Ezeket az informatikai laborokat néhány éve újítottuk fel, a falakat és az ajtókat az informatikában használt úgynevezett RGB-kódolásnak megfelelő három alapszínre (piros, zöld és kék) festettük – mutatja a Digitális Egészségtudományi Intézet (DEI) oktatója, Marosi Gergely. Mint mondja, a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben (NET) található három informatikai terem maximális kihasználtsággal működik, összesen 70 számítógép áll a hallgatók rendelkezésére; a piros teremben bővítés is történt, így jelenleg az a legnagyobb. A DEI hallgatóin kívül az ÁOK, a FOK, valamint a GYTK hallgatóinak is tartanak itt a többi között általános informatikát, biostatisztikát; az intézet diákjainak pedig webfejlesztést, méréstechnikát – sorolja. Ezekben a laborokban az oktatás mellett vizsgáztatás is folyik, egyre több ugyanis a tesztvizsga. A felújítás során az ajtókat beüvegeztük, így világosabbá is váltak ezek a helyiségek és kívülről is látható, hogy mikor folyik oktatás a teremben – osztotta meg.

Galéria

4kép

A szintén nemrégiben felújított skill laborban a DEI hallgatói számára beszerzett korszerű, egészségügyben használt okos eszközöket tudják tesztelni a szakdolgozatot író, illetve a TDK-munkát végző hallgatók. A labor kialakításánál szempont volt, hogy a terem könnyen alakítható, átrendezhető legyen; a színes székek és asztalok pedig az intézet filozófiáját hivatottak tükrözni – az oktatásunkra jellemző interaktivitást és a kollegiális viszonyt – mutat rá.

Marosi Gergely elsősorban az informatikai alapozó tárgyakat oktatja immár negyedik éve a Digitális Egészségtudományi Intézetben, ahol egészségügyi szervezőket képeznek. A cél az, hogy az itt végzettek egyfajta hidat képezzenek az orvosok és az informatikusok között, mivel mindkettejük nyelvét beszélik. Gyakorlati szakembereket igyekszünk képezni, akik hatékony támogatást tudnak nyújtani az egészségügyi informatikai fejlesztések során, és együtt dolgoznak a gyógyításban részt vevőkkel – fogalmaz. Hozzátette: a technológiai lehetőségek folyamatosan új eszközöket adnak a gyógyítás kezébe, ami újabb és újabb kihívás elé állítja az egészségügyben dolgozókat, erre készítjük fel a hallgatókat a képzés során. Az intézet mottóját – az adat életet ment – jól kifejezi a nemrégiben megújult logójuk is.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.