„Ez a terasz számomra a nyugalom szigetét jelenti” – mutatott körbe dr. Horváth Klára, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika intenzív osztályának 2. emeleti erkélyén, aminek eső és szélvédett részén asztal és székek is találhatóak; a teraszt egy kartonból készült műkandalló is díszíti, még otthonosabbá téve a helyet. „Mindig jól esik kijönni ide és szusszanni egy keveset, különösen egy nehezebb napon, vagy egy húzósabb ügyelet után. Nemcsak az üldögélés kellemes ilyen környezetben, de a kilátás is pazar” – magyarázta a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanársegéde. Mint elmondta, nagyon szeret a klinika intenzív osztályán dolgozni, ugyanis nem csak maga a hely barátságos, de a kollégákkal is közeli kapcsolatban áll; az intenzív, sokszor stresszel járó munkát pedig jól ellensúlyozza, hogy az egész intézményben barátságos és vidám hangulat uralkodik.

Galéria

3kép

Dr. Horváth Klára épp a gyermek intenzív szakképzését folytatja a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, miután idén tavasszal befejezte a csecsemő- és gyermekgyógyászat szakképzést. A klinikum mellett mindig is érdekelte a kutatás: már a Magatartástudományi Intézetben végzett Tudományos Diákköri munkája is az alvással és a rémálmokkal foglalkozott; az alvás témáját azóta is kutatja, 17 tudományos közleményének és 146 független idézettségének nagy része is az ilyen irányú publikációihoz kapcsolódik. „Igyekszem összekapcsolni az alváskutatást a jelenlegi, gyermekintenzíven végzett munkámmal. Megfigyeltük ugyanis, hogy az intenzív osztályra kerülő, altatást és lélegeztetést kapó gyerekeknek teljesen felborul a cirkadián ritmusuk, vagyis a napi biológiai órájuk, ami azért felel, hogy éjszaka aludjanak és nappal ébren legyenek. Ennek okait szeretném kutatni és azt, hogy a klinikum során mit tehetünk ennek javítása vagy megelőzése érdekében” – magyarázta. Idén az ez irányú kutatásaiért ő volt az egyik nyertese a 35 év alatti gyermekgyógyász szakorvos vagy szakorvosjelölteknek odaítélhető, dr. Márer Vera gyermekgyógyász emlékét őrző díjnak. Dr. Horváth Klára kiemelte: különösen jól esik neki, hogy a Semmelweis Egyetemen értékelik, ha valaki a klinikum mellett a kutatás iránt is érdeklődik. „Óriási elismerésnek érzem a kitüntetést és remélem, hogy segítségével tovább folytathatom a tudományos munkát” – tette hozzá.

Szabó Ádám
Fotó: Gál Bettina – Semmelweis Egyetem

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított, majd a 250. tanévben is folytatódó sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.