Korszerű világítástechnika, az oktatást is szolgáló beépített kamera- és kivetítőrendszer, automatikus ajtók, modern környezet – mutat néhány újdonságot dr. Sugár István egyetemi docens, igazgatóhelyettes az év elejével a Korányi Központi Betegellátó Épületbe költözött II. Sz. Sebészeti Klinika műtőjében. A Kútvölgyi Tömbből áthelyezett klinika a Korányi-épület 3. emeletén kapott helyet, ahol változatlan kapacitással, húsz kórteremmel, 42 ággyal működik új, modern környezetben. 

A csapat egyben maradt, ami különösen fontos számunkra, hiszen nagyon összetartó és lelkes közösség alakult ki, a maga frontján mindenki szívvel lélekkel mindent megtesz a betegekért, a szakmáért, egymásért – ad némi betekintést dr. Sugár István, aki közel ötven éve dolgozik az egyetemen, ebből 23 évet töltött az év végéig a Kútvölgyiben működő II. Sz. Sebészeti Klinikán. Mint visszaemlékezett az átköltöztetés utáni első napokra, a klinika új folyosóján százszámra álltak a dobozok, a bútorok, a csapat pedig közösen dolgozott azon napokon át, hogy minden a helyére kerüljön.

Bár dr. Sugár István irodája is új még és tart a berendezése, a falakon elhelyezett képekről visszaköszön eddigi pályafutása, valamint az egyetem sebészeti történetének egy jó része. Dr. Sugár István 1971-ben szerzett orvosi diplomát az akkori Semmelweis Egyetemen. Pályáját a mai Transzplantációs és Sebészeti Klinika helyén működő, Mester Endre professzor vezette akkori II-es sebészeti klinikán kezdte, majd dr. Marton Tibor hívására az akkoriban a Szent István Kórház területén működő III. Sz. Sebészeti Klinikára került. 1987-től tíz éven át a János kórház területén elhelyezkedett, Faller József professzor vezette Sebészeti Tanszék munkatársa volt, majd 1997 óta a Kútvölgyiben létrejött II. Sz. Sebészeti Klinikán dolgozik. Nemcsak a jelenleg igazgató, dr. István Gábor helyettese, hanem a két előző vezető, dr. Faller József és dr. Ondrejka Pál munkáját is igazgatóhelyettesi pozícióban segítette.

Galéria

5kép

Az irodai falon – a Batthyány-Strattmann László és a Magyar Sebészetért díjak mellett –  fotó árulkodik dr. Sugár István jégtáncosi karrierjéről is, amelytől az orvosi diploma megszerzésével egyidőben köszönt el, de az egyetemi évek alatt partnerével, Berecz Ilonával háromszoros magyar jégtáncbajnokok voltak. A családi fotókból pedig látszik, hogy az orvosi mellett zenei tehetség is jelen van a családban, egyik fia a bécsi szimfónikusok első kürtöse, míg másik korábban Bery néven futott be énekesi karriert.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.