A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) kéthavonta megjelenő magazinjában, a FINA Aquatics World Magazin friss számában jelent meg dr. Merkely Béla cikke a koronavírus elleni védekezésről és a magyar sportolók szűréséről. A Semmelweis Egyetem rektora angol nyelvű írásában bemutatja a Semmelweis Egyetem vezetésével megvalósuló országos, reprezentatív koronavírus szűrővizsgálatot, a H-UNCOVER-t, valamint azt, hogy a járványveszély elmúlásával a sportolók miként folytathatták felkészülésüket. Mindezt a magazin nemzeti mintapéldának nevezte.

A koronavírus világszerte emberek millióinak életét veszélyezteti és a cikk megjelenéséig 500 ezer ember halálát is okozta. A fertőzés megállítása érdekében mindenhol korlátozó intézkedéseket vezettek be, ezek azonban nemcsak a gazdaságra és a mindennapi életünkre, de a sportra és a versenysportot űzők felkészülésére is hatással voltak – olvasható a FINA Aquatics World Magazin cikkében, melyet dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a FINA sportegészségügyi bizottságának tagja, a 2017-es hazai vizes világbajnokság orvosi csapatának vezetője jegyez. Írása a magazinban mint a koronavírussal kapcsolatos „Best national practice”, azaz legjobb nemzeti gyakorlat jelent meg.

Amint dr. Merkely Béla kiemelte, a hetekig tartó karantén után itthon is megkezdődhetett az óvatos nyitás, ennek biztonságos és hatékony végrehajtásához azonban szükség volt a négy hazai orvosképző egyetem közreműködésével, a Semmelweis Egyetem vezetésével megvalósuló országos, reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálatra, a H-UNCOVER-re. Ez bebizonyította, hogy más országokhoz képest Magyarországon alacsony maradt a fertőzöttek száma, a biztonsági intézkedések hatásosak voltak, azokat időben hozták meg.

Országos és közép-európai szinten is vezető orvos- és egészségtudományi intézményként a Semmelweis Egyetemnek keretmegállapodása van több hazai sportszövetséggel is, különösen a vizes sportok területén. Március közepén dr. Merkely Béla vezetésével elkezdődött a magyar sportolók átfogó koronavírus-szűrése – összesen 354 versenyzőt, köztük úszókat, focistákat, tornászokat, valamint csapattagjaikat (edzők, gyógytornászok, masszőrök) tesztelték, és mindössze 12 pozitív esetet találtak.

A Magyar Úszó Szövetséggel kötött megállapodás értelmében a Semmelweis Egyetem komplex egészségügyi hátteret biztosít a csapatok számára. A járványhelyzet idején a világ különböző pontjairól hazaérkező sportolóknak azt tanácsolták, vonuljanak karanténba. Mivel az uszodák zárva voltak, az edzéseiket is otthon kellett végezniük. Az úszókon és edzőkön négynapos különbséggel két szűrővizsgálatot is elvégeztek, a 126 tünetmentes sportoló közül 9-nek lett pozitív a tesztje, ők hatósági karanténba mentek. Április végére a csapatorvosok felügyelete és szigorú biztonsági intézkedések mellett a kijelölt uszodákban kezdődhettek meg ismét az edzések. Egyetlen versenyző sem szorult kórházi kezelésre.

Amint a Semmelweis Egyetem rektora írásában rámutatott, párhuzamok vonhatók a csúcsteljesítmény és az orvoslás, a sportteljesítmények és az egyetem hallgatóitól elvárt teljesítmények között. „Sok ezer kilométert kell megtenni a medencében a kimagasló úszóeredményekért, ahogy ahhoz is sok kilométert kell megtenni az egyetem és a klinikák falai között, hogy valaki jó orvossá váljon” – írja cikkében dr. Merkely Béla.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.