A hagyományoknak megfelelően ezúttal is a Tatai Ifjúsági Táborban gyűltek össze a Semmelweis Egyetem leendő elsőéves hallgatói az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) és a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) által szervezett gólyatáborban. A járvány miatt bevezetett biztonsági intézkedések miatt azonban a szokásos 6 nap helyett idén két turnusban, 3-3 napig tart az esemény. Augusztus 18-21 között az ÁOK és a FOK, 21-től 24-ig pedig az ETK, a PAK, a GYTK és az EKK frissen felvett hallgatói vesznek részt a csapatépítő rendezvényen.

A gólyák számára a programok már a táborba való leutazás előtt megkezdődtek: a Déli pályaudvar melletti Vérmezőn volt a gyülekező, ahol az IÖCS instruktoraitól szájmaszkokat, kézfertőtlenítőket kaptak a résztvevők és kiscsoportos foglalkozásokon már itt elkezdhettek ismerkedni egymással és az egyetemmel. Este, a tatai Ifjúsági Táborban zenés rendezvény várta őket, másnap pedig a rektor köszöntőjét követően fórumnapot rendeztek.

„Gratulálok, hogy felvételt nyertek a Semmelweis Egyetemre, egy olyan 250 éves tradíciókkal rendelkező intézménybe, ami Közép-Európa zászlóshajójának számít az orvos-egészségtudomány területén” – fogalmazott a gólyákat köszöntő beszédében dr. Merkely Béla rektor, aki elmondta: az egyetem a felsőoktatási rangsorok szerint a világ 500 legjobbja közé tartozik, de a cél, hogy a top 100-ba kerüljön. „Ehhez az Önök segítségére is szükségünk van; arra, hogy remekül tanuljanak, jól kutassanak és a későbbiekben a betegellátáshoz is csatlakozzanak” – tette hozzá.

A rektor emlékeztetett rá: a tanévnyitón elhangzó hallgatói fogadalommal a gólyák is Semmelweis Polgárokká válnak majd – az ÁOK-n tanulók számára hat, a FOK esetében pedig öt évig tartó tanulmányok következnek, amelyet remélhetőleg diplomájuk átvételével és az orvosi eskü letételével zárhatnak majd le. „Mindehhez útravalóul egy számomra nagyon fontos üzenetet szeretnék átadni, amit az apai nagyapámtól kaptam, amikor annyi idős voltam, mint Önök: a betegek gyógyításakor fordulj feléjük a legteljesebb figyelemmel! Önök még néhány évig nem fognak betegekkel foglalkozni, így ez az Önök számára azt jelenti, hogy szenteljék minden erejüket a tananyagnak, hogy később orvosként a tudás teljes birtokában dolgozhassanak a betegek érdekében. Ezt a célt szolgálja az egyetem 250. évére megújult kurrikuluma is” – hívta fel a figyelmet dr. Merkely Béla. Mint elmondta: az oktatás a megreformált tantervnek köszönhetően még gyakorlatorientáltabbá vált. „Az egyetem egy más szintű, sokkal intenzívebb, mélyebb tanulást igényel, mint amit eddig megszoktak” – tette hozzá.

A rektor szólt a járványügyi előírások miatt bevezetett változtatásokról is: mint elmondta, a szájmaszkot nemcsak a gólyatábor ideje alatt, de a szorgalmi időszakban a Semmelweis Egyetem épületeiben is hordani kell majd. Szeptembertől ún. hibrid oktatásra készül az intézmény, amely során a gyakorlatokat és kis létszámú szemináriumi órákat személyes jelenléttel, a 100-200 főnél nagyobb előadásokat pedig online módon, a 2011 óta alkalmazott Moodle és az idén bevezetett Zoom rendszeren keresztül tartják majd meg. Dr. Merkely Béla felhívta a figyelmet a higiéniés szabályok betartására és az udvarias távolságtartásra is

A rektor beszéde után fórumokon vehettek részt a leendő hallgatók kari bontásban: az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) és a Fogorvostudományi Kar (FOK) intézetvezetői, oktatói kerekasztal-beszélgetésben mutatták be az intézményt és az ott zajló oktatást. A gólyatábor csapatépítőkkel, az egyetemi életet ismertető eseményekkel folytatódott, de a gólyáknak lehetőségük lesz kipróbálni különböző sportokat és részt vehetnek egészségügyi szűréseken is.

A gólyatábort az IÖCS és a HÖK a tavalyihoz hasonlóan idén is közösen rendezte meg. A járványügyi előírások miatt a rendezvényen 370 gólya és 130 instruktor és önkéntes vesz részt. A tábor idén a „Hullámok hátán” jeligét kapta, a programok során a tengerek, óceánok élővilága és a környezetvédelem témája köszön vissza. Amint Bódis Bendegúz, az IÖCS elnöke elmondta, a biztonsági előírások miatt úgy dolgozták át a különböző feladatokat, tevékenységeket, hogy minden esetben tartani lehessen a 1,5 méteres távolságot. „A gólyatábor azért is fontos esemény a jövendőbeli hallgatók életében, mert a középiskola után egy teljesen új világba csöppennek – a programok során azonban megismerhetik csoporttársaikat, a felsőbbéveseket, és kérdezhetnek az oktatóktól, az egyetem vezetésétől is. Ez egy hatalmas élmény, amire egész életükben emlékezni fognak” – fogalmazott Bódis Bendegúz. Tripolszky Bálint HÖK elnök szerint ez az egyik legfontosabb közösségkovácsoló esemény. „Itt születnek az első egyetemi barátságok, valamint olyan élményeket visznek haza a gólyák, amelyek hosszú ideig elkísérik őket. A Hallgatói Önkormányzat kötelessége és felelőssége segíteni a leendő hallgatók beilleszkedését, valamint megfelelő tájékoztatást nyújtani oktatási, kollégiumi vagy egyéb kérdésekben, amelyeket itt, Tatán kötetlenebb, játékosabb keretek között tudunk megtenni” – fogalmazott a HÖK elnöke.

Az idei gólyatábor második turnusára, amelyen az Egészségtudományi, a Gyógyszerésztudományi, a Pető András illetve az Egészségügyi Közszolgálati Kar jövendő hallgatói vesznek részt, augusztus 21-24 között kerül sor.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.