Tisztelt Ifjú Kolleginák és Kollégák!

LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK ÉS TEENDŐK az új koronavírus megbetegedéssel (COVID-19) kapcsolatban

HELYZETKÉP

 A COVID-19 hazánkban is megjelent, és a Semmelweis Egyetem két külföldi hallgatójánál is igazolták a vírusfertőzést. A beteg diákok jelenleg a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiáján vannak elkülönítve, állapotuk kielégítő, tüneteik enyhék.

BETEGSÉG

  • A nemzetközi tapasztalatok alapján a betegek többségének enyhék a tünetei, csak 20%-uk igényel kórházi kezelést. Adatok azt bizonyítják, hogy a fiatal felnőtt korosztályra, melybe az egyetem hallgatói is tartoznak, kevésbé veszélyes, mint az influenza, halálozása közelít a nullához. Az influenzához hasonló, cseppfertőzéssel terjedő betegség elsősorban az idős és már súlyos társult betegséggel küzdőkre lehet veszélyes.
  • A Semmelweis Egyetem a magyarországi egészségügyi szakemberképzés zászlóshajója és hazánk legnagyobb betegellátó intézménye. Ennél fogva kötelességünk a nálunk képzett egészségügyi szakemberek felkészítése erre a neves hivatásra, a betegekkel, betegségekkel történő szembenézésre napi munkánk során.
  • Semmelweis Ignác munkássága óta mindennapi gyakorlati tevékenységünk alapja a betegbiztonság szem előtt tartása, a fertőzések megakadályozása, gyógyítása a koronavírus esetében csakúgy, mint a szezonális influenza esetében. Az egyébként is szokásos eljárásrendek alapja a látogatási tilalom bevezetése, valamint az általános higiénés szabályok betartása, az egyébként is előírt egyéni védőeszközök szakszerű használata.

Kérem, hogy névadónk szellemi örökségéhez, hallgatói esküjükhöz méltón tegyenek meg mindent azért, hogy mások, az intézményünkben kezelt betegek, hallgatótársaik ne fertőződjenek meg.

PREVENCIÓS LÉPÉSEK

Fentiek szellemében nyomatékosan felhívom figyelmüket az alábbi szabályok betartására:

  • Az új koronavírus járvány lecsendesedéséig ne utazzon olyan országba, amelyik a fertőzés terjedésével érintett és lehetőség szerint látogatót se fogadjon ezekből az országokból.
  • Ha mégis a járvánnyal érintett területről érkezett, akkor Magyarországra történő visszaérkezése után 14 napig önkéntesen maradjon távol az egyetemtől és otthonában tanuljon. Erről tájékoztassa a dékáni hivatalt is, hogy hiányzása igazolt legyen. Ugyanígy járjon el, ha igazolt koronavírus fertőzöttel került közvetlen kapcsolatba.
  • Ha ez alatt a 14 nap alatt Önnél akut légúti tünetek és/vagy láz jelentkeznek, akkor maradjon otthon, haladéktalanul hívja fel háziorvosát vagy a tartózkodási helye szerinti alapellátási ügyeletet és kövesse az orvos utasításait.
  • Ha Önnél akut légúti tünetek és/vagy láz jelentkeznek, de a fenti további feltételek egyike sem vonatkozik Önre, akkor Önnél a koronavírus fertőzésnek a gyanúja nem áll fenn, nagy valószínűség szerint influenzás. Azt tanácsoljuk, hogy ebben az esetben maradjon otthon a tünetek enyhüléséig a betegek és hallgatótársai érdekében.

BETEGELLÁTÁS ÉS OKTATÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ KÉRDÉSEK

A zavartalan betegellátás és oktatás érdekében az alábbi intézkedéseket vezettem be:

  • Aki járványügyi érdekből 14 napos otthon maradásra kötelezett, annak ez Egyetem biztosítja az otthoni tanulás feltételeit (e-learning) és az elméleti oktatás jelenléti kötelezettsége alól erre az időszakra felmentésben részesül. A gyakorlatok pótlására a későbbiekben biztosítunk lehetőséget.
  • A közösségi, oktatási helyiségekben folyamatos fertőtlenítő takarítást végzünk. Ezeket a területeket minden nap 22:00 és 06:00 között lezárjuk és fertőtlenítjük.

Kérem, hogy fokozott figyelemmel kísérje a folyamatosan bővülő információkat a Semmelweis Egyetem honlapján www.semmelweis.hu/koronavirus .

 

Prof. Dr. Merkely Béla
Rektor
Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.