A sportkardiológiától a konduktív nevelésen át a betegbiztonságig – a Semmelweis Egyetem budai egységei változatos programokkal várták az érdeklődőket a 6. Semmelweis Egészség Napon. A 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem interaktív, lakossági, népegészségügyi rendezvénysorozatának februári rendezvényére a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, a Pető András Kar (PAK) és az Egészségügyi Közszolgálati Kar (EKK) is készült programokkal. A csaknem 50 előadás, interaktív bemutató, szűrés és tanácsadás megszervezésében és lebonyolításában az egyetem több mint 150 munkatársa és hallgatója vett részt.

A szombat reggeltől késő délutánig tartó egészségnap Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika által összeállított programjában a sportkardiológia kapott kiemelt szerepet. Dr. Merkely Béla rektor reggel kilenc órakor egy olimpiai és világbajnok sportolók részvételével zajló fórummal nyitotta meg a rendezvényt. A klinikaigazgató Szivós Márton világbajnok, Nagy Viktor világ- és Európa-bajnok vízilabdázóval, Gurisatti Gréta Európa-bajnoki bronzérmes válogatott vízilabdázóval, Késely Ajna válogatott úszóval, valamint Konch Viktor olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázóval beszélgetett. A fórum szereplői a sport egészségmegőrző hatásáról, a tömegsport és a versenysport metszéspontjairól, valamint a rendszeres szűrővizsgálatok és az orvosok versenyfelkészülésben betöltött szerepéről is kifejtették a véleményüket.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika aktív szerepet vállal a hazai sportegészségügyi ellátásban, a Semmelweis Egészség Napok keretében azonban az amatőr sportolók rendszeres orvosi kontrolljának fontosságára is felhívták a figyelmet. A klinika február 8-án 150 amatőr sportolónak biztosított lehetőséget ingyenes és átfogó kardiológiai szűrésre. A sport élethosszig ható gyógyszer, ugyanakkor tisztában kell lennünk szervezetünk, illetve szívünk teljesítőképességének a határaival – hangsúlyozta a szűrőprogram kapcsán dr. Merkely Béla rektor. A klinika igazgatója úgy fogalmazott, a profi sportolók számára elengedhetetlen az állandó orvosi felügyelet, de legalább ennyire fontos, hogy a 35 év feletti intenzív sporttevékenységet űző amatőr sportolók is alaposan kivizsgáltassák magukat. Hozzátette: a master sportot nem feltétlenül előzi meg éveken át tartó folyamatos intenzív fizikai terhelés, ezért körükben 100-szor, de akár 500-szor nagyobb lehet a hirtelen szívhalál előfordulási aránya.

Az előzetes regisztrációhoz kötött vizsgálatot a heti minimum négy órán át intenzív testmozgást végzők számára kínálta fel a klinika. Az amatőr sportolók egy mindenre kiterjedő kérdőív kitöltését követően első lépcsőben laborvizsgálaton, EKG-n és szívultrahangon vettek részt, majd szakorvosi konzultációra került sor, ahol az eredmények függvényében, szükség esetén további vizsgálatokat rendeltek el, egyebek mellett EKG, CT és MR vizsgálatra irányították tovább a sportolókat. A szűrővizsgálatra egyetlen nap alatt beteltek a helyek.

A klinika munkatársai a sportkardiológia mellett a Magyarországon vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségek kapcsán is készültek számos előadással és interaktív bemutatóval. Az érszűkületről és a krónikus vénás betegségekről szóló előadások mellett a szívsebészeti, és a jövő orvoslásának lehetőségeit megvillantó őssejt bemutató szerepelt a legnépszerűbb programok között. 

A Semmelweis Egészség Nap februári rendezvényének másik helyszínén, a Kútvölgyi út 6.-ban a Pető András Kar (PAK), valamint az Egészségügyi Közszolgálati Kar Menedzserképző Központja várta a látogatókat. A PAK az egész család számára kínált interaktív és színes programokat: a konduktorok tanácsadásokkal és személyes konzultációkkal várták az érdeklődőket. A szülők részletes tájékoztatást kaptak a csecsemők helyes mozgásfejlődéséről, a korai csecsemőszűrés jelentőségéről, de külön előadás szólt a tanulási nehézségekről, valamint az iskolaérettség kérdéseiről is. A kar munkatársai gerinctornán mutatták meg a legegyszerűbb, otthon is végezhető tartásjavító mozdulatsorokat, emellett folyamatos programokkal is készültek: a különleges érzékenyítő akadálypályáján a kisiskolás korosztály játékos feladatokon keresztül ismerkedhet meg a mozgássérült gyermekeket segítő eszközökkel, és egész napos művészetterápiás foglalkozásokhoz is lehetett csatlakozni. Az idősebb korosztályt a központi idegrendszeri sérülések esetén alkalmazott felnőtt mozgásfejlesztésről szóló előadás vonzotta a leginkább. A Parkinson-kórról, Sclerosis multiplexről szóló tanácsadással egybekötött előadásra vidékről is többen érkeztek – emelte ki dr. Túri Ibolya. A kar tudományos dékánhelyettese elmondta, a program során sikerült megmutatniuk a résztvevőknek, hogy a konduktív nevelés teljes életkori spektrumot lefedően képes válaszokat adni, és mind az egészségügy, mind pedig a szociális szféra és a neveléstudomány területén képes segítséget nyújtani.

Pető András Kar telephelyén az Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központjának betegbiztonságról és mesterséges intelligenciáról szóló programjai várták még a látogatókat. A helyszínen vetített kisfilmekkel, és az utána következő beszélgetésekkel azt szerettük volna tudatosítani az emberekben, hogy páciensként, betegként ők maguk is tevékenyen hozzájárulhatnak saját biztonságukhoz, a többi között úgy, hogy követik az orvos által felírt gyógyszeres terápiát, illetve nem vásárolnak gyógyszert megbízhatatlan forrásból – hangsúlyozta dr. Szócska Miklós, az EKK dékánja. Hozzátette, az influenzajárvány miatt is aktuális aktivitásként oktató virtuális valóság (VR) applikáció segítségével a helyes kézmosás technikáját is elsajátíthatták az érdeklődők. 

Az EMK kiemelt hangsúlyt fektetett a nap során a mesterséges intelligencia és a kiberbiztonság témakörére is. Gyakorlati példákkal mutattuk be a jelen és a jövő izgalmas megoldásait a témában és rávilágítunk arra is, hogyan lehetnek biztonságban személyes egészségügyi adataink, például a jelszavaink – emelte ki a kar dékánja. 

A reggeltől késő délutánig tartó rendezvény során 50 előadásba, interaktív bemutatóba kapcsolódhattak be a résztvevők. A szervezésben az egyetem három szervezeti egysége, több mint 150 munkatárs és hallgató vett részt. A rendezvény során több mint hétszázan fordultak meg a két helyszínen.

A Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság munkájának köszönhetően a Budai Egészség Nap kapcsán több mint 160 programajánló, online és print cikk, rádiós és televíziós híranyag, interjú jelent meg a médiában. A megjelenések becsült összértéke meghaladja az 50 millió forintot.

Haszon-Nagy Zsófia
Fotó: Kaszás Tamás – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.