomda munkája.
A kiállítás megvalósítását a BKV Zrt. és a Promix Zrt. támogatták

A Metró Galériáról:
Az elmúlt tizenöt évben, a Promix Zrt. kezdeményezésében és Pető Zsolt szervezésében és Kirschner Péter szerkesztő közreműködésével honosodott meg a Metró szerelvények belsejében elhelyezett, kulturális tartalmakat hordozó kiállítás, a Metró Galéria. A tárlatok keretében a 4-5 sorozatban, összesen 200 felületen elhelyezett kulturális üzenetek naponta több százezer emberhez jutnak el. A Metró Galéria tizenöt éve alatt Budapest kulturális brand-jének része lett. Más európai városokban nincs ehhez hasonló, tömegeket elérő kulturális szolgáltatás. (Forrás: MetróArt)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.