127 évvel ezelőtt született dr. Pető András. A hagyományoknak megfelelően ebből az alkalomból négy helyszínen tartott megemlékezést a Pető András Kar (PAK), a konduktív pedagógiát megalkotó névadója előtt tisztelegve. 

A megemlékezés a Farkasréti temetőben, dr. Pető András sírhelyénél kezdődött, ahol Feketéné dr. Szabó Éva, a Semmelweis Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese és Kállay Györgyné senior konduktor helyeztek el virágot. Az ünnepség a PAK központi épületében, a Kútvölgyi úti aulában folytatódott, ahol a Konduktív Pedagógiai Intézet munkatársai nevében dr. Földes Renáta dékáni biztos köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea dékán mondott beszédet. „A Pető-hagyaték és a konduktív nevelés módszertanának gondozásán túl feladatunk az új társadalmi igényeket meghallani, a jelen kihívásait megoldani ebben a távolságtartást megkövetelő és a mindennapjainkat új szabályok között megélő időszakban is” – fogalmazott. Mint kifejtette, a kar számára ilyen kihívás a kevert tünet-specifikus diagnózisú személyek komplex habilitációja és pedagógia rehabilitációja, a spaszticitás oldására használt eljárásmódok felülvizsgálata vagy a járáselőkészítő komplex mozgásnevelés eredményességének vizsgálata is. „Pető hagyatéka komoly kötelezettségeket ró ránk, hiszen tapasztalatainkon túl az elért eredményeket rögzítenünk, elemeznünk és hasznosítanunk is kell. Ehhez nyújt számunkra segítséget a 250. ünnepi tanévét kezdő Semmelweis Egyetem oktatási és tudományos portfóliója, valamint az egyetem különböző karaival megindult kutatási együttműködések” – tette hozzá. Mint emlékeztetett, dr. Pető András számára kiemelkedő jelentőséggel bírt a konduktor szakemberek megfelelő és élethosszig tartó képzése, így e cél mentén történt meg a konduktortanár MA akkreditációs anyagának kidolgozása, kezdődött el a konduktor, valamint a konduktorsegítő szakemberképzés határainkon túl, az idei tanévben pedig elindulhatott konduktor alapszak legújabb specializációja, a pedagógiai rehabilitáció is. „A gyakorlat fejlődése és a képzés bővítése így a petői törekvéseknek megfelelően a jelenben is kéz a kézben jár” – mutatott rá a dékán.

A rendezvényen Csóti Márton konduktor-hallgató William Leavitt „Waltz in F” című művét adta elő gitáron, majd Uri Anna hallgató tolmácsolásában Németh Andor „A vény” című novelláján keresztül idézhették fel a jelen lévők dr. Pető András alakját. A rendezvény zárásaként dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea koszorút helyezett el a konduktív pedagógia megalkotójának mellszobránál. A járványügyi intézkedéseknek megfelelően az idei évben biztonságos körülmények között felvételen rögzítették Milesz Ágnes Dóra konduktor vezetésével az óvodások zenei műsorát, valamint Vay Ábel korábbi nevelt szavalatát.

Galéria

6kép

A PAK megemlékezésről készített videója ide kattintva nézhető meg.

A kar hagyományaihoz híven, az intézmény névadójának egykori lakhelyénél, a Stollár Béla utcában található emléktáblánál Mátyásiné Kiss Ágnes, a PAK Pedagógiai Intézetének igazgatója és senior konduktor munkatársak koszorúztak. A Konduktív Gyakorló Általános Iskolát Liptákné Papp Judit igazgató képviselte. A megemlékezésen az intézmény két növendéke, Deli Levente és Papp András mondta el Pető András egy-egy versét, melyet Koczka Jázmin konduktor-hallgató fuvolán kísért.

Mint minden évben, a budapesti ünnepségekkel egy időben Szombathelyen, Pető András szülőházánál a Micimackó Konduktív Óvoda munkatársai tisztelegtek koszorúkkal a névadó emléke előtt.

Dr. Földesi Renáta, Vona Zsófia
Fotó: Tatai Balázs – Semmelweis Egyetem
Videó: Fekete Nikolett – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.