A COVID-19 esetszámok drasztikus emelkedése miatt fokozottan ellenőrzik a kötelező maszkhasználat betartását a Semmelweis Egyetemen, miközben szigorodik az ezzel kapcsolatos szabályozás. Az egyetem területén zárt térben a belépéstől kezdve minden esetben kötelező a maszkviselés, továbbá a védőtávolságot is tartani kell. Mindezzel az egyetem vezetése a betegeket, a hallgatókat és a munkavállalókat is védi.

A COVID-19 esetszámok jelentős emelkedése miatt tovább szigorodik a maszkhasználat az egyetem területén, amely betartását a továbbiakban a Biztonságtechnikai Igazgatóság munkatársai rendszeresen és visszatérőn ellenőrzik mind a munkavállalók, mind a hallgatók és a betegek esetében. Az egyetem területén zárt térben – amennyiben nem akut betegellátásról van szó – csak azok tartózkodhatnak, aki szabályszerűen használják a maszkot. A belépéstől kezdve minden esetben kötelező a maszk viselése, továbbá a védőtávolságot is tartani kell.

Azok az egyetemi polgárok, akik nem, vagy nem megfelelően (orrot, szájat elfedve) viselik a maszkot, írásbeli figyelmeztetést kapnak, tekintettel arra, hogy az egyetem területén idős, súlyos állapotú betegek is fekszenek, a maszkhasználat elmaradása esetén pedig a fertőzés veszélye jelentősen megnőhet, mely akár súlyos egészségkárosodást idézhet elő, különösen a veszélyeztetett korosztály esetében.

Dr. Merkely Béla rektor kiemelte: irodalmi adatok szerint az egészségügyben dolgozók gyakran étkezés közben fertőződnek, éppen ezért fontos, hogy ilyenkor is figyeljenek az udvarias távolságtartásra. Az optimális távolság ilyen esetekben is a 2 méter. Javasolt mindemellett fél óránként a kézmosás, vagy kézfertőtlenítés, mely a betegellátásban résztvevők számára kötelező.

Az eljárás célja, hogy a Semmelweis polgárok ne betegedjenek meg és ne fertőzhessenek meg másokat sem.

Kovács Eszter

Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.