A dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria 1047 alkotásból álló gyűjteményének 40 képét állították ki a Semmelweis Szalonban. A magyar művészeti élet meghatározó alkotóitónak műveiből álló kiállítás március 10-ig tekinthető meg. A tárlatot dr. Zelkó Romána, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja nyitotta meg.

Dr. Zelkó Romána a megnyitón felidézte: dr. Tulassay Tivadar rector emeritus kezdeményezésére tíz évvel ezelőtt azzal a céllal indult el a Semmelweis Szalon, hogy egy olyan biztos pontot adjon, ahol a társtudományok, társművészetek találkozni tudnak.

Dr. Iván Péter, a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria igazgatója felidézte a galéria 25 évvel ezelőtti indulását. Mint mondta, az ötlet egy felvidéki festőművész, Luzsicza Lajos fejében született meg, aki egy olyan képzőművészeti gyűjteményt álmodott meg, ahol a magyar és a határon túli magyar művészet képviselői együtt állíthatnak ki. Az anyaország és a felvidéki magyarság kultúrában mozgó emberei között létrejött összefogás eredményeképpen valósulhatott meg ez a gyűjteménykiállítás Dunaszerdahelyen – mutatott rá az igazgató. Az indulás évében, 1994-ben nyílt meg az első kiállítás, majd öt évvel később elindult a művésztelepi munka is – idézte fel, hozzátéve, hogy az ott készült művek a galéria gyűjteményét gyarapítják, mely jelenleg 1047 darabból áll, a Semmelweis Szalonba 40 alkotást hoztak el.

Varga-Amár László Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) képzőművészeti tagozatának elnöke, a magyar kortárs festészet egyik legkarakteresebb és legtermékenyebb alkotója rámutatott: a határon túli legnagyobb kortárs gyűjtemények egyike a dunaszerdahelyi. A magyar művészeti élet meghatározó alkotóitól állítanak ki – tette hozzá.

Cs. Tóth János, a galéria kuratóriumának tagja szólt róla, hogy a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria missziója, hogy kizárólag kortárs és magyar művészettel foglalkozik. „A jelenkori művészet közvetítéséért, bemutatásáért tevékenykedik” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az egyes alkotások a kvalitás, a művészettörténeti értékek alapján válhatnak a gyűjtemény részévé. A képzőművészet a társadalom vagy a kor tükre; a művészek a lokális problémákat univerzális kontextusba tudják helyezni – vélte. A nonprofit jelleggel működő galéria feladatának érzi a különböző generációk ízlésének, művészettörténeti tájékozottságának formálását. „A ma kortársa a jövő klasszikusa” – zárta gondolatait Cs. Tóth János.

A kiállítás megnyitóján Tóth Viktor zongoraművész és Vida Zsóka énekes szórakoztatta a megjelenteket.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.