Dr. Beke Artúr, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika osztályvezető egyetemi adjunktusa a Magyar Orvosi Kamara (MOK) VIII. kerületi választókörzetének egyik elnökjelöltje, aki fontosnak tartja, hogy a Semmelweis Egyetem képviselete erősödjön a MOK-on belül.

Dr. Beke Artúr megválasztása esetén valamennyi józsefvárosi orvost, így a kerület más kórházainak, szakrendelőinek munkatársait, valamint a kerületi háziorvosokat ugyanúgy képviselni szeretné, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a Semmelweis Egyetem képviselete erősödjön a Magyar Orvosi Kamarán belül, hiszen az egyetem központja és az intézeteinek jelentős része a Józsefvárosban helyezkedik el.  

A finanszírozással kapcsolatban úgy véli, hogy az egyetem egységét figyelembe véve fontos a szolidaritás, de törekedni kell a fenntartható finanszírozás elérésére, hogy se klinikák, se elméleti intézetek ne szoruljanak más szervezeti egységek segítségére. A Semmelweis Egyetemen ugyanis a gyógyító tevékenység mellett oktatás és kutatás is zajlik, ennek megfelelően a források is több helyről érkeznek. A betegellátó tevékenység NEAK bevételei mellett jelentős az oktatásból befolyó állami és saját bevétel is, valamint a kutatási támogatások is számottevők.

Mint kitért rá, támogathatónak tartja azt a jelenlegi elképzelést, hogy a betegek minél szélesebb köre az alapellátásban kapjon ellátást. Azonban nem csupán az eszközparkot és a finanszírozást kell ehhez biztosítani, de a háziorvosok (korábban családi orvosok) kompetenciáit is növelni kell – tette hozzá.

A kerületi elnökjelölt a szakmai szervezetekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy bár a MOK az orvosok szakmai és érdekvédelmi szervezete, nem lehet eredményes a munka a szakdolgozói szakmai szervezetek nélkül. A szakdolgozói fizetések növekedésnek indultak, ám az adjunktus szerint az is fontos, hogy akik megfelelő szakmai motivációval és elkötelezettséggel rendelkeznek, azokat próbálják meg a pályán tartani.

A népegészségügy kapcsán dr. Beke Artúr a felnőtt védőnői terület megvalósítását tartaná célravezetőnek a hungarikumnak számító védőnői rendszer mintájára. A felnőtt védőnő a háziorvos mellett, de attól függetlenül kézben tartaná, hogy a lakosság a javasolt szűrővizsgálatokon, rákszűréseken megjelenjen. Véleménye szerint az egészséges életre nevelést ugyanakkor már gyermekkorban el kell kezdeni, amire a kamara is adhatna szakmai segítséget a köznevelésben, általános iskolában egészségügyi alapismeretek oktatásában.

Dr. Beke Artúr több mint 30 éve dolgozik a Semmelweis Egyetemen a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részlegén, ahol jelenleg a genetikai osztályt vezeti. Szülészet-nőgyógyászat, aneszteziolgiai és intenzív terápia, klinikai genetika szakvizsgával, valamint orvos-közgazdász és egészségügyi menedzser képesítéssel rendelkezik.

A MOK józsefvárosi körzetének dr. Svéd Tamás, az Országos Traumatológiai Intézet munkatársa volt az elnöke, de mivel ő időközben az országos vezetőség tagjai lett, ezért új választókerületi elnökválasztást tartanak a VIII. kerületben – tájékoztatott dr. Lotz Gábor, a II. Sz. Patológiai Intézet docense, a Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezetének titkára. A választókerületi elnök képviseli az adott körzetet a MOK Budapesti Területi Szervezet elnökségében. A választás első fordulóját 2020. március 2. és 13. között tartották, március 30. és április 13. között pedig második választási fordulóra kerül sor távválasztás keretében a https://www.valasztas.mok.hu/ weboldalon.

Keresztes Eszter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.