A tervezetteknek és a tanrendnek megfelelően indult el hétfőn a távoktatás a Semmelweis Egyetem hat karán. Az első napon tantermi előadások, szemináriumok és vizsgáztatások is voltak. Az első hét tapasztalatait pénteken összegzik, és ha szükséges ezek alapján megtörténhetnek a finomhangolások.

A hétfői napon mind a hat karon a tervezetteknek és a tanrendnek megfelelően indult el a távoktatás, a magyar, angol és német nyelvű képzési programban egyaránt – számolt be dr. Szabó Attila, az egyetem Járványügyi Bizottságának vezetője, klinikai rektorhelyettes. Az egyetem által dr. Merkely Béla rektor kezdeményezésére beszerzett és újonnan bevezetett Zoom rendszer jól működött, nem voltak fennakadások, a már korábban is alkalmazott Moodle rendszer szintén bírta a terhelést, nem zavarta semmi az oktatást – tette hozzá.

Az első nap tapasztalatai alapján az oktatók felkészültek voltak a távoktatásra, jól tudták kezelni a rendszert, a hallgatók pedig nagy számban jelentkeztek be – mondta dr. Szabó Attila, hozzátéve, hogy a hallgatók még nagyobb számban voltak jelen az online előadásokon, mint korábban átlagosan a jelenlegi oktatásokon. A hallgatóktól érkezett első visszajelzések többségében pozitívak, legalább annyira megfelelőnek tartották a távoktatást, mint a korábbi előadásrendszert. A gyakorlatokat nyilvánvalóan nem tudjuk pótolni, de a többi esetben kiválóan működik ez az oktatási forma – értékelte a tapasztalatokat dr. Szabó Attila.

A távoktatás első napja keretében tantermi előadások, szemináriumok és vizsgáztatások is voltak, utóbbiakat is problémamentesen sikerült lebonyolítani.

Dr. Szabó Attila, a Járványügyi Bizottság vezetője felkérésére péntek reggelre készít részletes összefoglalást az első tapasztalatokról dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes és dr. Kiss Levente, az Oktatásfejlesztés, -módszertani és -szervezési Központ (OMSZK) igazgatója. Amennyiben ez alapján szükséges, természetesen megtesszük majd a további finomhangolásokat – tette hozzá.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Videó: Sturbán László, Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.