A magyar kultúrát tematikusan bemutató programsorozat indul február 3-án, melynek részeként komolyzenei, balett, színházi előadásokra és további művészeti rendezvényekre lehet ellátogatni. A május 16-ig tartó programokra szabadon választható, két kredit értékű kurzus formájában jelentkezhetnek a hallgatók február 3-7. között.

A Semmelweis Egyetem 250. jubileumi évében 2020. február 3. és május 16. között a kurzus – a Nyári Egyetem szellemiségében – tematikusan mutatja be a magyar kultúrát mind a magyar, mind a külföldi hallgatók számára. Ennek részeként komolyzenei, balett, színházi előadásokra és további művészeti rendezvényekre látogathat el 250 hallgató a szabadon választható tantárgy keretében a 2019/20-as tanév tavaszi szemeszterében, előre meghatározott időpontokban.

A programban olyan kulturális intézmények vesznek részt, mint a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Hagyományok Háza, a Fővárosi Nagycirkusz, a Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház és az Uránia Nemzeti Filmszínház. A félév közös tantermi előadással indul és zárul, a kettő között pedig 7 kulturális programon vehetnek részt a hallgatók, akik a helyszínen az adott intézmény alaposabb megismerésére is lehetőséget kapnak.

Az orvos-, egészségtudományi terület olyan hivatás, aminek része a kultúrára való nyitottság, valamint és a magyar kultúra értő ismerete is – mondta a kurzus kapcsán dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes. Mint tájékoztatott, a Semmelweis Egyetem a kulturális programsorozat megvalósítását és azon való kedvezményes részvételt az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett előadó-művészeti szervezetek többlettámogatásáról szóló pályázaton elnyert 10 millió forintos összegből finanszírozza. A kurzuson való részvételért két kredit értékű gyakorlati jegyet kaphatnak a hallgatók a Szenátus döntése értelmében.

Dr. Hankó Balázs hozzátette, a kurzust Csontváry Kosztka Tivadar festőművészről nevezték el, aki eredetileg okleveles gyógyszerészként dolgozott, így világszerte elismert művészi pályafutása mellett az orvos-, egészségtudományi területhez is kötődik.

Keresztes Eszter
Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.