A Thaly Kálmán utca felőli tetőkert az Elméleti Orvostudományi Központ (EOK) egyik olyan titkos része, amit szinte senki sem ismer, hiszen tulajdonképpen üzemi terület, ahová idegeneknek tilos belépni – mesélte Sándor Natália, az EOK és a NET rendezvényszervezője, aki ha egy kis csendre vágyik, mindig feljön ide. „Csodálatos innen a kilátás, van, hogy csak feljövök pár percre gyönyörködni, itt jól ki tudom szellőztetni a fejemet” – mondta. A tetőkert egyik érdekessége, hogy a födémre vékony talajréteget terítettek, melybe szárazságot, szelet és hideget jól tűrő növényfajtákat telepítettek a kertészek. Ezt a kertet csak minimálisan kell gondozni, gyakorlatilag rövid idővel a telepítés után a természet már többé-kevésbé újra átveszi az irányítást, mert önfenntartóan fejlődnek a mezők, locsolni sem kell – mesélte. Mint mondta ez a megoldás a födémet nem terheli, viszont nagy egybefüggő zöld és lényegesen hűvösebb felületet eredményez a nyáron felforrósodó betontető helyett. Tavasszal fantasztikus látni ezeket a virágzó növényeket – fogalmazott, hozzátéve, hogy van itt kutyatej, deres csenkesz, varjúháj, pozsgások és néhány virágzó fűféle is díszíti a tetőt. 

Galéria

5kép

Sándor Natália tíz éve dolgozik az EOK-ban rendezvényszervezőként, így annak minden rejtett zugát jól ismeri. „Amikor elkezdtem itt dolgozni, még csak egy-két rendezvényünk volt, azóta viszont szinte már kis rendezvényközponttá nőttük ki magunkat, többféle igényt tudunk teljesíteni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Budapesten nem sok ilyen helyszín van. Ki tudnak szolgálni kis konferenciákat, de akár speciálisabb rétegigényeket is. Az EOK-nak az egyetemi és a külsős rendezvények mellett saját programjai is vannak, ezek egy részének szervezésébe bevonják a hallgatókat is – fűzte hozzá.

Natáliát jó érzéssel tölti el, hogy részese lehet az EOK fejlődésének, mint mondta, itt sosem áll meg az élet, mindig van pezsgés, és folyamatosan jönnek az új kihívások, ami motiváló számára. Az EOK kedvelt helyszín a filmesek körében is, a legkülönlegesebb rendezvények a reklámfilm forgatások. Szívéhez mégis a Semmelweis Egyetem Baráti Kör programjai állnak a legközelebb, mert mint fogalmaz, nagyon tiszteli a Baráti Kör szervezőit és vendégeit, akik nagy odaadással viseltetnek a Semmelweis Egyetem, mint alma mater, munkahely és inspiráló közeg iránt.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

Az Én egyetemem sorozatban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg kedvenc egyetemi helyüket. Az egyetem alapításának 250. jubileuma alkalmából indított cikksorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 jubileumi honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.