A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltárban, valamint a Belső Klinikai Tömb udvarán koszorúzással és beszéddel emlékeztek a Semmelweis Egyetem névadójára, születésének 202. évfordulója alkalmából. A megemlékezésen elhangzott beszédekben hangsúlyozták: a világhírű magyar orvos elvei ma is érvényesek, felfedezése pedig aktuálisabb, mint valaha.

„Ünnepelni hívott bennünket a 250 éves Semmelweis Egyetem, ünnepelni a névadó, Semmelweis Ignác születésének 202. évfordulóját; és ünnepelni a magyar egészségügy legfontosabb napján mindazokat, akik ezekben a különösen nehéz időkben nap mint nap Semmelweis Ignác szellemisége, elhivatottsága mentén gyakorolják hivatásukat” – mondta dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea a Semmelweis Nap nyitóeseményén. Az ünnepségsorozat a hagyományoknak megfelelően idén is Semmelweis Ignác egykori szülőházánál, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár belső kertjében kezdődött. A Pető András Kar dékánja beszédében szót ejtett Semmelweis Ignác vívmányának tudományos jelentőségéről és arról is, milyen hatással van napjainkra. „Az ünnepségsorozat megkezdésekor még nem sejthettük, hogy Semmelweis Ignác felfedezése, a higiénés kézmosás jelentősége sosem lesz aktuálisabb, mint a jelen járványügyi küzdelmeiben. Nem sejthettük, hogy ez az egyszerű gyakorlat emberöltőkkel később ismét az elsődleges védekezési lehetőség lesz a vírus elleni harcban, melyen immár nemcsak az anyák, hanem emberi életek ezrei múlhatnak” – vélekedett dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea.

A megemlékezésem a Semmelweis Egyetem vezetése, dolgozói és hallgatói nevében dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes, valamint dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea dékán, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár nevében dr. Renner Zsuzsanna igazgató, a Magyar Nemzeti Múzeum nevében pedig Varga Benedek főigazgató helyeztek el koszorút.

Az ünnepség a Belső Klinikai Tömb udvarán álló Semmelweis-szobornál folytatódott. Dr. Masszi Tamás, az Általános Orvostudományi Kar oktatási dékánhelyettese beszédében visszaemlékezett Semmelweis Ignác életére és arra, milyen nehézségek árán sikerült elérnie, hogy felfedezése széles körben elterjedhessen. „Megszállottan hirdette eszméjét a gyermekágyi láz megfékezéséről, szembeszállt Európa legtekintélyesebb professzoraival, akik persze nem maradtak adósai a visszavágással. De nem csak a professzorokat támadta meg, hanem az egész orvosi rendet, hiszen azt tanította, hogy a gyógyítás kapcsán épp az orvosok maguk űzik halálba pácienseiket” – mondta köszöntőjében dr. Masszi Tamás. Semmelweist sokáig igyekeztek elfeledni, özvegye is elhagyta a nevét – csak évtizedekkel később derült ki, hogy kortársai jogtalanul ítélkeztek felette, a magyar doktornak ugyanis igaza volt. Ekkor utódai ismét felvették a Semmelweis nevet, ünnepelték tanait és szemléletét – folytatta a dékánhelyettes, aki Semmelweis korának orvosi módszereiről is szólt és arról, miképpen vált a világhírű magyar doktor az anyák megmentőjévé.

Semmelweis Ignác szobrát az egyetem vezetése nevében dr. Szabó Attila és dr. Masszi Tamás, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara nevében dr. Balogh Zoltán elnök, a Semmelweis Egyetem Baráti Köre nevében dr. Rosivall László elnök koszorúzták meg. Az egyetem több dolgozója virággal tisztelgett Semmelweis Ignác előtt.

Videónk a Semmelweis-napi eseményekről ide kattintva érhető el. 

Szabó Ádám
Fotó: Gál Bettina – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.