A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán a jelenlegi járványügyi helyzetben fokozott biztonsági intézkedések mellett történik a betegellátás – mondja dr. Kuthi Luca, a klinika kardiológus rezidense. A betegellátás átszervezése mellett folyamatos szakmai képzésekkel készítik fel a kollégákat a helyzet esetleges súlyosabbá válására. Cikksorozatunkban bemutatjuk, milyen változásokat hozott az egyetem különböző területeken dolgozó munkatársai életébe a kialakult helyzet.

„Rendkívül inspiráló számomra idősebb kollégáim hozzáállása, akik még ebben a nehéz helyzetben sem veszítették el humorérzéküket, és folyamatosan bátorítanak bennünket” – osztja meg dr. Kuthi Luca, a klinika kardiológus rezidense, akinek munkájába a  jelenlegi járványügyi helyzet jelentős változásokat hozott. Mint mondja, jártasságot szerzett az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben (EESZT), ezen belül is különösen az e-recept felírásában, de a digitális oktatás is új kihívások elé állította. Dr. Kuthi Luca kiemelte, a szívbetegekre különösen nagy veszélyt jelent a vírus, így a fokozott biztonsági intézkedések betartása elengedhetetlen. Ennek részeként a klinikára csak szigorú ellenőrzést követően lehet belépni, azokat a betegeket, akiknél a legkisebb mértékben is felmerül a fertőzés gyanúja, egy kifejezetten erre a célra elszeparált részlegbe küldik, ahol az őket ellátó kollégák teljes védőfelszerelésben dolgoznak – számol be.

Fontos, hogy a járvány okozta új kihívásnak minél jobban meg tudjunk felelni, ezért folyamatos szakmai képzéseken veszünk részt, ahol a többi között megtanulhatjuk a COVID-19-es betegek speciális lélegeztetését is –mutat rá. Azt tapasztaljuk, hogy betegeinket pszichésen is nagyon megviseli ez az új helyzet, nekünk ezt a megnövekedett stresszt is kezelnünk kell, ami nagy kihívás mind szakmailag mind pedig emberileg – véli. Sokat segít az idősebb, tapasztaltabb aneszteziológus kollégák hozzáállása, akik felkészítenek minket a súlyosabb helyzetekre, nagy biztonságot adva ezzel számunkra – osztja meg a rezidens, aki úgy látja, hogy a kialakult járványhelyzet még szorosabbá tette a kollégák közti kapcsolatot.

Dr. Kuthi Luca a magánéletében is igyekszik betartani az előírásokat, mint mondja, nehéz számára is, hogy nem mehet haza vidéken élő, krónikus beteg édesanyjához, de az online technika lehetőségei némiképp kárpótolják és megkönnyítik ezt a mindenki számára nehéz időszakot.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.